HU ontwikkelt samen met partners opleiding tot energieregisseur: eerste regisseurs aan de slag

Energieregisseurs

Verduurzaming van particuliere woningen is een belangrijk onderdeel van de energietransitie, maar woningeigenaren raken verstrikt in een web van maatregelen, regelgeving, financiering, aanbieders en uitvoerders. Samen met praktijkpartners hebben HU-onderzoekers van het lectoraat Nieuwe Energie in de Stad een methode ontwikkeld waarmee hulp op maat wordt geleverd aan huiseigenaren om hun huis te verduurzamen. Onderdeel daarvan is begeleiding van een professionele en onafhankelijke energieregisseur. Vrijdag 13 november ontvangen de eerste 6 regisseurs een certificaat van de HU-pilotcursus.

“De energieregisseurs bieden ondersteuning op maat”, vertelt HU-onderzoeker Liza Looijen. “Woningeigenaren krijgen een startadvies op basis van eigen wensen en mogelijkheden van de woning. De regisseur is opgeleid om een totaaladvies te geven met daarin zowel bouwkundige als installatietechnische maatregelen. De methode beschouwt de woning als integraal energiesysteem en houdt daarom ook rekening met gedragseffecten van gebruikers. Het advies resulteert in een praktisch overzicht waarmee particulieren zelf aan de slag kunnen. Afhankelijk van de specifieke situatie van het huishouden kan de woning in één keer of stapsgewijs worden verduurzaamd richting aardgasvrij. Daarbij worden vooraf ontwikkelde renovatieconcepten gebruikt. De woningeigenaar kan kiezen voor de duurzame verbetermaatregelen die het best bij zijn of haar specifieke wensen en situatie passen.”

De energieregisseurs hebben kennis opgedaan in een theoretische cursus van drie dagen en praktijkcasussen bij praktijkpartner Energiepaleis. Daarmee garandeert de opleiding dat regisseurs kennis van zaken hebben, klantgericht zijn en snel duidelijke adviezen kunnen geven. Ruim 100 woningeigenaren uit de regio Utrecht zijn betrokken geweest bij het onderzoeksproject. Zij beoordelen werken met regisseurs als positief en prettig. Bijna alle bewoners vinden het advies duidelijk en verwachten (een deel van) de geadviseerde maatregelen uit te gaan voeren.

De energieregisseurs zijn actief in de regio Utrecht en hebben een eigen praktijk of zijn van plan er een te starten. Voor de opleiding tot energieregisseur is een Hbo-opleiding in de richting van bouwkunde of installatietechniek een pre. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Liza Looijen.  

Meer over het onderzoeksproject

Het project is uitgevoerd met subsidie van het Ministerie van Economische Zaken, Nationale regelingen EZ-subsidies, Topsector Energie uitgevoerd door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Deel dit artikel