Justitieel Verpleegkundige
De post-hbo opleiding Justitiële Verpleegkunde is ontwikkeld door Hogeschool Utrecht in samenwerking met de beroepsvereniging V&VN Justitieel Verpleegkundigen en de afdeling Gezondheidszorg van Dienst Justitiële Inrichting (DJI). De opleiding is gebaseerd op het expertisegebied Justitiële Verpleegkunde.
Je wordt opgeleid tot een Justitieel Verpleegkundige die zelfstandig, efficiënt en doelmatig kan werken binnen de context van de justitiële inrichtingen. Je ontwikkelt aanvullende en verdiepende competenties op je vakgebied. Na succesvolle afronding van de opleiding beschik je over specifieke competenties op het gebied van de justitiële verpleegkunde. Je kunt zelfstandig je functie en de daarbij behorende rollen inhoud geven.
Handig om te weten
Startmoment | 10 april 2024 |
---|---|
Lesdata | 10 en 24 april 2024, 15 en 29 mei 2024, 12 en 19 juni 2024, 3 juli 2024, 4, 18 en 25 september 2024, 9 en 16 oktober 2024, 6, 20 en 27 november 2024, 11 december 2024, 8 en 22 januari 2025, 5 en 12 februari 2025, 5 en 19 maart 2025, 2 april 2025 en 25 juni 2025 (presentaties en certificaat uitreiking) |
Studie-investering | 15-20 uur per week (inclusief colleges) |
Kosten |
€ 6300 (vrij van btw) Dit bedrag is inclusief catering (koffie, thee en luncharrangement) tijdens opleidingsdagen. |
Deelnemers | 12 -25 |
Locatie | Koningsbergerstraat 9 Utrecht |
Diploma | Post bachelor-certificaat |
Aanmelden
Zin om te beginnen met deze opleiding?
Meer weten?
De belangrijkste informatie op een rij.
Opleidingsinhoud
De opleiding is gebaseerd op de competenties uit het beroepsdeelprofiel van de justitieel verpleegkundige en het kern- en kwaliteitenprofiel zorgprofessional, functiegebouw Rijk, profielen uitvoering.
Het programma bestaat uit zeven modulen waarvan zes met een theoretische en één met een praktische component. De theoretische modulen worden afgesloten met een kennistoets of een beroepsproduct. Een beroepsproduct is een tastbaar product te gebruiken binnen het beroepsdomein, meestal in de vorm van een document, b.v. een protocol, een behandelvoorstel, een verbeterplan etc. Dergelijke producten zijn gebaseerd op vragen of problemen uit de eigen praktijk.
Het praktijkleren, de praktische module, bestaat uit een aantal praktijkopdrachten die door de mentor worden beoordeeld.
De studieactiviteiten, beroepsproducten en praktijkdrachten staan beschreven in de diverse modulen.
Acht intervisie bijeenkomsten staan in de avonduren gepland. Aanvullende informatie over de geplande tijden volgt tijdens de introductiebijeenkomst.
De didactiek van de opleiding staat in het teken van competentiegericht leren en actieleren. We streven naar een optimale balans tussen praktijkopdrachten en verdiepende theorie en trainingen. Naast interactieve colleges zijn er ook werkgroepen en leerteams. Per module bestudeer je theorie en maak je opdrachten waarbij je de praktijk van alle dag vertaalt naar de theorie en omgekeerd.
Modules
Klinische besluitvorming en klinisch redeneren vormen een onmisbaar onderdeel van het methodisch handelen van verpleegkundigen. Het verwijst naar de rationele overwegingen die ten grondslag liggen aan het denk- en handelingsproces van verpleegkundigen. Over die overwegingen moet u kunnen communiceren en reflecteren in verband met het totale begeleidingsproces van een patiënt/cliënt.
In deze module is ook aandacht voor het selecteren en toepassen van wetenschappelijke onderzoekresultaten in de verschillende zorgdomeinen binnen justitie. Er wordt stilgestaan bij de noodzaak en relevantie van evidence-based practice voor uw professionele praktijkvoering.
Klinisch redeneren t.b.v. toegeleiding: in deze bijeenkomsten leert u aan de hand van (eigen ingebrachte) casuïstiek de theorie in de praktijk toe te passen.
Binnen deze module worden de meest voorkomende klachten en daaraan gekoppelde aandoeningen binnen justitiële inrichtingen besproken. De onderwerpen zijn gebaseerd op de top 30 van de meest voorkomende klachten binnen DJI. Er wordt aandacht besteed aan de klacht, de urgentie en toegeleiding naar justitieel geneeskundige. De nadruk zal liggen op het onderscheid pluis-niet pluis, de verschillende differentiaal diagnoses en diagnoses die niet gemist mogen worden. De bijbehorende alarmsignalen worden uitgelegd en toegelicht.
Werken binnen een justitiële organisatie is anders dan werken binnen een zorginstelling. Na deze module heb je voldoende kennis van de Europese wetgeving, gezondheidszorg wetten (WGBO, WVGGZ, WZD) en de verschillende beginselen wetten (PBW, Vreemdelingen, TBS en JJI) om binnen een justitiële inrichting adequate (verpleegkundige) zorg te verlenen. Daarnaast wordt ethische dilemma’s zoals overlijden binnen detentie, euthanasie, honger- en dorststaking besproken.
In de ontwikkeling als professional is zicht op de eigen professionele identiteit onontbeerlijk. Je professionele rolontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling lopen samen op. Vanuit deze gedachte worden in deze module verschillende theorieën en modellen behandeld die steunend kunnen zijn in de vormgeving van dit ontwikkelingsproces. Intervisie vormt een onderscheiden onderdeel van deze module. In de intervisie wordt eigen werkinbreng gebruikt om de (voortgang binnen de) gekozen ontwikkelingsrichting meer persoonlijk te kunnen bespreken, waarbij aandacht is voor de integratie van kennis, vaardigheden en attitude in het beroepsmatig functioneren. Deze bijeenkomsten vinden in kleinere groepen plaats.
Communicatie is in het werk van een justitieel verpleegkundige elke dag aanwezig; niet alleen de verpleegkundige zorg moet worden vastgesteld, maar ook moet het contact met de patiënt hem steunen in zijn gezondheidsgedrag. Daarnaast is de interactie met collega’s van belang voor de kwaliteit van de zorg. In deze module worden communicatieve vaardigheden getraind volgens de methodiek van de MAT: een beproefde methode om de interactie tussen mensen te bestuderen en om vaardigheden te kunnen trainen die beogen medewerkers beter toe te rusten in het omgaan met moeilijk hanteerbaar gedrag en de samenwerking te bevorderen.
Binnen deze module krijgen verpleegkundigen meer inzicht in de meest voorkomende psychiatrische ziektebeelden binnen detentie. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het adequaat vorm geven van zorg en begeleiding voor gedetineerden met een psychiatrische stoornis. Ook is er aandacht voor persoonlijkheidsstoornissen en het suïciderisico.
Binnen het thema verslaving wordt een overzicht gegeven van middelengebruik in de gevangenis, intoxicatie, detoxificatie en de samenhang met psychiatrische stoornissen. De verpleegkundige samenwerking met de huisarts, de psychiater en het gevangenispersoneel wordt besproken.
Goede afstemming tussen verschillende beroepsbeoefenaren is van groot belang voor de kwaliteit van zorg. U levert een bijdrage aan de kwaliteit van zorg van uw organisatie door stil te staan bij de rol van de justitieel verpleegkundige in de keten. Kernbegrippen als zelfstandige praktijkvoering, onderhandelen, samenwerken en kwaliteit van zorg vormen een rode draad.
Innovatie ondersteunt de justitieel verpleegkundige in het verwerven van competenties om te kunnen participeren in het ontwerpen van kwaliteitszorg op micro-, meso- en macroniveau van zorg in de organisatie. Er is aandacht voor het innovatiebeleid in organisaties, het inrichten van veranderingen en de vaardigheden van een projectleider.
Tijdens het praktijkleren werkt u aan competenties met betrekking tot de verschillende rollen/taakgebieden zoals in het expertisegebied justitieel verpleegkundige staat beschreven. Praktijkopdrachten worden door de student vertaald in de context van de eigen beroepspraktijk en in samenspraak met de verpleegkundig mentor voorzien van voorwaarden. De praktijkopdrachten moeten passen in uw professionele ontwikkeling en krijgen naast andere beroepsproducten, een plaats in uw portfolio.
Toelating
Je bent direct toelaatbaar met een bachelor diploma Verpleegkunde. Daarnaast werk je bij aanvang van de opleiding minimaal 18 uur per week binnen Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Na aanmelding word je uitgenodigd voor een intake-assessment.
Docenten
In de specifieke modules krijg je les van (gast)docenten met expertise op dat vakgebied. De generieke modules worden gegeven door hogeschooldocenten die hun sporen hebben verdiend in de praktijk.
Na deze opleiding
Na je opleiding ontvang je een certificaat van Hogeschool Utrecht. Hiermee heb je toegang tot het deskundigheidsgebied justitiële verpleegkunde binnen het kwaliteitsregister V&V.
De post-hbo opleiding tot Justitieel Verpleegkundige is gebaseerd op het Expertisegebied justitieel verpleegkundige (V&VN, 2014) en de daarin beschreven competenties. Je wordt opgeleid tot een gedifferentieerd Justitieel Verpleegkundige die zelfstandig, efficiënt en doelmatig kan werken binnen de context van de justitiële inrichtingen. Je ontwikkelt aanvullende en verdiepende competenties op je vakgebied. Na succesvolle afronding van de opleiding beschikt je over specifieke competenties op het gebied van de justitiële verpleegkunde. Je kunt zelfstandig je functie en daarbij behorende rollen inhoud geven.
Er is vraag naar gespecialiseerde verpleegkundigen die zelfstandig, efficiënt en doelmatig kunnen werken binnen de complexe zorg.
Heb je al een post-hbo opleiding gevolgd bij Verpleegkundige Studies en wil je nog een andere post-hbo opleiding volgen? Kijk dan naar de toelatingseisen van die opleiding en vul onderstaand contactformulier in. De studieleider van de betreffende opleiding neemt contact met je op.
Overige informatie
Boeken en andere lesmaterialen kosten ongeveer € 400.
Wat je tijdens je opleiding leert, kun je direct toepassen, hiervoor is het noodzakelijk dat je bij aanvang van de opleiding minimaal 18 uur per week werkzaam bent als justitieel verpleegkundige in opleiding.
Waarom Justitieel Verpleegkundige bij de HU?
-
Kies een unieke opleiding
De post-hbo opleiding Justitiële Verpleegkunde is ontwikkeld met vertegenwoordigers van de beroepsvereniging V&VN Justitiële Verpleegkunde en de afdeling Gezondheidszorg van DJI.
-
Leven Lang Leren
De HU geeft eigentijds onderwijs dat aansluit op de praktijk. De dynamiek van de huidige gezondheidszorg vraagt om een leven lang leren.
-
Praktijkgericht onderwijs
Wat je vandaag leert kun je morgen toepassen.
Certificering
De opleiding Justitieel Verpleegkundige is gecertificeerd door de beroepsvereniging V&VN.