Werken aan proefdiervrije innovaties: hoe doe je dat?

Dierproeven worden steeds vaker aangevuld met en vervangen door proefdiervrije innovaties. Hoe ga je daar als onderzoeker of docent mee om? Het UMC Utrecht, de Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht richten een werkgroep op om die vragen te beantwoorden. Lector Innovative Testing in Life Sciences & Chemistry Cyrille Krul neemt namens de HU deel aan deze werkgroep met de naam TPI Utrecht.

De werkgroep TPI Utrecht werkt nauw samen met het Rijksprogramma Transitie Proefdiervrije Innovatie. De groep stimuleert innovaties: hoe kunnen we bijvoorbeeld onderzoek naar medicijnen, voedselveiligheid en chemische risico’s verbeteren zonder proefdieren te gebruiken? De werkgroep wil daarbij multidisciplinaire samenwerking en positieve discussie stimuleren.

Ook biedt TPI Utrecht praktische ondersteuning. Er is een helpdesk om in contact te komen met experts en er worden Helpathons georganiseerd, waar een interdisciplinair team op zoek gaat naar manieren om een wetenschappelijke vraag te beantwoorden door gebruik te maken van bij voorkeur proefdiervrije methoden. De werkgroep wil ook bestaande proefdiervrije methoden promoten en helpen doorontwikkelen, met behulp van de expertise van het iLab en de Life Sciences hubs.

Ambitieus én realistisch

De groep is zowel ambitieus als realistisch. HU-lector Cyrille Krul: “We zijn ons er heel goed van bewust dat de mogelijkheden om op relatief korte termijn het diergebruik te verminderen, niet eenvoudig zijn. Die mogelijkheden verschillen ook per onderzoeksgebied. Maar als we niets doen, zal er ook niets gebeuren. Transitie betekent dynamiek. Dat biedt een kans voor nieuwe benaderingen van biomedisch onderzoek om vernieuwende methoden te verkrijgen die de reactie bij de mens beter voorspellen. Er is veel in beweging en Utrecht is goed geëquipeerd om leiderschap te tonen in innovatie in onderzoek en onderwijs. Ik zie bijvoorbeeld dat de huidige lichting studenten alweer heel anders tegen dierproeven aankijkt dan die van tien of twintig jaar geleden. Dus dit is het moment om die beweging een handje te helpen. De tijd is er rijp voor.”

uu.nl/tpi