Energieneutraal wonen voor iedereen
Lagere maandlasten én het milieu niet belasten. Dat wil iedereen wel. Als je in een gezinswoning woont en een aardig bedrag te besteden hebt, is er al veel mogelijk. Maar als je via sociale woningbouw een flat huurt, nog niet. Daarin brengt het project Inside Out verandering.
Een flat energieneutraal maken is ingewikkeld, laat staan een flat energieleverend maken: er is niet veel plek op het dak en de gevels voor zonnepanelen. En het energieverbruik is, door de grote hoeveelheid bewoners, groot. Maar als het lukt, heb je in één keer een groot aantal huishoudens verduurzaamd.
Studenten en onderzoekers ontwikkelen slimme gevel
Daarom helpt Hogeschool Utrecht, samen met woningcorporatie Bo-Ex, aannemers en andere innovatiepartners bij het duurzaam maken van een flat. Dit appartementencomplex van tien hoog, met in totaal 58 woningen, staat aan de Henriëttedreef in Utrecht. De flat krijgt een slimme gevel die de woningen verwarmt, van elektriciteit voorziet en ventileert. Studenten hebben - samen met onze onderzoekers - geholpen bij het ontwikkelen van de gevel, die uit van tevoren gemaakte pasklare onderdelen bestaat, en bij het testen van de geveldelen in de klimaatkamer die speciaal voor dit doel is gebouwd in een van onze techlabs. Zonnepanelen en een windturbine wekken stroom op voor de flat. De energie die over is, wordt opgeslagen in de accu’s van deelauto’s.
"Zo wordt energieneutraal wonen niet meer iets voor mensen met een flink inkomen, maar voor iedereen."
Tot wel 250.000 huishoudens
Als de test aan de Henriëttedreef goed uitpakt, kan het systeem gebruikt worden om tot wel 250.000 huishoudens in Nederlandse hoogbouwflats energieneutraal te maken. Daarbij gaat het vooral om sociale huurwoningen. Zo wordt energieneutraal wonen niet meer iets voor mensen met een flink inkomen, maar voor iedereen.