Vliegende start Velotype

Tijdens de cursus Vliegende start Velotype maak je kennis met het speciale toetsenbord dat schrijftolken gebruiken: de Velotype Pro. Je leert de basisvaardigheden om te kunnen typen op de Velotype. Deze cursus kun je volgen op de manier die het beste bij je past; in een groep of zelfstandig. 

De typemachine van een schrijftolk: Velotype

Heb je interesse in de Associate degree-opleiding Schrijftolk? Dan is deze cursus ideaal om te ontdekken of het bij je past. Bijkomend voordeel is dat je na het volgen van deze cursus aan de schrijftolk-opleiding begint met een voorsprong in typvaardigheid.

Handig om te weten

Start Klassikaal in groep: de online groepsbijeenkomsten starten in april en vinden vijf keer plaats. De cursus in deze vorm gaat alleen door bij voldoende aanmeldingen.

Digitaal zelfstandig: als je de cursus zelfstandig wilt volgen, dan krijg je binnen een week toegang tot de digitale leeromgeving. Gedurende drie maanden kun je deze leeromgeving gebruiken. Van 1 juli t/m 1 september is aanmelden niet mogelijk i.v.m. een zomerstop. Als je voor 1 juli je aanmelding voltooit, dan kun je in de zomer de zelfstandige variant volgen. 
Lesdata De inschrijving voor april 2022 is gesloten. Data en tijden voor 2023 kan je vanaf begin 2023 op deze pagina vinden.
Studie-investering 6 uur per week
Kosten € 250 (vrij van btw)
Locatie Online
Prijsinformatie De zelfstandige variant van de cursus kost € 225 (vrij van btw) en de cursus met groepsbijeenkomsten kost € 250 (vrij van btw). De kosten zijn exclusief de huur van een Velotype Pro.

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Opleidingsinhoud

Deze cursus kun je in twee verschillende varianten volgen (groep en zelfstandig) en elke variant heeft een aparte aanmeld link. 

Als je je aanmeldt voor de cursus in groepsverband, krijg je van april tot juli toegang tot een online leeromgeving met al het benodigde lesmateriaal. Ook kan je dan deelnemen aan vijf online bijeenkomsten waarin je vragen kan stellen aan een ervaren docent en ervaringen kan uitwisselen met de andere cursisten. Je vragen en ervaringen kan je buiten de bijeenkomsten ook in de leeromgeving kwijt. De eerste bijeenkomsten zijn in april, zodat je nog voldoende tijd hebt om te beslissen of je je inschrijft voor de Associate degree Schrijftolk.

Je kunt je momenteel niet inschrijven voor de groepsvariant.

Na je aanmelding, krijg je drie maanden lang toegang tot de online leeromgeving die je stap voor stap leert typen op de Velotype Pro. Je krijgt antwoord op je vragen van een ervaren docent via deze leeromgeving. Je hoeft niet te wachten tot april, wat je mogelijk langer de tijd geeft om je het typen eigen te maken en al wat typsnelheid op te bouwen. Dit heeft een gunstige invloed op je studiesucces als je je inschrijft voor de opleiding Associate degree Schrijftolk.

Ben je tolk Nederlandse gebarentaal en speel je met de gedachte om je tolkmogelijkheden te verbreden? En ben je benieuwd of het werk als schrijftolk iets voor je is, maar wil je je nog niet meteen inschrijven voor de Associate degree Schrijftolk? Dan is deze cursus de uitgelezen kans om het uit te proberen.

Toelating

Voor toelating tot de Ad-schrijftolkopleiding is een havo- of mbo-diploma (niveau 4) nodig.

Docenten

De cursus wordt gegeven door ervaren docenten uit het werkveld.

Na deze opleiding

Wanneer je de cursus Vliegende start Velotype succesvol hebt afgerond, ontvang je een bewijs van deelname van Hogeschool Utrecht. Wil je na deze cursus verder studeren? Meld je dan aan voor de associate degree-opleiding Schrijftolk.

Overige informatie

Deelname aan deze cursus kost € 225 (vrij van btw) voor de zelfstandige varinat en € 250 (vrij van BTW) voor de variant met groepsbijeenkomsten.. Hiervoor ontvang je een factuur van Hogeschool Utrecht. Daarnaast dien je zelf het Velotype Pro toetsenbord te huren.

Neem voor de huur van een Velotype Pro toetsenbord contact op met info@velotype.com. Op www.velotype.com kan je informatie vinden over het tarief

 • “Ik vond de Vliegende Start een fijne cursus om te kijken of de Schrijftolkenopleiding bij mij past. Het gaf me een lekkere voorsprong aan het begin van het studiejaar. Het was prima dat de lessen online waren, want het lesmateriaal is zo duidelijk dat het goed zelfstandig door te nemen is.”
 • “Door mee te doen met de Vliegende Start had ik een goede basis om aan de opleiding te beginnen en toch ook al een kleine voorsprong. Het is een fijne manier om met de Velotype kennis te maken en ook te kunnen bepalen of de opleiding tot schrijftolk wel of niet bij je past.”
 • “De vliegende start cursus is echt de moeite waard! Je leert al heel veel en dat is handig als je de opleiding wilt gaan doen. Het is dé gelegenheid om te ontdekken of dit wat voor je is! Ik was meteen enthousiast.”
 • “Heel fijn dat je een voorsprong hebt. Je kan in de lessen dan al gelijk oefenen met typen i.p.v. eerst nog de letters en combinaties leren. Zorgt voor minder stress."

Waarom Vliegende start Velotype bij de HU?

 • Volg een unieke cursus

  Deze cursus is onderdeel van de geaccrediteerde Associate degree opleiding Schrijftolk en kun je alleen bij Hogeschool Utrecht volgen.

 • Midden in het land

  Utrecht is centraal gelegen. Je kunt de locaties van de HU goed bereiken per openbaar vervoer en de auto.

 • Ontdek wat je echt leuk vindt

  Door de cursus te volgen kun je ontdekken of het beroep van schrijftolk echt bij je past zonder je gelijk te verbinden aan een tweejarige opleiding.

Exterieur Padualaan 97, Utrecht Science Park

Interesse in de opleiding Vliegende start Velotype?