Werkspoorkwartier wint ABN AMRO Circular Economy Award

Het Utrechtse Werkspoorkwartier heeft de ABN AMRO Circular Economy Award gewonnen. Dit project werd tijdens het BT Event - het vakevenement over regionale economie en vestigingsklimaat - uitgeroepen tot beste circulaire werklocatie van Nederland. Het lectoraat Building Future Cities van Hogeschool Utrecht is een van de samenwerkingspartners. 

Het Werkspoorkwartier is in transformatie tot een vestigingsgebied voor maakbedrijven en creatieve startups. Het circulair maken van het gebied wordt bottom-up aangepakt: door betrokken partners en bedrijven. Zo werken studenten van Hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht samen aan een instrument om te bepalen welk bouwafval hergebruikt kan worden en waarvoor. Het uiteindelijke doel is al het afval recyclebaar te maken.

Juryvoorzitter verrast door kwaliteit

Het Werkspoorkwartier werd uit 21 locaties gekozen. De jury selecteerde de finalisten op basis van tien criteria: circulariteit in visie, circulariteit in organisatie, resultaat, interactie met de omgeving, shared facilities, energie, materialen, afval, biodiversiteit en welbevinden en gezondheid. Juryvoorzitter Cees-Jan Pen was verrast door de kwaliteit van de inzendingen, wat voor hem bevestigt dat de circulaire economie steeds volwassener wordt. "Wat je steeds vaker ziet is dat circulariteit als positionering een aanjaagfunctie heeft voor een gebied. Iedereen wil meedoen aan de circulaire economie, terwijl het vijf jaar terug vooral kosten en gedoe was." Naast de beste circulaire werklocatie werd ook de beste circulaire regio gekozen. Deze prijs ging naar de regio Arnhem/Nijmegen.

Deel dit artikel