Culturele commons en wijkcultuurhuizen voor een inclusieve stad

Dit promotieonderzoek richt zich op de relatie tussen de inclusieve stad en de “culturele commons”. Dit verwijst naar collectieve, culturele praktijken die op initiatief van burgers worden genomen buiten, in en tussen markt en overheid. Het onderzoek wil nagaan hoe wijkcultuurhuizen in Utrecht kunnen bijdragen aan een meer inclusieve stad door te werken met culturele commons en ‘commoning’ principes.

Doel

Het promotieonderzoek wil een bijdrage leveren aan het bevorderen van een cultuur inclusieve stad Utrecht door de relatie tussen wijkcultuurhuizen en culturele commons te onderzoeken. Het promotieonderzoek levert bovendien een bijdrage aan actualisering van het bachelor- en masteronderwijs van Social Work en Community Development.

Resultaten

Het promotieonderzoek levert een wetenschappelijke onderbouwing voor de professionalisering van de wijkcultuurhuizen en van interne processen van culturele commons. 

Looptijd

01 december 2019 - 01 december 2023

Aanpak

In het promotieonderzoek worden meerdere onderzoeksmethoden gecombineerd: beschrijvend onderzoek, verdiepend literatuuronderzoek en een participatief actieonderzoek naar de commoning principes van culturele commons en de betekenis daarvan voor de professionele aanpak van wijkcultuurhuizen.

In dit promotietraject wordt nadrukkelijk naar mogelijkheden gezocht om studenten als medeonderzoekers te verbinden aan het promotieonderzoek. Interesse? Mail aart.vandermaas@hu.nl

 

In de media

Aart van der Maas vertelde in Trajectum (oktober '20) over zijn onderzoek naar wijkcultuurhuizen: "De gemeente ziet de toegevoegde waarde ervan al lang, maar doordat ze in de wijk staan, vallen ze vaak buiten de boot. Het centrum krijgt de aandacht. Door de unieke werkwijze inzichtelijk te krijgen, kunnen zij hun positie versterken en, zo blijkt uit ons onderzoek, bijdragen aan de inclusiviteit van de stad." 

Betrokken HU-onderzoekers

Samenwerking met kennispartners

Er wordt samengewerkt met diverse wijkcultuurhuizen in Utrecht, waaronder ZimihcCultuur19 en het Wilde Westen.

Promotoren: 

Prof. dr. Gert Verschaegen (Universiteit Antwerpen)
Prof. dr. Pascal Gielen (Universiteit Antwerpen)
Dr. Nico de Vos (Hogeschool Utrecht)

Wil je samenwerken of heb je een vraag?

Aart van der Maas

  • Onderzoeker
  • Lectoraat: Participatie en Stedelijke Ontwikkeling