Circulair bouwen met hout: wat is ervoor nodig?

Circulaire schutting
Een stabiele bevoorradingsketen, een netwerk van experts en meer kennis over levensvatbare circulaire bedrijfsmodellen. Dat is wat er nodig is om circulair bouwen met hout een serieuze en rendabele optie te maken, concluderen onderzoekers van het lectoraat Building Future Cities. “We willen maak- en bouwbedrijven helpen de transitie van lineair naar circulair bouwen te maken.”

“Circulair bouwen is van groot belang voor de transitie naar een circulaire economie”, vertelt onderzoeker Evert-Jan Velzing. “De bouwsector kan als grootverbruiker van grondstoffen nog een hoop stappen zetten om bestaande materialen te hergebruiken. De Nederlandse houtsector bestaat uit duizenden bedrijven die bij elkaar zo’n 15 procent van de Nederlandse maakindustrie vormen. Er zijn talloze mogelijkheden om hout te hergebruiken, maar tot op heden wordt zeker 75 procent van al het bouwhout verbrand in energiecentrales.”

“Uit ons onderzoek blijkt dat het ontbreken van een stabiele bevoorradingsketen circulair bouwen met hout in de weg staat. Bedrijven kunnen simpelweg niet rekenen op een consequente toestroom van kwalitatief hoogwaardig circulair hout. Ook is er een gebrek aan een groot netwerk van experts, zoals ambachtslieden, ontwerpers en materiaalscouts. Het huidige netwerk is te klein en beschikt over te weinig mensen met verschillende expertises om levensvatbare bedrijven mee op te bouwen.”

Studenten ontwerpen eerste circulaire schutting

Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met twee koplopers uit de provincie Utrecht op het gebied van circulair hout: Buurman Utrecht en Buurjongens uit Amersfoort. In focusgroepen werden kennis, ervaringen en netwerk met elkaar gedeeld.

Samen met de bedrijven maakten studenten van het Institute for Design & Enigneering een ontwerp voor een circulaire schutting. Tegelijkertijd onderzochten de studenten de marktpotentie van het bouwen van zulke schuttingen. Het leidde ertoe dat het bedrijf Buurjongens afgelopen zomer de eerste circulaire schutting bouwde. “Het eerste succes is er en uit het onderzoek van onze studenten blijkt dat er meer interesse is”, licht Evert-Jan Velzing toe. “Uit ons eigen onderzoek kwam naar voren dat bedrijven soms te weinig kennis hebben over levensvatbare circulaire bedrijfsmodellen. Het onderzoek van onze studenten helpt hen daarbij.”

Naar de onderzoekspublicatie

Foto en ontwerp: Maarten Mulder - Buurjongens