Masterclass Inclusive Design - leer hoe je ontwerpt en ontwikkelt voor toegankelijkheid en inclusie
Wil je jouw product toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen? Ben je benieuwd hoe je met slimme designkeuzes voldoet aan de Europese Toegankelijkheidsakte van 2025? Dan is deze masterclass zeker iets voor jou.
Voordelig studeren
Inclusive design gaat verder dan gebruiksvriendelijkheid van websites of platformen. Veel digitale producten zijn nog steeds ontoegankelijk voor mensen met een beperking of taalachterstand. Denk aan vormgeving, beeldkeuze of taalgebruik dat onbedoeld groepen uitsluit. Zelfs algoritmes kunnen discrimineren.
In deze tweedaagse masterclass en workshop leer je hoe je het ontwikkelproces optimaliseert voor toegankelijkheid en inclusiviteit. Met de design thinking methode ontwerp en ontwikkel je inclusieve producten en ervaringen, aan de hand van opdrachten uit je eigen praktijk.
Handig om te weten
Startmoment | 7 november 2024 |
---|---|
Lesdata | 7 november (bij Greenberry, Maliebaan 50) en 21 november (op de HU, Domstad) |
Studie-investering | tot 4 uur (exclusief bijeenkomsten) |
Kosten |
€ 1395 (vrij van btw) |
Deelnemers | maximaal 15 |
Locatie | Koningsbergerstraat 9 Utrecht |
Diploma | Certificaat van deelname |
Aanmelden
Zin om te beginnen met deze opleiding?
Opleidingsadvies op maat
Kom je er niet uit of heb je vragen? Ga in gesprek en laat je adviseren.
Opleidingsinhoud
Tijdens deze tweedaagse masterclass leer je hoe je het ontwikkelproces optimaliseert voor inclusiviteit. Met de design thinking methode ontdek je hoe je inclusieve (digitale) producten en ervaringen ontwerpt, met een focus op betere toegankelijkheid. Samen met ervaringsdeskundigen werk je aan oplossingen om je ontwerpen inclusiever te maken.
Daarnaast krijg je inzicht in de verplichtingen voor digitale toegankelijkheid die vanaf 2025 gelden door de European Accessibility Act, zodat je voorbereid bent op de toekomst.
Op dag 1 laat ervaringsdeskundige en ontwerper Simon Dogger je ervaren hoe het is om met een zintuig minder door het leven te gaan. We leren hoe je in de briefings- en verkenningsfase inclusiviteit een plek geeft. En hoe je intern het onderwerp agendeert. Ook leer je de belangrijkste webrichtlijnen voor digitale toegankelijkheid (WCAG 2.1 en 2.2) kennen en deze op een goede manier toe te passen.
Tussen dag 1 en dag 2 werk je aan je eigen opdracht.
Op dag 2 gaan we aan de slag met het ontwerp- en ontwikkelproces en krijg je concrete tools om mee aan de slag te gaan. Ook staan we stil bij (technische) toegankelijkheid, ontwerp, beeld- en taalgebruik en inclusief onderzoek en delen we tips voor implementatie.
We werken vooral met casuïstiek en werkvormen. De cursus is hands on, de student leert stapsgewijs hoe een productontwikkelaar aan de slag gaat om te kunnen ontwerpen voor inclusie.
Aan het einde van de cursus:
- Heb je een basis begrip van wat Inclusive Design inhoudt;
- Zie je wat de meerwaarde is van design voor inclusie, zowel op maatschappelijk als zakelijk niveau;
- Weet je beter in te schatten wie je doelgroep is, door ook te kijken naar een groep die je normaliter onbewust uitsluit in de productontwikkeling;
- Heb je waardevolle kennis over de vormen van lichamelijk of psychische beperkingen en wat hiervan de invloed is op het gebruik van een product;
- Je leert je écht te verdiepen in de behoeften van iemand met een beperking door dit zelf te ervaren;
- Ken je de principes van inclusief design en heb je ontdekt hoe je deze toepast binnen jouw organisatie;
- Maak je kennis met guidelines voor inclusief ontwerp, waarin je o.a. leert rekening houden met accessibility tools;
- Weet je welke tools je kunt gebruiken tijdens het ontwikkelproces om een inclusief product te ontwikkelen. Je kunt dit toepassen aan de hand van Design Thinking methode.
Docenten
De Masterclass is ontwikkeld in samenwerking met de opleiding CMD en het digitaal design bureau Greenberry.
Tijdens de cursus krijg je les van trainers uit de werkpraktijk.
Alain Dujardin
Alain is Creatief Partner en design facilitator bij Greenberry. Alain heeft 20 jaar ervaring in het ontwerpen en ontwikkelen van interactieve ervaringen en digitale producten voor onder andere de Rijksoverheid, Gemeente Amsterdam en Utrecht en Zilveren Kruis.
Alain is gastdocent bij onder andere de HKU, HvA Master Digital Design en Fontys. Als bestuurslid bij de Stichting Dutch Digital Design is hij verantwoordelijk voor ontwikkeling van het vak en de zichtbaarheid van (inclusief) digitaal design.
Na deze opleiding
Na deze cursus weet jij hoe je een organisatie of ontwerp inclusiever maakt!
- Heb je inzicht in wat inclusiviteit kan betekenen voor de maatschappij, de werkwijze binnen de organisatie waarvoor je werkt en het product dat je maakt;
- Beschik je over een aantal tools om mee aan de slag te gaan om producten inclusiever te maken.
Overige informatie
Deze cursus kost € 1395 vrij van btw. Hier zijn de lesmaterialen bij inbegrepen. Je hoeft niets aan te schaffen voor deze training. Tijdens de training worden er wel suggesties gedaan voor verdiepend naslagwerk.
Alles wat je nodig hebt aan materiaal tijdens de training wordt verzorgd door de trainers en de Hogeschool Utrecht.
Deze masterclass is geschikt voor een breed publiek van o.a media & communicatieprofessionals, product owners, propositie managers en marketeers die met een team digitale producten ontwikkelen en daarbij op zoek zijn naar hands on kennis en tools voor inclusief ontwerp & het organiseren hiervan.
Waarom Masterclass Inclusive Design bij de HU?
-
Het ervaren van de verandering
Deze cursus is met name gericht op het leren middels interactie en betrokkenheid. Zo ervaar je maximaal wat agile in de praktijk betekent.
-
Praktische handvatten om mee aan de slag te gaan
Leer hoe Agile werken in de media kan worden toegepast in de eigen organisatie.
-
Zowel theorie als real life cases
Leer van de experts die al vele organisaties, zowel binnen als buiten de media, hebben geholpen om succesvol te veranderen.