Masterclass & workshop ‘AI praktisch toepassen voor mediaprofessionals' - snel & eenvoudig leren wat werkt & wanneer AI onwenselijk is

Wil jij de impact van AI op je vakgebied begrijpen? Maak je je zorgen over de ethische implicaties ervan? Ben je nieuwsgierig naar manieren om te profiteren van de mogelijkheden van AI binnen de journalistiek? Zoek dan niet verder.Transcriberen, vertalen, samenvatten en podcasts monteren - AI helpt journalisten al bij tal van dit soort taken.

20180420_LE_0449_E&MDigitaal gebruik 1024px JPG

Voordelig studeren

Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Als professionals zijn wij verplicht ons vak voortdurend te verbeteren en te ontwikkelen. De snelle opkomst van kunstmatige intelligentie biedt ons in dit opzicht een unieke kans. Daarnaast helpt meer kennis over AI ook om AI-ontwikkelingen kritisch te volgen en algoritmegestuurde organisaties beter te onderzoeken. Volg de tweedaagse masterclass met workshop waarin ervaren trainers van Hogeschool Utrecht demonstreren hoe AI toegepast wordt door andere journalisten en hoe jij direct aan de slag kunt met gratis en eenvoudig te gebruiken AI-tools zoals bv Lex.page, ChatGPT en schrijven.ai.

Ontdek tijdens deze masterclass hoe redacteuren van de Volkskrant AI gebruiken om Russische loopgraven te detecteren op satellietfoto’s; hoe de NOS en RTL voor elke gemeente in Nederland automatisch verkiezingsuitslagenpagina’s genereren en hoe journalisten van De Groene Amsterdammer haatberichten detecteren in miljoenen tweets. Ben jij benieuwd hoe je AI kunt gebruiken om je journalistiek te verbeteren?

* Deze tekst is mede tot stand gekomen met behulp van de AI-tools waarmee je ook kennismaakt tijdens de masterclass: Lex.page, ChatGPT en schrijven.ai 

Advies om vooraf gratis de basiscursus te volgen: De AI-cursus voor de Creatieve en Culturele Sector. Een initiatief van NLAICoalitie, Topsector Creative Industrie, Mediaperspectives en Hogeschool Utrecht.

Handig om te weten

Startmoment 14 mei 2024
Lesdata 14 en 21 mei 2024 van 9:30-16:30 inclusief lunchbuffet
Studie-investering 6 – 10 uur per week incl. bijeenkomst
Kosten

€ 1095 (vrij van btw)

Deelnemers maximaal 12
Locatie Koningsbergerstraat 9 Utrecht
Diploma Certificaat van deelname

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Opleidingsadvies op maat

Kom je er niet uit of heb je vragen? Ga in gesprek en laat je adviseren.

Opleidingsinhoud

In de tweedaagse masterclass met workshop leer je van Laurens Vreekamp en Douwe-Sjoerd Boschman hoe AI toegepast wordt door andere journalisten en hoe jij direct aan de slag gaan.

We tippen je software (geen installatie nodig) waarmee je bijvoorbeeld duizenden WOO-documenten snel doorzoekt en sorteert op locaties, personen en organisaties. We gaan direct aan de slag met gratis en eenvoudig te gebruiken AI-tools zoals bv Lex.page, ChatGPT en schrijven.ai. Tot slot train je in deze masterclass en workshop snel en eenvoudig je eerste eigen beeldherkenningsmodel (‘My own first deepfake’).

De praktijk en feedback van professionals staan centraal tijdens deze cursus en je gaat vooral praktisch aan de slag. 

  • Kan verschillende belangrijke begrippen en jargon rondom AI en machine learning uitleggen;
  • Selecteert uit bestaande AI-powered tools de juiste voor nieuwsgaring, productie en publicatie.
  • Weet hoe deze zelf een ML-model voor tekst of beeld traint.
  • Beargumenteer kansen en gevaren van AI (in het algemeen, zoals bias, Big AI, blackbox en belasting voor mens en milieu; en specifiek voor de journalistiek).

Docenten

laurens vreekamp

Laurens Vreekamp

Journalist, design thinker en oprichter van Future Journalism Today Academy

Werkte als Teaching Fellow bij Google’s News Lab en was docent-onderzoeker UX Design aan Hogeschool Utrecht, 2013 verkozen tot Docent van het Jaar. Werkt o.a. voor Fathm, Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en zit als expert in de AI-Mediacommissie van de Raad van Europa.

douwe sjoerd boschkamp

Douwe-Sjoerd Boschman

Spelontwerper, scenarioschrijver en didacticus voor interactieve media

Douwe-Sjoerd Boschman is conceptontwerper voor interactieve media en schrijver van de prentenboeken serie 'Stout Konijn'. Als spelontwerper creëert hij dwaalsporen door de natuur, maar ook e-learnings als de Nationale AI-cursus voor de Creatieve Industrie.


Als freelance didacticus en workshopleider verkent hij op creatieve wijze de mogelijkheden voor verantwoorde inzet van nieuwe technologie. In AI workshops laat hij iedereen op een laagdrempelige en toegepaste manier kennismaken met kunstmatige intelligentie.

douwe-sjoerd.nl – freelance conceptontwerper & scenarioschrijver voor interactieve media

Na deze opleiding

Na deze masterclass weet jij hoe je AI-tools effectief kunt gebruiken en hoe je de tools op de juiste manier kunt inzetten.

  • Heb je inzicht in wat AI kan betekenen voor de maatschappij, de werkwijze binnen de organisatie waarvoor je werkt en het product dat je maakt;
  • Beschik je over een aantal tools om met AI aan de slag te gaan

Overige informatie

Deze cursus kost € 1095 vrij van btw. Hier zijn de lesmaterialen bij inbegrepen. Je hoeft niets aan te schaffen voor deze training. Tijdens de training worden er wel suggesties gedaan voor verdiepend naslagwerk. 

Alles wat je nodig hebt aan materiaal tijdens de training wordt verzorgd door de trainers en de Hogeschool Utrecht.

Deze masterclass is geschikt voor een breed publiek van o.a media & communicatieprofessionals, journalisten op de redactievloer en creatieve makers die op zoek zijn naar hands on kennis en tools voor werken met kunstmatige intelligentie.

Waarom Masterclass Artificial intelligence bij de HU?

  • Docenten uit de praktijk

    De docenten van deze masterclass staan met beide benen in de praktijk, hebben diepgaande vakkennis en blinken uit in trainen.

  • Kom verder in je carrière

    De HU geeft eigentijds onderwijs dat goed aansluit op de praktijk.

  • Volg interactieve colleges

    Je studeert samen met andere professionals. Tijdens de Masterclass is er veel ruimte voor eigen inbreng.

Direct contact

Sabine Donker

Sabine Donker

Programmaleider journalistiek

Interesse in de opleiding Masterclass AI?

Volg deze opleiding