Verpleegkundige Gerontologie en Geriatrie (VGG)

De zorg aan ouderen verandert. Mensen worden ouder en hebben vaak meerdere chronische ziekten tegelijk. De behandelmogelijkheden zijn sterk in ontwikkeling voor deze in aantal toenemende groep ouderen. Deze complexe zorg vereist een hoog niveau van kennis en kunde van de verpleegkundige die met ouderen werkt.

Studenten volgen een cursus bij Verpleegkundige Gerontologie en Geriatrie

Tijdens de post-hbo opleiding Verpleegkundige Gerontologie en Geriatrie (VGG) worden aansluitende kennis en vaardigheden geboden om bij deze ontwikkeling aan te sluiten. Er is aandacht voor risicosignalering bij kwetsbare ouderen, klinisch redeneren en kennis over de diverse kanten van algemene veroudering. Daarnaast is er een rol weggelegd voor evidence based practice, verbetering van kwaliteit en de ontwikkeling van je eigen professionele identiteit naar een voortrekkersrol als Verpleegkundige VGG.

Handig om te weten

Start 3 september 2020
Lesdata 3 en 17 september, 1 en 15 oktober, 5 en 19 november, 3 en 17 december 2020, 14 en 28 januari, 11 februari, 4 en 18 maart, 1, 15 en 29 april, 27 mei, 3 en 17 juni, 1 juli en 9 september 2021 Certificering (data onder voorbehoud);
vrije dagen conform vakantiedata Midden Nederland. Donderdag is de vaste lesdag.
Studie-investering ca 16 uur per week (inclusief colleges)
Kosten € 4419 (vrij van btw)
Deelnemers 12-24
Locatie Koningsbergerstraat 9 Utrecht
Diploma Post bachelor-certificaat VGG
Prijsinformatie Dit bedrag is inclusief catering (koffie, thee en luncharrangement) tijdens opleidingsdagen.

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Opleidingsinhoud

In de ouderenzorg (thuiszorg en intramurale setting) is behoefte aan verpleegkundigen met extra kennis van gerontologie en geriatrie. Tijdens de post-hbo opleiding verdiep je jouw kennis over klinisch redeneren en evidence-based practice. Ook ga je in op nieuwe richtlijnen rondom kwetsbare ouderen en leer je over psychogeriatrische en functionele beperkingen.

Tijdens de opleiding worden zeven modules aangeboden:

 • Gerontologie
 • Ouderen en Gedrag
 • Risicosignalering bij kwetsbare ouderen
 • Klinisch Redeneren
 • Professionele Identiteit en Intervisie
 • Evidence-Based Practice binnen VGG-sector
 • Kwaliteit en Innovatie

Deze leergang is ook in losse modules te volgen. Zie Modules onderaan deze pagina.

De didactiek van de opleiding is gebaseerd op de principes van "action learning". Hierbij heeft de student steeds een actieve rol in het eigen leerproces. De opleiding wordt gekenmerkt door context gericht leren: de veelheid aan nieuwe kennis en vaardigheden wordt zoveel mogelijk aangeboden vanuit de praktijk van alle dag. Middels diverse opdrachten wordt de opgedane kennis vertaalt naar de eigen werkplek zodat hier meteen effectief gebruik van gemaakt kan worden.

Je kunt de modules uit het programma ook los volgen. Hiervoor geldt een aantal voorwaarden:

 • Na het starten van de module heb je vijf jaar de gelegenheid om het programma van de opleiding af te ronden;
 • De volgorde waarop je bepaalde modules volgt is niet geheel vrijblijvend en vindt in overleg plaats.

Toelating

Je bent direct toelaatbaar tot de post-hbo opleiding VGG als je een mbo-diploma niveau 4 Verpleegkunde hebt of beschikt over een HBO-V diploma. Daarbij werk je minimaal 18 uur per week in de VGG-sector. Indien je niet geheel aan deze eisen voldoet maar toch graag de opleiding wilt volgen, kun je contact opnemen met de studieleider voor overleg, vul hiervoor formulier in.


Docenten

De lessen worden verzorgd door ervaren docenten, werkzaam (geweest) in de specifieke settingen. Daarnaast wordt een aantal gastcolleges aangeboden van professionals die expert zijn op bepaalde gebieden, bijvoorbeeld uit de palliatieve zorg.


Na deze opleiding

Als gedifferentieerd verpleegkundige VGG beschikt je over actuele kennis en competenties rondom de directe zorg voor ouderen. Daarnaast hebt je kennis opgedaan om meer overstijgend naar de organisatie en kwaliteit van zorg te kijken en naar jouw eigen rol als professional. Je kunt de spin in het web te zijn in de complexe ouderenzorg en jouw kennis over brengen.

Het ministerie van VWS heeft met een aantal belanghebbende partijen het convenant ‘Investering langdurige zorg 2011-2015’ afgesloten. Hierin staat dat er extra middelen worden uitgetrokken om medewerkers aan te trekken en te scholen, zodat ze zijn toegerust om op een hoger niveau te kunnen functioneren. Na deze opleiding zijn je kansen op de arbeidsmarkt dus erg goed.

Na het afronden van jouw opleiding kun je je ook inschrijven voor modules van andere post-hbo-opleidingen binnen Verpleegkundige Studies. Voor overlappende modules kan vrijstelling aangevraagd worden.

Overige informatie

 

Voor boeken en andere lesmaterialen bent je ongeveer € 300 kwijt.

Wil je de modules los volgen? Dan betaal je gemiddeld € 970 per module. De prijs varieert aan de hand van de lengte van de module.

We vinden het van belang dat de verworven kennis en kunde direct beschikbaar komt voor jouw eigen werkplek. Daarom zijn er diverse opdrachten opgesteld met deze functie: Zo voer je een risicosignalering kwetsbare ouderen uit, maakt een analyse van wetenschappelijke artikelen, doet een levensloopinterview bij een cliënt en maakt een verbetervoorstel voor een actueel probleem dat te gebruiken is voor jouw eigen werkplek.

Modules

De opleiding Verpleegkundige Gerontologie en Geriatrie bestaat uit een aantal modules die ook los te volgen zijn.

Bekijk de modules

Waarom Verpleegkundige Gerontologie en Geriatrie (VGG) bij de HU?

 • Krijg les van experts

  De docenten zijn stuk voor stuk experts op hun eigen vakgebied. Ze delen hun jarenlange ervaring graag met je.

 • Combineer studie, werk en privé

  Door de flexibele opbouw van de opleiding kun je je studie goed inpassen in je drukke leven.

 • Midden in het land

  Utrecht is centraal gelegen. Je kunt de locaties van de HU goed bereiken per openbaar vervoer en de auto.

Interesse in de opleiding Verpleegkundige Gerontologie en Geriatrie (VGG)?

Vragen over de opleiding?