Omgaan met beperkte gezondheidsvaardigheden
Een kwart van de Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Het is voor hen moeilijker om gezondheidsklachten onder woorden te brengen. En ook om gezondheidsinformatie kritisch te interpreteren. Het eerste consult met deze patiënten verloopt vaak niet soepel en het is lastig om als fysiotherapeut de juiste informatie te verkrijgen. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de mate van zelfmanagement en de behandelresultaten. De Com-in-actie cursus helpt je om de communicatie tijdens de diagnostische fase te verbeteren.
Herken jij dat de communicatie met sommige patiënten stroef verloopt en jullie elkaar niet lijken te begrijpen? Dan is de cursus Com-in-actie wat voor jou. Deze cursus geeft je de kennis, vaardigheden en tools om mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden te herkennen en strategieën toe te passen om de communicatie te verbeteren.
Persoonlijk advies
Heb je een vraag? Neem contact op met Sophie Konings via sophie.konings@hu.nl. We helpen je graag verder!
Stuur direct een e-mailHandig om te weten
Startmoment | Nader te bepalen. Bij interesse mail sophie.konings@hu.nl. |
---|---|
Lesdata | Nader te bepalen |
Studie-investering | De totale studiebelasting van de cursus bedraagt 21 uur, waarvan 6,5 uur aan contactonderwijs. De overige tijd betreft een zelfstudie met behulp van een leerapp deel 1 en 3 tezamen (inclusief het schrijven van een actieplan voor de organisatie) 14,5 uur. |
Kosten |
€ 325 (vrij van btw) |
Deelnemers | 12 - 15 |
Locatie | Heidelberglaan 7 Utrecht |
Diploma | Certificaat met de studie-investering (21 uur) |
Aanmelden
Zin om te beginnen met deze opleiding?
Opleidingsinhoud
Tijdens de cursus Com-in-actie na een stuk theorie getraind in complexe gespreksvaardigheden bij mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. Hiervoor gebruiken we het werkblad ‘Samen beginnen’ en de bijbehorende training van het project Com-in-actie. Het helpt je de fysiotherapeut en de patiënt elkaar beter te begrijpen en sluit aan bij de KNGF-richtlijn Zelfmanagement.
Je doorloopt eerst in je eigen tempo de theorie door middel van een app (waar je maar wilt!). Naast functionele gezondheidsvaardigheden (lezen, schrijven, rekenen, toegang tot internet) worden vooral ook de kritisch-interactieve gezondheidsvaardigheden behandeld zoals moeite hebben met het begrijpen en duiden van gezondheidsinformatie ten behoeve van zelfmanagement.
Na het doorlopen van de theorie volgen twee bijeenkomsten waarin we je trainen om de diagnostische fase te doorlopen met behulp van het werkblad ‘Samen beginnen’.
Tijdens de cursus maken we gebruik van de volgende werkvormen; micro-learning via de app, Community of practice met acteur.
Na het volgen van de cursus:
- Herken je als fysiotherapeut het lastige gesprek.
- Kent je het concept gezondheidsvaardigheden.
- Ben je vaardig in het toepassen van speciaal op deze doelgroep gerichte communicatie strategieën bij jouw eigen patiënt.
- Kan je het werkblad ‘Samen beginnen’ toepassen.
- Kan je schriftelijke informatie aanpassen aan B1 niveau.
- Heb je een plan die de toegankelijkheid van jouw fysiotherapiepraktijk bevorderd.
Toelating
Je bent in het bezit van een diploma fysiotherapie of oefentherapie en werkt als zodanig, zodat je de geleerde vaardigheden ook kunt toepassen in de praktijk.
Docenten
Na deze opleiding
Na de cursus ben je vaardig om mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden te herkennen en strategieën toe te passen om te communicatie te verbeteren.
De cursus biedt kennis en strategieën om de communicatie met deze groep te ondersteunen die zeer goed toepasbaar zijn in de eerste lijn fysiotherapiepraktijk.
Overige informatie
In het studiejaar 2023-2024 kost de cursus Omgaan met beperkte gezondheidsvaardigheden € 325,- (vrij van btw) inclusief koffie/thee en onderstaande materialen.
- Een tafelboekje
- Een bureaulegger met werkbladen
- Een aantal praatkaarten
De aangeleerde kennis en strategieën tijdens deze cursus ga je meteen toepassen in de fysiotherapiepraktijk.
Waarom Omgaan met beperkte gezondheidsvaardigheden bij de HU?
-
Sterke verbinding onderzoek – onderwijs – beroepspraktijk
De materialen voor deze cursus zijn ontwikkeld binnen een onderzoek vanuit meerdere hogescholen.
-
Direct te gebruiken in de praktijk
Veel aandacht voor de praktische toepassing van theoretische concepten, ondersteund met simulatie-oefeningen door een actrice.
-
State of the art en actueel
Het onderzoek van waaruit de materialen zijn ontwikkeld is in december 2023 pas afgerond.
Direct contact
Sophie Konings
Interesse in de opleiding Omgaan met beperkte gezondheidsvaardigheden?
Heb je nog vragen?
- Telefoon 088 481 81 81
- Email info@hu.nl
-
Stuur ons direct een bericht of voeg 0634101698 toe aan de contactlijst van je telefoon en stel je vraag via WhatsApp.
- Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag, van 9.30 tot 16.30 uur