Railtechniek: Basiskennis ontwerpen

Wat is er nodig om tot een veilig en goed werkende railinfrastructuur te komen? Welke beveiligingsfilosofie en -principes liggen daaraan ten grondslag? En hoe kom je middels een gestandaardiseerd proces tot een veilig ontwerp? Dat en meer leer je in de module railontwerp.

Lopen naar tunnel

Tijdens de module railontwerp wordt aandacht besteed aan conventionele treinbeveiligingssystemen (seinen en ATB). Ook wordt de interactie met weggebruikers belicht. Let op: lessen worden gevolgd met reguliere studenten.

Handig om te weten

Startmoment Maandag 4 maart, dinsdag 5 maart, donderdag 7 maart en maandag 11 maart 2024
Studie-investering 18 lesuren + 40 uren zelfstudie
Kosten

€ 499 (vrij van btw)

Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Deelnemers Minimaal 18 deelnemers
Locatie Padualaan 99 Utrecht
Diploma Certificaat met de studie-investering

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Opleidingsadvies op maat

Kom je er niet uit of heb je vragen? Ga in gesprek en laat je adviseren.

Opleidingsinhoud

In het programma van de module railontwerp wordt ingezoomd op verschillende onderwerpen die essentieel zijn bij het ontwerpen van een veilige railinfrastructuur. Tijdens deze module leer je alles over seinbeeldrelaties, de verschillende soorten Automatische Trein Beïnvloeding en hoe geborgd wordt dat een trein op een veilige wijze een gelijkvloerse kruising mag passeren. Ook wordt de relatie met Baan en Spoorwegbouw en met Tractie Energie Systemen belicht. Het V-model vormt de basis van het ontwerp van een veilig treinbeveiligingsontwerp. Aan de hand van dit V-model wordt duidelijk welke producten er allemaal gemaakt worden en wat de relatie is met de aannemer die het werk moet uitvoeren.

Je volgt hoorcolleges, werkcolleges en interactieve sessies. Er is geen toetsing.

  • De student kan een ontwerpproces voor railinfrasystemen beschrijven en de daarbij behorende processen en belanghebbenden onderscheiden.
  • De student kan binnen gegeven kaders een ontwerpvraag analyseren, en een  schema opstellen voor het ontwerpproces.
  • De student kan de betekenis en de context van relevante begrippen van de treinbeveiligingssystemen benoemen en begrijpen.
  • De student kan op hoofdlijnen een vertaalslag maken van een RVTO naar de  ingebruikname van een baanvak.
  • De student kan de beveiligingsprincipes die in Nederland toegepast worden benoemen.
  • De student kan de verschillende detectie systemen benoemen.
  • De student kan de belangrijkste seinbeelden vanuit  het seinreglement benoemen.
  • De student moet de verschillende vormen van ATB kunnen benoemen.
  • De student kan een OBE-blad omzetten naar een OR-blad.

Toelating

Deze module staat open voor iedereen die interesse heeft in railontwerp en wil leren over dit vakgebied. De module biedt een toegankelijke en begrijpelijke benadering van het onderwerp. Er is geen specifieke vooropleiding vereist om deel te nemen. Of je nu een professional bent die zijn kennis wil uitbreiden of een beginner die zijn eerste stappen wil zetten in de wereld van railontwerp, je bent van harte welkom om de module te volgen.

Na deze opleiding

Volg na deze cursus ook een van de andere modules van railtechniek, zoals de basiscursus railverkeerskunde of basiscursus railsystemen.

Tijdens de module railsystemen ontwikkel je verschillende competenties die van belang zijn binnen de railsector. 

Vakmanschap op diverse gebieden: Je ontwikkelt een breed scala aan vaktechnische kennis en vaardigheden binnen de railsector.

Kennismaking met de railsector: Tijdens de module maak je kennis met de diverse aspecten en actoren binnen de railsector.

Na het voltooien van de module railontwerp, heb je de mogelijkheid om verder te gaan met andere modules binnen de cursus railtechniek, zoals railverkeerskunde of railsystemen. Deze modules bieden verdieping op specifieke gebieden binnen de railsector en stellen je in staat om je kennis en vaardigheden verder uit te breiden. 

Het ontwikkelen van deze competenties biedt concrete voordelen voor je carrière in de railsector. Het vergroot je kansen om sneller aangenomen te worden en geeft je een goede startpositie in deze dynamische en groeiende industrie.

Overige informatie

De module Basiskennis ontwerpen kost € 499,- vrij van BTW. Lesmateriaal is digitaal beschikbaar.

Deze module staat open voor iedereen die interesse heeft in railontwerp en wil leren over dit vakgebied.

Waarom railtechniek bij de HU?

  • Unieke module, alleen bij de HU

    De Hogeschool Utrecht is de enige hogeschool op hbo-niveau die een module aanbiedt op het gebied van Rail. Dit biedt jou de unieke kans om je kennis en vaardigheden op dit specifieke vakgebied te ontwikkelen.

  • Docenten uit het bedrijfsleven

    Tijdens de module krijg je les van professionele docenten met ervaring uit het bedrijfsleven. Hierdoor ben je verzekerd van hoogwaardig en actueel onderwijs dat aansluit bij de praktijk in de railsector. 

  • Ontdek waar je interesses liggen

    Deze module is een goede manier om te ontdekken of werken bij het spoor of bij bedrijven die voor het spoor werken iets voor jou is. 

Direct contact

ursula backhausen

Ursula Backhausen

Docent

Interesse in de opleiding Basiskennis ontwerpen?

Heb je nog vragen?