Productieprocessen verbeteren met behulp van artificial intelligence

Kwaliteitscontroles in het productieproces van fabrieken worden vaak steekproefsgewijs uitgevoerd. Een deel van de producten wordt uit elkaar gehaald of kapot gemaakt om de kwaliteit te beoordelen en daardoor kunnen volledige partijen worden afgekeurd op fouten in de steekproef. “Dat is zonde van de productiekosten, het productieproces en het uiteindelijke product. Bovendien is het niet duurzaam, omdat niet alle onderdelen weer opnieuw kunnen worden gebruikt”, zegt Marlies van Steenbergen, lector Betekenisvol Digitaal Innoveren. Samen met verschillende partners in het wetenschappelijk onderwijs onderzoekt zij hoe process mining en data kunnen worden ingezet om de kwaliteitscontrole tijdens het productieproces uit te voeren.

Bron: https://www.dupho.nl/downloads/DuPho_Algemene_voorwaarden_augustus_2016.pdf

Process mining is een techniek die wordt gebruikt om bedrijfsprocessen in kaart te brengen. Data die automatisch worden gegenereerd, worden geanalyseerd op patronen in de processen. “Meestal gaat het daarbij om administratieve processen. In dit project gaan we analoge data ophalen uit machines, zoals temperatuur en druk die uitgeoefend wordt”, legt Marlies uit. “We onderzoeken of deze data geschikt zijn om analyses op los te laten om de kwaliteit van het productieproces vast te stellen. Het doel is om meer voorspellend te zijn, zodat er na productie geen producten hoeven worden afgebroken in een steekproef. Uiteindelijk kan dit de industrie helpen om duurzamer te werken en geld te besparen.”

Inzet data voor verbeteren productieproces

Het lectoraat Betekenisvol Digitaal Innoveren van Hogeschool Utrecht werkt samen met Jheronimus Academy of Data Science (JADS), TU Eindhoven en Tilburg University aan het onderzoeksproject genaamd CERTIF-AI. “Industriepartners hebben een aantal concrete toepassingen voor process mining gedefinieerd. De Omron Industriële PC is bijvoorbeeld een op maat gemaakte pc om machines aan te sturen, waarvan duizenden varianten zijn. Om de levertijd van nieuwe varianten te verkorten, wil Omron het validatieproces van nieuwe varianten integreren en automatiseren in het normale productieproces. We onderzoeken het gebruik van data om dit te realiseren. Naast het certificeren van processen, kan CERTIF-AI ook helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van producten en bij het diagnosticeren van problemen.”

AI toepasbaar maken voor maakindustrie

“Het uiteindelijke doel is om een Artificial Intelligence (AI) toolkit op te leveren met methoden en algoritmen voor toepassing in de productieprocessen in verschillende industrieën. Wij helpen met de vertaling van de toolkit naar toepassing en implementatie bij bedrijven. We werken daarin nauw samen met het lectoraat Artificial Intelligence en HBO-ICT. Het is de bedoeling dat studenten van de ICT-opleidingen van de HU, samen met studenten van TU Eindhoven, casestudies gaan doen bij verschillende industrieën, zoals bij Damen Shipyards. Daar wordt bekeken hoe het operationele proces meer data-gedreven kan worden. De studenten onderzoeken welke data al beschikbaar is en hoe ontbrekende data verzameld kan worden. Zo hopen we productieprocessen te innoveren en verduurzamen met behulp van artificial intelligence.”