Integraal Manager Energietransitie

Het managen van de energietransitie is een complex maatschappelijk proces dat ons allemaal raakt. Ben jij de visionaire energieprofessional die de transitie in een stroomversnelling wil brengen? Wil je in jouw organisatie of project de transitie begeleiden? Dan is de opleiding Integraal Manager Energietransitie de opleiding voor jou.

De overheid stelt beleidskaders vast voor de energietransitie. Van het bedrijfsleven wordt verwacht dat zij deze transitie implementeert en dat gebruikers meer gaan participeren. Van de manier waarop opwekking van energie plaatsvindt tot het verwarmen van ons huis. Van hoe we reizen tot hoe onze industrie werkt. Deze weg naar een duurzame samenleving is een grote uitdaging, vooral op het gebied van renovatie. Het gecombineerde vakgebied tussen bouw, installatietechniek en ICT transformeert de traditionele omgeving naar een Hi-tech sector. Samenwerking in de keten is noodzakelijk.  

Deze opleiding is bestemd voor: vastgoedbeheerders, managers, ontwerpende installatieprofessionals en engineers in de energiemarkt, of mensen die daarin geïnteresseerd zijn. Technici die een proactieve rol willen spelen in het energietransitietijdperk en op zoek zijn naar integrale kennis op het gebied van techniek en bouwkunde en de benodigde competenties om hier sturing aan te geven.  

Persoonlijk advies

Heb je een vraag? Neem contact op met Lenneke Kok via lenneke.kok@hu.nl, of 088 481 87 01 of Michel Grijpink via michel.grijpink@hu.nl of 088 481 88 73 . We helpen je graag verder!

Handig om te weten

Start 2 november 2022
Lesdata circa 35 bijeenkomsten.
Lesdag: woensdag 13.00 - 18.30 uur
Studie-investering 12 uur per week (inclusief colleges van 6 lesuren)
Kosten € 5500 (vrij van btw)
Deelnemers 10-30
Locatie Koningsbergerstraat 9 Utrecht
Diploma Certificaat met de studie-investering
Prijsinformatie

Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Opleidingsadvies op maat

Kom je er niet uit of heb je vragen? Ga in gesprek en laat je adviseren.

Opleidingsinhoud

 

De opleiding bestaat uit de onderdelen: 

 • Techniek en duurzaamheid (ca. 18 dagen)
  Zowel bij nieuwbouw als bij herontwerp/ renovatie staat de volgende vraag centraal: Hoe kom je tot een optimale uitwisseling van energievraag en -aanbod? Door te investeren in het ontwerpproces worden de kosten in de uitvoerings- en beheerfase, inclusief de faalkosten, aanzienlijk gereduceerd. Digitalisering is noodzakelijk om onafhankelijke afwegingen te maken.
 • License to operate (ca. 9 dagen)
  Assets hebben waarde als ze beschikken over een license to operate. Wat betekent dit en welke aspecten spelen een rol en hoe toets je de compliance?
 • Leidinggeven aan transitie (ca. 5 dagen)
  Tijdens de opleiding is er ruimschoots aandacht voor individuele professionalisering. De transfer van de opgedane kennis naar jouw dagelijkse praktijk staat hierbij centraal.

Je sluit de opleiding af met een businesscase uit je eigen praktijk. Jouw werkgever levert de context aan waarmee je de kennis van de opleiding verbindt aan een te realiseren project. 

Energiemanagement vraagt om een multidisciplinaire aanpak. Problemen worden vanuit meerdere perspectieven benaderd. Disciplines die nauw met elkaar moeten samenwerken om een succesvolle doelmatige energiebalans voor het bedrijf te implementeren.

 
Programmabeschrijvingen

De lesstof bestaat uit PowerPoint presentaties en enkele artikelen.

Tijdens de opleiding krijg je klassikaal onderwijs. Daarbij deel je ook jouw praktijkervaring met de andere deelnemers. De lesstof wordt geïllustreerd met praktijkvoorbeelden. Er is volop ruimte voor inbreng van je eigen praktijkcases en uitwisseling van ervaringen met medecursisten. Je sluit de opleiding af met een businesscase uit de eigen praktijk. Je werkgever levert de context aan waarmee je de kennis van de opleiding verbindt aan een te realiseren project. 

Toelating

Je bent direct toelaatbaar met een master-, bachelor- of hbo-diploma in een technische richting. Heb je een technische mbo 4 opleiding dan zal eerst een intake plaatsvinden voor toelating.

Docenten

Je krijgt les van docenten van Hogeschool Utrecht en vakspecialisten uit het bedrijfsleven. Zij weten wat er speelt en hebben een goed gevoel voor de praktijk. De docenten zijn experts in het vakgebied.

Na deze opleiding

Na succesvolle afronding van de opleiding Integraal Manager Energietransitie, ontvang je een certificaat van Hogeschool Utrecht met daarop de studie-investering van 500 SBU. 

Als Integraal Manager Energietransitie hou je je bezig met de ontwerp- en opschalingsopgave van de energietransitie tot en met effectieve planning van het verbruik, de opwekking van energie en monitoring van gebouwen en voorzieningen. Het gaat hierbij om een breed scala van energie verbruikende systemen, zoals gebouwsystemen of industriële processen. Daarbij kijk je naar het gebouw en zijn omgeving.

Je analyseert het energieverbruik en ontwerpt energieprogramma's die de efficiëntie verhogen en de energie gerelateerde kosten verlagen. Je herontwerpt processen, past gebouwen en apparatuur aan en plant energie gerelateerde systemen voor nieuwe projecten. Je maakt ontwerpen voor energie-efficiëntieprojecten en beheert de implementatie ervan om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan deadlines, budgetten, specificaties en wettelijke vereisten. Jij regisseert de energietransitie.

Wil je na deze opleiding verder studeren? Denk dan eens aan de Master of engineering

De post-bachelorcursus Integraal Manager Energietransitie sluit naadloos aan bij diverse certificatietrajecten zoals CMVP.

Overige informatie

De opleiding Integraal Manager Energietransitie kost € 5500, vrij van btw. Hier is het digitale lesmaterialen bij inbegrepen. Houd u rekening met parkeerkosten.

Waarom Integraal Manager Energietransitie bij de HU?

 • Specialisten uit de praktijk

  Een opleiding aan de HU betekent bevlogen docenten met kwaliteit en een sterke aansluiting met de praktijk. Je studeert samen met andere professionals. Tijdens de colleges is er veel ruimte voor eigen inbreng.

 • Transitie in Stroomversnelling

  Vanuit de HU wordt rondom thematieken praktijkgericht onderzoek verricht, in nauwe samenwerking met overheid, beroepspraktijk en onderwijs.

 • Volg praktijkgericht onderwijs

  Jouw ervaringen zijn input voor de lessen die je volgt. Wat je leert, pas je meteen toe in je werk.

Interesse in de opleiding Integraal Manager Energietransitie?