Gebouwde omgeving: Stadsontwikkeling

In de cursus stadsontwikkeling ontdek je de basisprincipes van ruimtelijke ordening en stedenbouwkunde. Stap voor stap leer je hoe je een ontwerp kunt maken voor een buurt, waarbij je rekening houdt met belangrijke aspecten zoals water & bodem, milieukwaliteit, mobiliteit en financiële haalbaarheid. Hoe pak je dat concreet aan? Dat en meer leer je in de cursus stadsontwikkeling! Let op: lessen worden gevolgd met reguliere studenten.

Tijdens de cursus leer je een Programma van Eisen opstellen op basis van analyses van de ondergrond, watersysteem, mobiliteit, milieu en ruimte. Je ontwikkelt een toekomstbestendig concept en visualiseert het in een schetsontwerp. Ook maak je een grondexploitatie en mobiliteitsplan, en toets je het ontwerp aan het geldende omgevingsplan.

Handig om te weten

Startmoment Woensdag 7 februari
Lesdata Iedere woensdag t/m 10 april. Reguliere vakantieperiode uitgezonderd. Lestijden zijn van 14:00 – 21:30 uur.
Studie-investering 14 - 22 uur per week
Kosten

€ 2650 (vrij van btw)

Prijswijzigingen voorbehouden.

Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Deelnemers Minimaal 10 deelnemers
Locatie Padualaan 99 Utrecht
Diploma Certificaat van deelname

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Opleidingsinhoud

De cursus bouwen biedt een brede basis voor ontwikkeling als ontwerper in de bouwsector. 

Het programma van de cursus stadsontwikkeling bevat o.a. de volgende onderdelen:

 • Excursie Plangebied
 • Intervisie 
 • Werkcollege Stedenbouw en RO
 • Werkcollege Data & QGIS
 • Werkcollege Mobiliteit en participatie
 • Werkcollege Water, bodem en milieu
 • Werkcollege Financiën

In de cursus worden verschillende leeractiviteiten georganiseerd, waaronder werkcolleges, leerteambijeenkomsten, gastcolleges en toetsmomenten.

Toelating

Iedereen die toelaatbaar is voor een hbo-opleiding kan deelnemen aan deze cursus. Dit betekent dat je een havo/vwo of mbo-niveau 4 diploma bezit of als je het 21+ toelatingsonderzoek hebt gehaald. Een goede basiskennis van wiskunde wordt aanbevolen. 

Na deze opleiding

Volg na deze cursus ook een van de andere cursussen van de gebouwde omgeving zoals ontwerpen of bouwen. 

Na het voltooien van de cursus ontwerpen heb je een mooie eerste stap gemaakt in de bouwsector. 

Na het voltooien van de cursus stadsontwikkeling zijn er verschillende mogelijkheden om verder te studeren en je kennis en vaardigheden uit te breiden. Je kunt ervoor kiezen om aanvullende cursussen te volgen die gericht zijn op specifieke aspecten zoals de cursussen bouwen en ontwerpen.

Als je alle vier de cursussen hebt afgerond (inleiding in de gebouwde omgeving, bouwen, ontwerpen, stadsontwikkeling) kun je de verdiepende opleiding Built Environment op bachelor niveau volgen. 

Overige informatie

€2650,-
De cursus kost € 2650,- vrij van btw. Deze prijs is exclusief avondmaaltijd, excursies en kosten voor lesmaterialen. Wel wordt het lesmateriaal zo veel mogelijk digitaal beschikbaar gesteld.

De cursus stadsontwikkeling biedt een waardevolle gelegenheid om je huidige werksituatie te versterken en te verbeteren. Het ontwikkelen van nieuwe kennis en vaardigheden leidt tot meer professionele groei en mogelijkheden binnen je huidige werksituatie of kan deuren openen naar (nieuwe) carrièrepaden in de bouwsector.

Waarom gebouwde omgeving ontwerpen bij de HU?

 • Praktijkgericht onderwijs

  Bij de HU staat praktijkgericht onderwijs centraal. Je krijgt de mogelijkheid om je opgedane kennis direct toe te passen in realistische situaties, waardoor je goed voorbereid wordt op de arbeidsmarkt.

 • Samenwerkend leren

  Je werkt zowel zelfstandig als samen met andere studenten. Zo leer je elkaars werkveld kennen en houden jullie elkaar scherp. We besteden veel aandacht aan de doorontwikkeling van jouw persoonlijke en professionele vaardigheden en werken daarnaast aan beroepscompetenties.

 • Professionele docenten met vakkennis

  Bij de cursus Inleiding gebouwde omgeving bij HU krijg je les van ervaren docenten met veel vakkennis.

Direct contact

Barbara Meijer

Barbara Meijer

Opleidingscoördinator
Leslocatie Hogeschool Utrecht Padualaan 99

Interesse in de opleiding Gebouwde omgeving: Stadsontwikkeling?

Heb je nog vragen?