Gesprek in Beweging

De cursus Gesprek in Beweging versterkt de samenwerking tussen jou als kindertherapeut en ouders van jonge kinderen (0-2 jaar). Je leert hoe je met een open houding, reflectieve vaardigheden en praktische tools het gesprek effectief inzet. Door inzichten in ouderlijke opvattingen en gewoonten te combineren, werk je samen aan de motorische ontwikkeling van het kind. Doe mee en breng beweging in het gesprek.

Drie mensen aan een tafel met elkaar in gesprek

De cursus Gesprek in Beweging leert kinderfysiotherapeuten hoe ze met de toolbox – het Belangenboekje en de Verdiepingsstappen – ouders actief betrekken bij de motorische ontwikkeling van hun kind (0-2 jaar). De tools ondersteunen het structureren van gesprekken, het visualiseren van informatie en het versterken van ouderbetrokkenheid. Zo ontstaat een open en gelijkwaardig gesprek waarin ouders zich gehoord en betrokken voelen – een krachtige basis voor gezamenlijke zorg.

Handig om te weten

Startmoment 3 oktober 2025
Lesdata 3 oktober 2025 en 16 januari 2026 (digitale assesment van 2 uur)
Studie-investering De totale studiebelasting bedraagt 16 uur: 3 uur voorbereiding digitaal, 8 uur lesdag, 3 uur voorbereiding intervisie/assessment en 2 uur digitale intervisie/assessment.
Kosten

€ 375 (vrij van btw)

Deelnemers 6 - 18
Locatie Heidelberglaan 7 Utrecht
Diploma Certificaat met de studie-investering (16 uur)

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Opleidingsinhoud

Deze blended cursus richt zich op effectieve communicatie met ouders tijdens vroege beweeginterventies (0–2 jaar). Kinderfysiotherapeuten leren werken met de tool Gesprek in Beweging, reflecteren op eigen beliefs en versterken samenwerkingsvaardigheden via e-learning, een fysieke lesdag en digitale intervisie met assessment.

De scholing bestaat uit drie onderdelen: een e-learning (HUB) met kennisclips en sensitizers ter voorbereiding, een fysieke lesdag op de HU (3-10-2025) waarin kinderfysiotherapeuten actief oefenen met de toolbox Gesprek in Beweging, en een digitale intervisie met afsluitend assessment. Tijdens de lesdag staat het toepassen van de tools centraal, met aandacht voor kritische reflectie, een open houding en het werken met diverse casussen. Het assessment richt zich op het gebruik van de tools en reflectieve vaardigheden in de eigen praktijk.

De scholing heeft een blended opzet met e-learning, een fysieke lesdag en digitale intervisie. Toetsing vindt plaats via een groepsassessment tijdens de digitale terugkomsessie, waarin deelnemers het gebruik van de toolbox (in 3 casussen) en hun reflectieve vaardigheden aantonen. Het assessment beoordeelt ook het expliciteren van aannames en het concreet maken van vervolgstappen voor implementatie in de praktijk.

Kinderfysiotherapeuten ontwikkelen kennis over parental beliefs & practices en de invloed daarvan op de motorische ontwikkeling van het jonge kind (0-2 jaar). Ze leren kritisch reflecteren op hun eigen professionele aannames en tonen een open, niet-wetende houding in gesprekken met ouders. Deelnemers passen de toolbox Gesprek in Beweging toe in uiteenlopende casussen en versterken zo de samenwerking met ouders in de vroege beweeginterventie.

Toelating

De cursus is bedoeld voor kinder(fysio)therapeuten die werken met de doelgroep 0-2 jaar.

Docenten

Tijdens de cursus Gesprek in Beweging krijg je les van docenten met veel affiniteit, expertise en praktijkervaring.

Na deze opleiding

In de cursus Gesprek in Beweging versterk je je communicatie met ouders van kinderen (0-2 jaar) in de kinderfysiotherapie. Na deze cursus kun je de toolbox inzetten om ouders actief te betrekken, samen beslissingen te nemen om zo de motorische ontwikkeling van het jonge kind optimaal te ondersteunen.

Je ontwikkelt kennis van parental beliefs & practices, reflecteert kritisch op eigen aannames en past een open houding toe. Daarnaast leer je hoe je de toolbox Gesprek in Beweging inzet bij verschillende casussen en hoe je ouders op gelijkwaardige wijze betrekt bij de behandeling.

De opgedane kennis en vaardigheden versterken je rol als kinderfysiotherapeut. Je verbetert de samenwerking met ouders en kunt gerichter en effectiever diagnostiek en behandeling vormgeven in de vroege beweeginterventie bij jonge kinderen.

Deze cursus biedt een stevige basis voor verdieping binnen het werkveld van de kindertherapie of vervolgopleidingen in vroegmotorische ontwikkeling, ouderbetrokkenheid en interprofessioneel werken. Het kan bijdragen aan verdere scholing in evidence-based interventies en samenwerking.

Overige informatie

De cursus sluit direct aan bij het werk van kindertherapeuten in de eerste en tweede lijn met de doelgroep 0-2 jaar. De toolbox en methodiek zijn praktisch toepasbaar in de dagelijkse praktijk en helpen ouders meer te betrekken bij de behandeling.

Waarom Gesprek in Beweging?

  • Expertise Kinderfysiotherapie

    Bij de HU werken ervaren docenten die zelf in de praktijk werken en/ of onderzoek in het werkveld en de nieuwste inzichten toepassen.

  • Blended en praktijkgericht

    Je leert in een combinatie van e-learning, fysieke bijeenkomsten en intervisie – direct toepasbaar in jouw werkpraktijk.

  • Inclusieve toolbox

    De toolbox is ontwikkeld in samenwerking met de praktijk en biedt direct bruikbare materialen o.a. in meerdere talen.

Direct contact

Marike Boonzaaijer

Cursusleider
Heidelberglaan 7 | leslocatie Hogeschool Utrecht

Interesse in de opleiding Gesprek in Beweging?

Heb je nog vragen?