Als business analist fungeer je als schakel tussen de business requirements (opdrachtgever) en de oplossingen (ontwikkelteam). Je hebt veel verstand van ICT en software ontwikkeltrajecten. als business analist haal je de requirements op en analyseer en vertaal je deze informatie of rapportages voor het managementteam, een ontwikkelteam, projectteam of softwareleverancier.

Heb je geen ICT-achtergrond maar wel hbo+-werk- en denkniveau? Je bent van harte welkom om deel te kunnen nemen aan het ICT Omscholingsprogramma indien je een werkgever hebt gevonden die je een omscholingswerkplek biedt.

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Handig om te weten

Aanmelddeadline 2 weken voor startdata
Startmoment September, november, februari en april
Lesdata Afwisselend op vrijdagmiddag/avond en zaterdag
Studie-investering 24 uur per week (inclusief colleges)
Kosten

€ 9950 (vrij van btw)

Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.
Deelnemers Geen maximum
Locatie Utrecht Science Park
Diploma Certificaat met de studie-investering

Opleidingsinhoud

De leergang ICT Omscholing is gericht op het verwerven en toepassen de theorie en persoonlijke vaardigheden die van belang zijn bij het verbeteren van processen, informatie en informatiestromen in een organisatie. Het geleerde breng je direct in de praktijk met opdrachten die je afstemt met en bij jouw omscholingswerkplek.

Het traject kenmerkt zich als werkend leren: u werkt twee tot vier dagen per week in een werkomgeving waar u de opdrachten vanuit de omscholing in praktijk uitvoert. De lessen vinden plaats op vrijdag en zaterdag bij de Hogeschool Utrecht.

ICT Omscholing bestaat uit vier modules vanuit de HBO (Bachelor) ICT opleiding en heeft een duur van 1 jaar. De keuze bestaat uit drie leergangen, die ieder bestaan uit vier met elkaar samenhangende modules. De opdrachten kunnen variëren en worden afgestemd tussen kandidaat en bedrijf.

Het programma

Eens in de twee weken heb je op vrijdagmiddag en - avond en op zaterdag les aan de HU. Je krijgt te maken met de volgende lesvormen:

 • colleges
 • trainingen in persoonlijke vaardigheden
 • individuele coachingsgesprekken
 • casuïstiek
 • individuele en groepsopdrachten
 • peer review (presentaties van opdrachtuitwerkingen)
 • intervisiebijeenkomsten

Daarnaast werk je twee tot vier dagen in de week aan de opdrachten bij jouw omscholingswerkplek.

Tijdens de opleiding leer je:

 • hoe je bedrijven kunt helpen bij het afstemmen tussen organisatie en ICT.
 • hoe je organisaties kunt voorzien van inzichten om de operatie te verbeteren door scherpe analyses, actuele kennis van en mogelijkheden met ICT, specificaties voor ontwikkelaars en rapporten.
 • alle benodigde skills om te kunnen rapporteren (verleden), operationele informatie op te halen (huidige situatie) en zogenaamde predictive analytics te maken (toekomst).

Toelating

Voor de bachelorleergang ICT Omscholing is een hbo- of wo-diploma vereist. Daarnaast beschik je over goed analytisch inzicht en ben je gemotiveerd om tijd en energie in dit programma te investeren. Voor aanvang van dit traject heb je een geschikte omscholingswerkplek gevonden waar je toegang hebt tot de IT-afdeling en de ruimte krijgt om de opdrachten uit te voeren.

Een toelatingsgesprek is onderdeel van de toelatingsprocedure.

Docenten

De colleges worden voor een groot deel verzorgd door (gast)docenten uit het bedrijfsleven. Hierdoor sluit de inhoud steeds naadloos aan op de (complexe) vraagstukken uit de hedendaagse markt. Inhoudelijk is de opleiding nauw verbonden met de lectoren van Hogeschool Utrecht in het betreffende onderzoeksgebied en mede daardoor van hoog niveau.

Na deze opleiding

Door nieuwe technologische ontwikkelingen is de wereldwijde industrie de afgelopen jaren sterk veranderd. Digitalisering en robotisering zorgen er niet alleen voor dat banen verdwijnen. Bestaande banen veranderen en er komen nieuwe bij. De opleiding ICT Omscholing speelt in op deze nieuwe ontwikkelingen.

Neem voor meer informatie contact op met de opleiding.

Na dit jaar kun je doorstromen in de Master of Informatics aan Hogeschool Utrecht.

Overige informatie

 

De bachelorleergang ICT Omscholing kost € 9950,- vrij van btw. dit is exclusief de kosten voor boeken en studiemateriaal.

Het is belangrijk dat je een geschikte werkplek hebt met toegang tot de IT-afdeling en voldoende ruimte om opdrachten uit te voeren. Zonder deze omscholingswerkplek kun je niet aan de opleiding beginnen.

Met je werkgever maak je afspraken over de verdeling van de opleidingskosten en je salaris gedurende de opleiding. Het is de bedoeling dat je arbeidsovereenkomst na afloop van de opleiding wordt voortgezet.

Wij informeren graag hoe je een omscholingswerkplek kunt zoeken en wat de ervaringen zijn.

Waarom ICT omscholing bij de HU?

 • Zonder specifieke ICT achtergrond Business Analist worden

  ICT omscholing maakt het mogelijk voor mensen met een HBO- of academische opleiding zónder specifieke ICT achtergrond te worden omgeschoold naar Business Analist.

 • Studeer met baangarantie

  Je gaat aan de slag bij een omscholingswerkplek. Het is de bedoeling dat deze arbeidsovereenkomst na je studie wordt voortgezet.

 • Volg praktijkgericht onderwijs

  Je ervaringen zijn input voor de lessen die je volgt. En wat je leert, past je meteen toe in je werk.

Deze opleiding is ook onderdeel van:

Veruschka Kavelaars

"In 1 jaar omgeschoold naar IT"

Veruschka Kavelaars (33)

Volg deze opleiding