Centrale medezeggenschap

De Hogeschoolraad (HSR) is de centrale medezeggenschapsraad van Hogeschool Utrecht. De HSR vertegenwoordigt de studenten en medewerkers van de HU in het overleg met het College van Bestuur. Het overleg is erop gericht de kwaliteit van onderwijs, onderzoek en kennisvalorisatie te verbeteren en het optimaal functioneren van de organisatie in al haar doelstellingen te bevorderen.

De HSR heeft instemmingsrecht op hogeschoolbrede beleidsplannen en regelingen, zoals het strategisch plan, de onderwijs- en examenregeling, de begroting en het huisvestingsbeleid. Daarnaast kan de raad voorstellen doen en standpunten kenbaar maken ten aanzien van actuele onderwerpen die hogeschoolbreed spelen.

Cijfers

In Nederland zijn er naar schatting tussen 109.000 en 129.000 kinderen en jongeren met een beperking. Dat is zo’n 3 tot 4 procent van alle kinderen en jongeren tussen de 0 en 18 jaar. Het kan gaan om een lichamelijke, verstandelijke of gedragsmatige beperking, of om een combinatie hiervan. Daarnaast heeft ruim één op de vier kinderen en jongeren in Nederland een chronische aandoening, zoals ADHD, astma of een autismespectrumstoornis (ASS). In 2018 waren dat ruim 1,3 miljoen kinderen.

Aandachtspunten HSR

  • Onderwijskwaliteit met aandacht voor zorgvuldige innovaties, goede kwaliteitsdialoog en de kwaliteitsafspraken;
  • Medewerkerswelzijn met aandacht voor de werkdruk en de teamontwikkeling;
  • Studentenwelzijn met aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling en de gemeenschapsvorming;
  • Verbinding tussen alle medezeggenschapsorganen.

Andere medezeggenschapsorganen

Bij de HU kennen we op decentraal niveau: voor HU Diensten de Dienstenraad (DR), voor de Kenniscentra de Kenniscentraraad (KCR), voor de Bestuursdienst de Bestuursdienstraad (BDR) en op instituutsniveau de Instituutsraden (IR) en de (Gemeenschappelijke) Opleidingscommissies ((G)OC).

Meer weten over de medezeggenschap op Hogeschool Utrecht? adviseringmedezeggenschap@hu.nl