Masterclass Inclusive Design - leer hoe je ontwerpt en ontwikkelt voor toegankelijkheid en inclusie

Ben je benieuwd hoe je een zo breed mogelijk publiek bereikt met jullie product? Wil je leren met welke richtlijnen je rekening kunt houden bij het ontwikkelen van een service, product, website of applicatie? Of ben je misschien geïnteresseerd in de business case van inclusive design? Dan is deze masterclass met workshop iets voor jou!

inclusive design

Voordelig studeren

Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Inclusive design is meer dan alleen de gebruiksvriendelijkheid van websites of platformen. Nog steeds zijn er veel digitale producten niet geschikt voor mensen met een beperking of taalachterstand. Vormgeving, beeldkeuze of het taalgebruik sluiten onbedoeld bepaalde groepen uit en zelfs algoritmes kunnen discrimineren.

Tijdens de driedaagse masterclass en workshop leer je hoe je het ontwikkelproces verbetert voor inclusiviteit. Via de design thinking methode leer je het ontwerpen en ontwikkelen van inclusieve producten en ervaringen. Je werkt aan opdrachten uit je eigen praktijk.

Handig om te weten

Startmoment Datum nader te bepalen
Lesdata Data en tijden nader te bepalen
Studie-investering tot 4 uur (exclusief bijeenkomsten)
Kosten

€ 1395 (vrij van btw)

Deelnemers maximaal 15
Locatie Koningsbergerstraat 9 Utrecht
Diploma Certificaat van deelname

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Opleidingsadvies op maat

Kom je er niet uit of heb je vragen? Ga in gesprek en laat je adviseren.

Opleidingsinhoud

Tijdens deze driedaagse masterclass leer je hoe je het ontwikkelproces beter kunt inrichten voor inclusiviteit. Aan de hand van de design thinking methode nemen we je mee in het ontwerpen en ontwikkelen van inclusieve (digitale) producten en ervaringen, en leren we je hoe je ontwerpt voor betere toegankelijkheid. Samen met ervaringsdeskundigen gaan we op zoek naar oplossingen die nodig zijn om een ontwerp inclusiever te maken.

In de Masterclass leer je o.a. ook over de in 2025 digitale toegankelijke verplichting, veroorzaakt door de European Accessibility Act.externe link

Op dag 1 laat ervaringsdeskundige en ontwerper Simon Dogger je ervaren hoe het is om met een zintuig minder door het leven te gaan. We leren hoe je in de briefings- en verkenningsfase inclusiviteit een plek geeft. En hoe je intern het onderwerp agendeert. Ook leer je de belangrijkste webrichtlijnen voor digitale toegankelijkheid (WCAG 2.1 en 2.2) kennen en deze op een goede manier toe te passen.

Tussen dag 1 en dag 2 werk je aan je eigen opdracht.

Op dag 2 gaan we aan de slag met het ontwerp- en ontwikkelproces en krijg je concrete tools om mee aan de slag te gaan. Ook staan we stil bij (technische) toegankelijkheid, ontwerp, beeld- en taalgebruik en inclusief onderzoek en delen we tips voor implementatie.

Op dag 3 hebben we (op verzoek, vanwege groot succes) een extra dag toegevoegd, waarin je inclusieve copy en visual design leert toepassen.

We werken vooral met casuïstiek en werkvormen. De cursus is hands on, de student leert stapsgewijs hoe een productontwikkelaar aan de slag gaat om te kunnen ontwerpen voor inclusie.

Aan het einde van de cursus:

 • Heb je een basis begrip van wat Inclusive Design inhoudt;
 • Zie je wat de meerwaarde is van design voor inclusie, zowel op maatschappelijk als zakelijk niveau;
 • Weet je beter in te schatten wie je doelgroep is, door ook te kijken naar een groep die je normaliter onbewust uitsluit in de productontwikkeling;
 • Heb je waardevolle kennis over de vormen van lichamelijk of psychische beperkingen en wat hiervan de invloed is op het gebruik van een product;
 • Je leert je écht  te verdiepen in de behoeften van iemand met een beperking door dit zelf te ervaren;
 • Ken je de principes van inclusief design en heb je ontdekt hoe je deze toepast binnen jouw organisatie;
 • Maak je kennis met guidelines voor inclusief ontwerp, waarin je o.a. leert rekening houden met accessibility tools;
 • Weet je welke tools je kunt gebruiken tijdens het ontwikkelproces om een inclusief product te ontwikkelen. Je kunt dit toepassen aan de hand van Design Thinking methode.

Docenten

De Masterclass is ontwikkeld in samenwerking met de opleiding CMD en het digitaal design bureau Greenberry.

Tijdens de cursus krijg je les van trainers uit de werkpraktijk.

Alain Dujardin

Alain is Creatief Partner en design facilitator bij Greenberry. Alain heeft 20 jaar ervaring in het ontwerpen en ontwikkelen van interactieve ervaringen en digitale producten voor onder andere de Rijksoverheid, Gemeente Amsterdam en Utrecht en Zilveren Kruis.

Alain is gastdocent bij onder andere de HKU, HvA Master Digital Design en Fontys. Als bestuurslid bij de Stichting Dutch Digital Design is hij verantwoordelijk voor ontwikkeling van het vak en de zichtbaarheid van (inclusief) digitaal design.

Susanne Kamminga

Susanne is een Social, Service & User Experience Designer met 15 jaar ervaring in verschillende type organisaties. Ze denkt graag mee met klanten over het ontwikkelen en ontwerpen van inclusieve oplossingen, die aansluiten bij de behoeften van zoveel mogelijk gebruikers. 

Met een achtergrond als leerkracht en een studie human centered design weet ze veel over hoe mensen leren en denken. Als ervaringsdeskundige met slecht gehoor is ze bovendien bewust van de uitdagingen van een beperking en zet ze zich dan ook in als ambassadeur voor inclusief design.

Na deze opleiding

Na deze cursus weet jij hoe je een organisatie of ontwerp inclusiever maakt!

 • Heb je inzicht in wat inclusiviteit kan betekenen voor de maatschappij, de werkwijze binnen de organisatie waarvoor je werkt en het product dat je maakt;
 • Beschik je over een aantal tools om mee aan de slag te gaan om producten inclusiever te maken.

Overige informatie

Deze cursus kost € 1395 vrij van btw. Hier zijn de lesmaterialen bij inbegrepen. Je hoeft niets aan te schaffen voor deze training. Tijdens de training worden er wel suggesties gedaan voor verdiepend naslagwerk. 

Alles wat je nodig hebt aan materiaal tijdens de training wordt verzorgd door de trainers en de Hogeschool Utrecht.

 

Deze masterclass is geschikt voor een breed publiek van o.a media & communicatieprofessionals,  product owners, propositie managers en marketeers die met een team digitale producten ontwikkelen en daarbij op zoek zijn naar hands on kennis en tools voor inclusief ontwerp & het organiseren hiervan.

Waarom Masterclass Inclusive Design bij de HU?

 • Het ervaren van de verandering

  Deze cursus is met name gericht op het leren middels interactie en betrokkenheid. Zo ervaar je maximaal wat agile in de praktijk betekent.

 • Praktische handvatten om mee aan de slag te gaan

  Leer hoe Agile werken in de media kan worden toegepast in de eigen organisatie.

 • Zowel theorie als real life cases

  Leer van de experts die al vele organisaties, zowel binnen als buiten de media, hebben geholpen om succesvol te veranderen.

Direct contact

Sabine Donker

Sabine Donker

Programmaleider journalistiek

"Deze bijzondere masterclass leert je hoe het is als je niet zomaar mee kan doen aan onze maatschappij. Je leert nadenken over oplossingen voor iedereen. Super leerzaam!"

Amanda van Kuijk (31) werkt bij Plus Retail

"Iedereen zou deze masterclass moeten doen, omdat het belangrijk is dat de wereld toegankelijker wordt. Niet alleen voor mensen met een beperking. Maar voor iedereen is dat fijn."

Akke van der Kamp (29) werkt bij PGGM

Interesse in de opleiding masterclass inclusive design?

Volg deze opleiding