High Intensive Care Psychiatrie

Op een HIC (High en Intensive Care) afdeling in de psychiatrie wordt klinische zorg geboden aan patiënten voor wie ambulante behandeling tijdelijk niet toereikend is en voor wie een kortdurende klinische opname noodzakelijk is.

Overeenkomstig de uitgangspunten van het HIC model is het prioriteit om de patiënt zo snel mogelijk weer controle te geven over het eigen leven en gelijktijdig het herstelproces te ondersteunen, zodat de patiënt in staat is dagelijks leven weer op te pakken. De combinatie van complexe psychiatrische zorgvragen in een vaak gedwongen zorgcontext vraagt om specialistische kennis en vaardigheden van professionals werkzaam op een HIC afdeling.

Online open avonden

Bezoek onze online open avonden tussen 28 mei en 7 juni. Wij staan klaar voor jou en je vragen.

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Handig om te weten

Startmoment 20 maart 2024
Lesdata Woensdag 20 maart, 3 april, 17 april, 15 mei, 29 mei, 12 juni, 26 juni 2024
Studie-investering 42 contacturen en 4-8 voorbereidingsuren
Kosten

€ 3850 (vrij van btw)

Er bestaat de mogelijkheid om met medecursisten supervisie te volgen. Deze supervisie staat los van de 7-daagse cursus en bedraagt € 1050 (vrij van btw).

Deelnemers 12-25
Locatie Koningsbergerstraat 9 Utrecht
Diploma Post bachelor-certificaat

Opleidingsinhoud

De basisprincipes van het HIC gedachtegoed staan in deze 7-daagse cursus centraal. De belangrijkste onderdelen zijn:

 • Risicotaxatie en crisissignalering, waarin de crisismonitor een belangrijk plek inneemt.
 • Systeem- en herstelgericht werken waarin onder andere, het safewards model wordt besproken.
 • Wetgeving waarin aandacht is voor de WvGGZ en WGBO en voor wetgeving in bredere zin, zoals bijvoorbeeld het klachtrecht en het tuchtrecht.
 • Gevoelig worden voor (de rol van) morele waarden en regels in de dagelijkse praktijk en handvatten krijgen hoe moreel lastige situaties zorgvuldig met elkaar te bespreken.

Op een HIC werken verschillende disciplines met en naast elkaar. Dat zorgt voor de nodige uitdagingen en daarom is er in deze cursus aandacht voor autonomie, invloed en samenwerking tussen en met verschillende professionals uit het multidisciplinaire team door training en ervaringsgericht leren.

De maximale groepsgrootte is 25 cursisten. Onderwijs vindt plaats in deze groep, met uitzondering van de trainingen, dan is de groepsgrootte kleiner. Tijdens de lesdagen is er veel ruimte voor interactie en uitwisseling van best-practices tussen verschillende HIC afdelingen.

De 7-daagse cursus wordt afgesloten met een presentatie (vrije vorm) van de opgehaalde kennis, nieuw verworven vaardigheden en inzichten in de beroepsattitude.

We bieden de mogelijkheid tot het volgen van supervisie naast de 7-daagse cursus. Supervisie geeft de mogelijkheid om professionele vaardigheden, zoals bijvoorbeeld leiderschap of betrokkenheid, te verbeteren of te ontwikkelen door middel van reflectie en interactie. Supervisie vindt plaats in tien bijeenkomsten met maximaal 4 studenten, waarin we er naar streven om studenten uit dezelfde instellingen niet bij elkaar te plaatsen. Supervisie is niet verplicht en kan aanvullend, naast de 7- daagse cursus, worden afgenomen. De supervisie start fysiek, op woensdag 20 maart van 18:00 tot 20:00 uur en zal daarna online plaats vinden. Het tijdstip hiervan wordt in overleg met de supervisor en medecursisten bepaald. Afsluiting van de supervisie is ook weer fysiek en zal na 26 juni plaats vinden. 

Toelating

Iedere zorgprofessional (MBO/ HBO/ WO) of behandelaar die minimaal 18uur werkzaam is op een HIC afdeling -of een HIC afdeling in wording- is welkom. Het hebben van een BIG registratie is niet verplicht om deel te kunnen nemen. Ook professionals van HIC jeugd of HIC ouderen worden uitgenodigd deel te nemen aan deze 7-daagse cursus.

Iedere deelnemer wordt uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek voorafgaand aan de 7 daagse . In dit kennismakingsgesprek worden verwachtingen besproken en wordt de wen voor supervisie geïnventariseerd.

Docenten

Deze 7-daagse HIC cursus wordt verzorgd door een enthousiaste groep docenten, die veel ervaring hebben met HIC professionals en werken in een gedwongen context.

Na deze opleiding

Na het behalen van deze 7-daagse heb je:

 • Inzicht in best-practices die herstel en contact op een HIC afdeling bevorderen en kan je deze onderdelen voor de eigen afdeling toepasbaar en werkbaar maken.
 • Inzicht in verschillende mogelijkheden tot dwangreductie; zoals bijvoorbeeld de crisismonitor, safewards, crisis signaleringsplannen en best-practices van andere HIC afdelingen in Nederland.
 • Kennis van de WvGGZ en de wetgeving relevant voor HIC afdelingen zoals bijvoorbeeld de WGBO, en het klacht- en tuchtrecht.
 • Mogelijkheden voor het voeren van een moreel beraad op de eigenafdeling.
 • Inzicht in hoe multidisciplinaire samenwerkingen invloed hebben op veiligheid, autonomie en leiderschap.

Door het volgen van deze cursus verbreed je je competenties als professional op een HIC afdeling in de psychiatrie.

Deze cursus kan een opstapje zijn naar een nieuwe positie of rol binnen je eigen organisatie.

Overige Informatie

De 7-daagse cursus High Intensive Care Psychiatrie kost € 3850, vrij van btw.
Er bestaat de mogelijkheid om met medecursisten supervisie te volgen. Deze supervisie staat los van de 7-daagse cursus en bedraagt € 1050, vrij van btw.
Mocht je deze supervisie willen volgen mail dan naar cvs@hu.nl.

Waarom High Intensive Care Psychiatrie

 • Leer van andere disciplines

  Leren van en met elkaar, elkaars taal kunnen spreken en ruimte bieden aan de eigen professionaliteit in een veilige werkomgeving bevordert hoogwaardige psychiatrische crisiszorg.

 • Praktijkgericht onderwijs

  Wat je vandaag leert kan je morgen toepassen; de gedeelde kennis is meteen toepasbaar.

 • Een unieke opleiding

  In Nederland zijn geen vergelijkbare trajecten waarin professionele ontwikkeling, kennis van het HIC model en interprofessionele samenwerking worden gecombineerd.

Interesse in de post-hbo opleiding High Intensive Care Psychiatrie?

Vragen over de opleiding?