Geodetische deformatie-analyse

De topklas Geodetische deformatie-analyse behandelt hoe een geodetische deformatieanalyse moet worden uitgevoerd. In samenwerking met verschillende bedrijven en overheden, waaronder Rijkswaterstaat, NAM en de leverancier van MOVE3, is de methode tijdens het onderzoeksproject DefoGuide (2014-2016) afgestemd met de beroepspraktijk. 

De topklas behandelt de belangrijkste principes en achtergronden van de methode. We behandelen de door hypotheses geconditioneerde multi-epochenanalyse, ontwikkeld door Hiddo Velsink tijdens zijn promotieonderzoek aan de TU Delft. Voordelen zijn basisonafhankelijkheid, geen noodzaak voor stabiele referentiepunten en berekening van minimaal detecteerbare deformaties. De methode werkt met MOVE3 en met software van Velsink.

De topklas Geodetische Deformatieanalyse is een onderdeel van het onderwijsaanbod van Hogeschool Utrecht op het gebied van geodata.

Persoonlijk advies

Heb je een vraag? Neem contact op met opleidingsadviseur Margriet Alserda via margriet.alserda@hu.nl. We helpen je graag verder!

Stuur direct een e-mail

Handig om te weten

Startmoment n.t.b.
Lesdata 8, 15 en 22 februari, 15, 22 en 19 maart 2023
Studie-investering 3x 15 uur (inclusief colleges), 1x 3,5 uur
Kosten

€ 1850 (vrij van btw)

Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.Onder voorbehoud van prijswijzigingen.

Deelnemers minimaal 10
Locatie Koningsbergerstraat 9 Utrecht
Diploma Certificaat met de studie-investering

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Meer weten?

Wil je alle belangrijke informatie op een rij? Download de pdf!

Opleidingsinhoud

De topklas Geodetische Deformatieanalyse geeft inzicht in de achterliggende principes van deformatieanalyse gebaseerd op kleinste-kwadratenvereffeningen en een statistisch onderbouwde toetsing en kwaliteitsbeschrijving. Met opdrachten en software wordt geoefend, hoe deformatieanalyse praktisch kan worden uitgevoerd.

Demonstratie en oefening met software om een 3D-deformatieanalyse uit te voeren. Daarna uitleg over de achterliggende principes.

Demonstratie en oefening om een 3D-deformatieanalyse met MOVE3 uit te voeren. Uitleg over de mogelijkheden en beperkingen van MOVE3 voor een deformatie-analyse. Uitleg hoe hetzelfde met het open-source-softwarepakket JAG3D kan worden gedaan. Overzicht van de verschillen met een deformatieanalyse zoals die in huidige beroepspraktijk het meest wordt toegepast.

Deformatieanalyse van een heel eenvoudig 1D-voorbeeld met MOVE3, met software van Velsink en zoals de analyse  in de huidige beroepspraktijk meestal wordt gedaan. Analyse van de verschillen van de drie methoden en de voor- en nadelen van elke methode.

De topklas wordt online aangeboden. Dat betekent dat we het onderwijs verzorgen via Microsoft Teams. Hogeschool Utrecht en de docent hebben inmiddels ruime ervaring opgedaan met dit type onderwijs.

  • Met elke deelnemer wordt voorafgaand aan de topklas persoonlijk (via Microsoft Teams) gesproken.
  • Tijdens de lessen zijn er presentaties voor de hele topklas, maar ook gesprekken met deelgroepjes en individuele deelnemers tijdens het maken van de oefeningen.
  • Al het benodigde lesmateriaal staat op Microsoft Teams en via Microsoft Teams kunnen deelnemers schriftelijk  vragen stellen aan de docent. Dit kan zowel tijdens als na de lessen.

Voor de oefeningen dient de deelnemer de beschikking te hebben over de demoversie van MOVE3 (een licentie is niet nodig). Zowel deze demoversie als de door de docent ter beschikking gestelde software moeten op de eigen laptop geïnstalleerd kunnen worden. Dit kan voorafgaand aan de start van de topklas worden gedaan.

Elke deelnemer van de topklas krijgt in de eerste week een opdracht met verschillende deelopdrachten uitgereikt. De deelnemer levert de gemaakte opdracht een week na afloop van de derde dag in.

De bespreking van de beoordeling vindt plaats op de vierde dag (met alleen een middaggedeelte)

Toelating

Je hebt een afgeronde hbo-opleiding Geodesie, of minimaal hbo-werk- en denkniveau en voldoende kennis van de geodetische meet- en rekentechniek.

Docenten

Hiddo studeerde Geodesie aan de TU Delft, werkte in verschillende functies bij het Kadaster en werkte bij de TU Delft en Hogeschool Utrecht in het onderwijs in de mathematische geodesie. Hij is de bedenker van de “door hypotheses geconditioneerde multi-epochenanalyse”, die hij in het kader van een promotieonderzoek aan de TU Delft heeft ontwikkeld en die tijdens de topklas Geodetische deformormatie-analyse wordt gebruikt.

Na deze opleiding

Na succesvol afronden van de topklas Geodetische Deformatieanalyse ontvang je een certificaat van Hogeschool Utrecht. Wilt je na deze module verder studeren?

Hogeschool Utrecht gaat meer topklassen op het gebied van Geodata en Geodesie aanbieden. Houdt daarom de website in de gaten of geef je naam door aan de docent.

Na het volgen van de topklas kun je:

  • bepalen hoe een concrete deformatieanalyse het beste uitgevoerd kan worden
  • bepalen wat de consequenties zijn van een bepaalde aanpak van een deformatieanalyse
  • doorzien wat de principes achter een bepaald type deformatieanalyse zijn
  • de belangrijkste softwarepakketten voor deformatieanalyse in Nederland gebruiken

De topklas Geodetische Deformatieanalyse is een onderdeel van het onderwijsaanbod van Hogeschool Utrecht op het gebied van geodata. Het onderwijsaanbod bestaat verder uit:

De drie cursussen zijn op hbo-niveau.

Naast de topklas Geodetische deformatie-analyse zullen meer topklassen worden aangeboden. Houdt de website in de gaten voor meer informatie.

Overige informatie

De topklas Geodetische Deformatieanalyse kost € 1850, vrij van btw. Hier zijn de lesmaterialen bij inbegrepen.

Waarom Geodetische deformatie-analyse bj de HU?

  • Uniek in Nederland

    Hogeschool Utrecht is de enige specialist in hoger beroepsonderwijs in de geodesie

  • Noodzakelijk om de vereiste kennis te verwerven

    Deze topklas is noodzakelijk om de vereiste kennis te verwerven om aan de meest actuele eisen voor deformatieanalyses te voldoen

  • Kundige docent

    De docent is specialist in het vakgebied en wetenschappelijk gepromoveerd op gedodetische deformatieanalyse

Direct contact

Margriet Alserda

Opleidingsadviseur

Interesse in de opleiding geodetische deformatie-analyse?

Heb je nog vragen?