Innovatief Vrijwilligersmanagement

Ben jij vrijwilligerscoördinator of coördinator vrijwilligersbeleid en wil je je vakinhoudelijk verder ontwikkelen? Dan is Innovatief Vrijwilligersmanagement de opleiding voor jou. Binnen deze opleiding gaan we in op strategie, planning en coaching. Je leert van je collega-coördinatoren vrijwilligersbeleid en wisselt ervaringen uit.

Cursus Innovatief Vrijwilligersmanagement: twee studenten in overlegsituatie

De opleiding bestaat uit drie leerlijnen. Allereerst leer je in 10 themabijeenkomsten meer over de actuele thema's in het vakgebied. Daarnaast werk je in een Community Of Learning, een groep met medecursisten, aan je persoonlijke ontwikkeling. In de derde leerlijn pas je je kennis en vaardigheden toe in een innovatief project binnen je eigen organisatie.

Handig om te weten

Startmoment September 2024
Studie-investering 6-8 uur per week (inclusief colleges)
Kosten

€ 3150 (vrij van btw)

Prijs is onder voorbehoud van wijzigingen.

Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Deelnemers 14 - 20
Locatie Koningsbergerstraat 9 Utrecht
Diploma Certificaat (met behandelde thema's, verrichte opdrachten en beoordeling)

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Opleidingsinhoud

De opleiding bestaat uit elf bijeenkomsten, onderverdeeld in een startbijeenkomst en vervolgens drie blokken van elk drie bijeenkomsten. Deze bijeenkomsten gaan in op centrale thema’s van de beroepspraktijk. Tot slot is er de examenbijeenkomst met aansluitend de uitreiking van de certificaten.

Blok 1: Strategie

 • Startbijeenkomst: visie, trends en ontwikkelingen
 • Strategisch denken en handelen, strategisch vrijwilligersmanagement
 • Sociaal ondernemerschap en kansen voor vrijwilligersmanagement

Blok 2: Veranderen, plannen, meten en verantwoorden

 • Projectmatig werken
 • Kwaliteit en de waarde van vrijwilligers
 • Verandermanagement
 • In-en externe samenwerking, samenwerking vrijwilligers en professionals

Blok 3: De vrijwilliger

 • Leiderschap
 • Training: beïnvloedingsvaardigheden
 • Coachingsvaardigheden
 • Slotbijeenkomst: presentaties en uitreiking post-bachelorcertificaten (afronding)

Tijdens de opleiding volg je 10 themabijeenkomsten, waarin je meer leert over de actuele thema's in het vakgebied. Daarnaast werk je in een Community Of Learning, een groep met vier tot vijf medecursisten. Leren van elkaar en ervaringen uitwisselen is de insteek.

Tijdens de opleiding Innovatief Vrijwilligersmanagement volg je 10 themabijeenkomsten, én werk je aan de hand van je eigen leerdoel. Samen met de opleiding bepaal je dus de richting waarin jij je ontwikkelt en hoe je nou juist leert wat jij nodig hebt in de praktijk.

Toelating

Na je inschrijving houden we een korte telefonische intake met jou, waarin we de gestelde eisen bespreken: hbo werk- en denkniveau en de mogelijkheid om in je eigen organisatie de opdrachten succesvol uit te voeren.

Docenten

Niet alleen jij en je medecursisten werken als coördinator vrijwilligersbeleid; de docenten hebben ruimschoots ervaring met dit beroep. HRM-docenten en expertdocenten met een specifieke expertise geven jou les en zorgen ervoor dat de opleiding goed aansluit bij de praktijk.

Na deze opleiding

Na de opleiding krijg je een certificaat dat aantoont dat jij als vrijwilligerscoördinator of coördinator vrijwilligersbeleid de kennis en vaardigheden in huis hebt om in je functie te zorgen voor vernieuwing en verbetering. Oud-deelnemers geven aan dat zij zich dankzij de opleiding sterker konden positioneren binnen en buiten hun organisatie. Goed voor de kwaliteit van hun werk, hun persoonlijk functioneren en carrièrekansen.

Tijdens de opleiding werk je aan de leerdoelen die je zelf hebt geformuleerd, en doe je verslag van je ontwikkeling daarop. Zo werk je aan de competenties die jij zelf wilt ontwikkelen.

Na deze opleiding kun je je natuurlijk verder ontwikkelen. Afhankelijk van je leerdoelen en wensen is de richting die oud-cursisten kiezen erg divers. Ben jij dit van plan? Dan denken we met je mee en ondersteunen we je in het maken van een goede keuze.

Overige informatie

De opleiding kost € 3150, vrij van btw. Voor leden van de beroepsvereniging AGORA is de prijs € 3050. (Beide prijzen onder voorbehoud van prijswijzigingen.)

Bij de prijs zijn koffie, thee en lunch inbegrepen, net als de hand-outs en literatuur die je krijgt tijdens de bijeenkomsten. De voorgeschreven literatuur moet je nog wel zelf aanschaffen. Kosten zijn maximaal € 150.

Soms mag je studiekosten aftrekken. Bekijk belastingdienst.nl voor de voorwaarden.

Omdat het uitwisselen van je kennis en ervaringen een belangrijk onderdeel is van de opleiding, rekenen we erop dat jij een relevante achtergrond met je meebrengt. Ook ben je op dit moment vrijwilligerscoördinator of coördinator vrijwilligersbeleid: zo kun je vraagstukken inbrengen waarmee jij dagelijks te maken hebt.

Doordat je tijdens de opleiding samenwerkt met deelnemers uit andere organisaties, ontstaan mooie samenwerkingsverbanden en netwerken.

Waarom Innovatief Vrijwilligersmanagement bij de HU?

 • Profiteer meteen

  De actuele thema's en het werken aan je persoonlijke ontwikkeling, zorgen ervoor dat jij en je omgeving direct effect ondervinden.

 • Vrijwilligersmanagement is een vak

  Doordat jouw kennis en vaardigheden zich ontwikkelen, verbetert de kwaliteit van het vrijwilligersmanagement.

Neem contact met ons op

Interieur gebouw Hogeschool Utrecht Padualaan 99

Interesse in de opleiding Innovatief Vrijwilligersmanagement?