HU positief beoordeeld op onderwijs (ITK) en onderzoek (BKO)

ITK-overhandiging
V.l.n.r. Arnold Jonk, voorzitter van de NVAO, Eva Reuling (collegelid HU), Wilma Scholte op Reimer (collegevoorzitter HU), Gerard van Assem (collegelid HU) en Renée Filius (directeur dienst Onderwijs, Onderzoek en Studentzaken)

In november en december 2024 vonden er twee belangrijke visitaties plaats bij de HU: die van de Instellingstoets Kwaliteitszorg (ITK), gericht op de kwaliteit van het onderwijs, en de visitatie van ons onderzoek, aan de hand van het Brancheprotocol Kwaliteitszorg Onderzoek (BKO). Beiden panels hebben inmiddels hun eindrapport uitgebracht – en de HU staat er goed voor.

In maart ontving het College van Bestuur het adviesrapport van het NVAO-panel van de ITK. Op basis van dit rapport heeft het bestuur van de NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie) een positief besluit genomen. Hogeschool Utrecht krijgt het keurmerk van de instellingstoets onvoorwaardelijk toegekend. Op 20 mei ontving het College van Bestuur van de HU het ITK-certificaat uit handen van Arnold Jonk, voorzitter van de NVAO.

Het ITK-keurmerk heeft een looptijd van zes jaar. In deze periode hoeven de afzonderlijke opleidingen geen intensieve accreditatie aan te vragen; een beperkte accreditatie volstaat. Dit is niet alleen een mooie erkenning van de kwaliteit van ons onderwijs, het scheelt de opleidingen ook een flinke tijdsinvestering.

Sterke punten en aanbevelingen ITK

Het ITK-panel is er over te spreken dat de HU focus en prioritering aanbrengt, met studentsucces en missiegedreven opgaven als constante factoren in het oude en nieuwe instellingsplan. Het panel benoemt verder meerdere sterke punten, waaronder de gedragen en heldere visie op onderwijs en onderzoek, de kwaliteitsstructuur, de ruimte voor centrale en decentrale medezeggenschap, de goede interne monitoring op onderwijskwaliteit en de borging van toetsing. Daarnaast doet het panel een aantal aanbevelingen. Eén daarvan is het advies de sturingsfilosofie aan te scherpen en zo te verduidelijken welk centraal (kwaliteits)beleid bindend is en waar instituten en opleidingen de vrijheid hebben. In het verlengde daarvan adviseert het panel meer richtinggevend beleid op te stellen rond de ontwerpdimensies van het onderwijs, om te verduidelijken hoeveel eigen ruimte de opleidingen hebben bij de implementatie van deze ontwerpdimensies.

Goede handvatten

Het CvB heeft toegezegd alle adviezen uit het rapport mee te nemen in de verbetercyclus van de hogeschool. “Het CvB is zeer verheugd over het positieve oordeel over de kwaliteitszorg van de HU en over de geconstateerde borging van de kwaliteit van het onderwijs”, aldus collegevoorzitter Wilma Scholte op Reimer. “De ITK helpt de HU om de visie op onderwijs en onderzoek verder tot uitvoer te brengen. Het adviesrapport geeft ook goede handvatten voor het nieuwe instellingsplan, samen met de aanbevelingen van het BKO-panel over ons praktijkgericht onderzoek.”

Brancheprotocol Kwaliteitszorg Onderzoek

Want de ITK was niet het enige rapport dat de HU ontving. Eind november vond de visitatie van het HU-onderzoek plaats aan de hand van het Brancheprotocol Kwaliteitszorg Onderzoek (BKO) en ook hiervan is het eindrapport inmiddels verschenen. Op alle standaarden (profiel & programma, doorwerking, inhoudelijke kwaliteit, organisatie) werden de kenniscentra voldoende of zelfs excellent beoordeeld. Het BKO-panel schrijft een aantal keer liever ‘goed’ te hebben willen toekennen dan ‘voldoende’, maar die mogelijkheid is met het hernieuwde Brancheprotocol Kwaliteitszorg Onderzoek 2023-2028 komen te vervallen. Het moge duidelijk zijn, het oordeel is zeer positief. Wilma stelt dan ook: “We zijn trots op wat we met ons praktijkgericht onderzoek bereiken in samenwerking met het onderwijs en het werkveld, en dat die kwaliteit ook door het panel wordt erkend. Hiermee laten we zien dat we ons succesvol verder ontwikkelen tot een kennisinstelling waarin opleiden en praktijkgericht onderzoek hand in hand gaan en elkaar versterken, in lijn met onze visie op onderwijs en onderzoek.”

Adviesrapport Instellingstoets Kwaliteitszorg (ITK)

Deel dit artikel