Student zet buddyproject op voor kinderoncologen in Bagdad

Begin 2020 bezocht Farmakunde-student Sajide Alsaidi ziekenhuizen in Irak, om te kijken hoe de zorg aan kinderen met kanker daar geregeld is. “Ik wist uit literatuur dat de overlevingskans van kinderen met kanker in Irak minder dan 10% is. In Nederland is dat 75%. Ik wilde graag weten waarom dit verschil zo groot is en hoe ik dit kan helpen verbeteren.”

Er is veel wetenschappelijke interesse voor Sajide’s onderzoek. Ze wist financiering binnen te slepen van Universitair Medisch Centrum Groningen. En de film die ze maakte van haar ervaringen in de Irakese ziekenhuizen, werd gepubliceerd op vakwebsite Ecancer.org. Met meer dan 80.000 views is het een van de best bekeken films op het platform. Sajide: “Als mensen iets horen over Irak, gaat het meestal over oorlog daar. Niemand maakt beelden van de zorgverlening. Dus deze beelden zijn heel exclusief. En blijkbaar zijn veel vakgenoten nieuwsgierig naar de zorg in Irak.”

Ingewikkelde casussen bespreken met collega’s

Na haar reis startte Sajide bij het Prinses Máxima Centrum met het opzetten van een buddyproject tussen kinderoncologen in Bagdad en in het Máxima. “Er is nog heel veel níét bekend over kanker en deze ziekte wordt nog volop onderzocht, daardoor zijn er constant nieuwe inzichten. In de westerse wereld doen oncologen constant nieuwe kennis op bij symposia. Als Irakees oncoloog is het niet mogelijk om die wereldwijde kennisbijeenkomsten te bezoeken. Daarom hebben deze artsen de behoefte om via online meetings ingewikkelde casussen te bespreken met internationale collega’s, waaronder collega’s van het Prinses Máxima Centrum.” Oók voor de kinderoncologen en kinderoncologen in wording (fellows) in het Prinses Máxima Centrum is dit een interessante ervaring.

Sajide krijgt voor haar onderzoek naar de situatie in ziekenhuizen in Irak de honourssterren voor Leiderschap en Internationalisering.  

Deel dit artikel