Foto van Alma Mustafich

Alma Mustafić

Onderzoeker

Alma Mustafić (1981) is onderwijskundige en sinds 2021 als docent en onderzoeker betrokken bij het lectoraat Toegang tot het Recht en het lectoraat Duurzame Gemeenschappen. Ze doet onderzoek binnen de lijn De maatschappelijke impact van kunst en cultuur en doceert op het gebied van mensenrechten. Alma is een gepassioneerde mensenrechtenactivist.

Alma is co-auteur en acteur van de autobiografische theaterproductie Gevaarlijke Namen. Van oorsprong is Alma bedrijfseconoom, maar in 2015 deed ze de master Onderwijskunde waarna ze als onderzoeker bij het lectoraat Onderzoekend Vermogen betrokken was. Daar deed ze onderzoek naar Impactvol afstuderen in het hbo. Ze doceert bij de opleiding Social Work en de HU Honours.

Expertises

Genocide en Srebrenica educatie 
Mensenrechten en Social Work 
Onderwijskunde, onderzoek in onderwijs

"Ik zag een multiculturele samenleving uit elkaar vallen, ik wil niet nog een thuis verliezen. Het begint altijd onschuldig, met wij-zij denken, via polarisatie tot aan genocide."

Alma Mustafić

Alma's passie voor mensenrechten komt voort uit haar roots. In 1995 overleefde ze de genocide in Srebrenica, maar haar vader (die voor Dutchbat werkte) niet. Ze hield de Nederlandse Staat verantwoordelijk voor de dood van haar vader en de Hoge Raad oordeelde in 2013 in haar voordeel. Sindsdien zet ze haar ervaring en deskundigheid om in activisme, kunst en educatie om de herinnering aan de laatste genocide in Europa levend te houden, maar ook om herhaling te voorkomen en democratisering in onze samenleving te bevorderen.


Projecten

Wil je samenwerken of heb je een vraag?

Foto van Alma Mustafich

Alma Mustafić

  • Onderzoeker
  • Lectoraten: Duurzame Gemeenschappen, Toegang tot het Recht