Taalgerichte didactiek voor de vakdocent, incompany-traject voor ISK, vo en mbo
Hebben leerlingen in jouw vakles problemen met het begrijpen van lesstof of instructie, het formuleren van antwoorden op vragen of het gebruiken van vaktaal? Hebben zij een taalachterstand en vraag je je af hoe je hen kunt voorbereiden op examens, vervolgonderwijs of beroepspraktijk? Kies dan het traject Taalgerichte didactiek voor de vakdocent.
Iedereen ervaart taalproblemen in de vakles op een andere manier. Daarom gaan we met docenten, teams en scholen in gesprek over knelpunten, prioriteiten en wat je uiteindelijk zou willen bereiken. Zo kunnen we samen een plan maken en daar vervolgens verder invulling aan geven. Dat moet leiden tot pasklare oplossingen, materialen en middelen waarmee je meteen aan de slag kunt in je eigen lespraktijk.
Ervaar je als school problemen met de in- en doorstroom van anderstaligen of taalzwakke leerlingen? Ook dan kunnen we samen kijken naar de beste aanpak voor jouw school en deze vervolgens samen in werking zetten.
Handig om te weten
Startmoment | In overleg |
---|---|
Lesdata | In overleg |
Studie-investering | In overleg, afhankelijk van je wensen |
Deelnemers | In overleg |
Locatie | Incompany |
Diploma | Bewijs van deelname. De scholing is opgenomen in het lerarenregister. |
Aanmelden
Zin om te beginnen met deze opleiding?
Meer weten?
Wil je alle belangrijke informatie op een rij? Download de pdf!
Opleidingsinhoud
Het traject Taalgerichte didactiek voor de vakdocent wordt ingevuld in samenspraak met je eigen school. Uitgangspunt zijn de vragen en knelpunten van jouw school. Die bepalen de inhoud en focus van het traject. Uiteindelijk moet dit leiden tot directe toepassingsmogelijkheden in de eigen lespraktijk.
Afhankelijk van je wensen bieden we een flexibel programma. Een greep uit de mogelijkheden:
- Professionalisering op bepaalde thema’s, met steeds een combinatie van theorie en praktische toepassing, bijvoorbeeld:
- didactiek taalgerichte lesopbouw – lesdoelen (vak- en taaldoelen), voorkennis activeren en context bieden, interactie en toepassing, gericht feedback geven
- aansluiten bij het taalniveau van leerlingen en feedback op taal
- woordenschat en vaktaal – begripsontwikkeling
- interactie en taalsteun bij spreek- en schrijfopdrachten
- strategieën bij het lezen van vakteksten en bij instructie en uitleg begrijpen
- taal en toetsing
- vakspecifieke taalontwikkeling en –didactiek, vaktaal en vakmatig redeneren
- Teambegeleiding gericht op het samenwerken tussen vakdocenten onderling en/of tussen vak- en taaldocenten.
- Individuele begeleiding en coaching van vakdocenten.
Dankzij blended learning, een mix van online leren en contactbijeenkomsten, zijn er verschillende manieren om dit traject te volgen. Afhankelijk van je wensen en de afgesproken activiteiten zijn er meer of minder contactmomenten mogelijk.
Toelating
Je kunt meedoen aan dit traject als je werkzaam bent als leraar in het vo, het mbo en de ISK.
Docenten
Het traject wordt uitgevoerd door deskundige docenten met veel praktijkervaring op het gebied van taal en taalgerichte didactiek en op het gebied van begeleiding en coaching.
Na deze opleiding
Als je dit traject hebt afgerond, kun je o.a. een belangrijke rol spelen bij de knelpunten rond de doorstroom van ISK naar het vo en het mbo, bij het verminderen van het hoge percentage laaggeletterden dat de maatschappij en de arbeidsmarkt betreedt en bij het werken aan de hoge eisen die aan digitale geletterdheid gesteld worden. Je weet: taal is cruciaal.
Overige informatie
Het traject Taalgerichte didactiek voor de vakdocent is een incompany-opleiding. Afhankelijk van jouw wensen en die van je school stellen we een offerte op.
Theorie en eigen lespraktijk worden in dit traject aan elkaar gekoppeld: je levert zelf input en ontwikkelt materiaal dat meteen in je eigen lessen ingezet kan worden. Bovendien kunnen we de inhoud in overleg toespitsen op jouw schoolspecifieke situatie.
Waarom Taalgerichte didactiek voor de vakdocent bij de HU?
-
Een passende opleiding
De HU heeft ruime ervaring in het ontwikkelen van professionaliseringsaanbod in cocreatie met opdrachtgevers en met eigentijds onderwijs dat goed aansluit bij de praktijk.
-
Een flexibele opleiding
De HU heeft veel ervaring met blended learning en een hoogwaardige online leeromgeving waardoor de opleiding goed te combineren is met werk en privé.
-
Een gewaardeerde opleiding
De scholing maakt deel uit van een NVAO-geaccrediteerde bacheloropleiding en is opgenomen in het lerarenregister.