Project maakt geldzorgen bespreekbaar bij de huisarts

Patiënten met geldzorgen komen vaker langs bij de huisarts met niet goed te plaatsen klachten. Ook volgen ze verwijzingen naar specialisten niet altijd op en halen ze medicijnen soms niet op, vanwege de eigen bijdrage. Geldzorgen spelen duidelijk een rol in het welzijn en in de gezondheid van deze mensen. Het HU-project ‘Financiën in de spreekkamer’ wil patiënten en huisartsen ertoe bewegen met elkaar te praten over deze zorgen.

De huisartsenpraktijk is een belangrijke vindplaats voor schuldenproblematiek. Iedereen komt er en geldzorgen kunnen stevig doorwerken op de gezondheid(sbeleving). “Geldzorgen maken ziek”, stelt Annemarieke van der Veer onomwonden. Zij is als HU-onderzoeker betrokken bij het project Financiën in de spreekkamer van het lectoraat Schulden en Incasso. “In dit project hebben we een interventiepakket ontwikkeld met materialen die patiënten motiveren hun financiële problemen aan de dokter te vertellen, en huisartsen helpen om patiënten adequaat door te verwijzen.”

Nog belangrijker na de coronacrisis

Ruim twintig huisartsen en praktijkondersteuners in Almere en Utrecht werken mee om de materialen uit te testen: een poster, een animatie, een praatplaat en een instructie. “Alleen hebben de poster en de animatie in de wachtkamers nu geen publiek”, vertelt Annemarieke. Ook de praatplaat die de wisselwerking tussen financiële problematiek en gezondheidsklachten helpt uitleggen, blijft door de coronacrisis ongebruikt. “Maar als de wachtkamers straks weer vol zitten, gaan we door. De huisartsen en praktijkondersteuners onderschrijven het belang van praten over geld. Nu, en na de gezondheidscrisis en de economische impact als gevolg hiervan, helemáál.”

Afsluiting in Domstad

Het lectoraat Schulden en Incasso van de HU werkt in dit project samen met Zorggroep Almere en Pharos, het landelijk expertisecentrum Gezondheidsverschillen. Het project wordt gefinancierd met een subsidie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Op 12 november wordt het project afgesloten met een slotbijeenkomst in Domstad, Utrecht, waar lector Nadja Jungmann (HU), prof. dr. Maria van den Muijsenbergh (Radboud UMC) en ervaringsdeskundigen ingaan op de impact van geldzorgen op de gezondheid en de rol die huisartsen en praktijkondersteuners hierbij kunnen innemen. De slotbijeenkomst is gesubsidieerd door het Achterstandsondersteuningsfonds.

Lees meer over het project Financiën in de spreekkamer

Deel dit artikel