Heb jij je pabo-diploma en wil je de vakken rekenen/wiskunde, Nederlands en vakken uit de profielkeuze geven in de onderbouw van vmbo basis-kader? Met dit traject haal je de bevoegdheid 'groepsleerkracht vmbo-onderbouw basis/kader', zodat je mag lesgeven in de eerste twee leerjaren van het vmbo basis en kader.

Subsidie

Dit traject komt in aanmerking voor de subsidie korte scholingstrajecten VO. De regeling gaat opnieuw in per 1 januari 2022 en geldt tot en met 15 oktober 2023. Bij aanmelden dien je de factuur altijd op eigen naam te laten zetten. Dit is de enige manier waarop wij de aanvraag kunnen verwerken en de factuur kunnen verzenden. Kies daarom bij ‘betalingsverplichting’ op het inschrijfformulier voor ‘deelnemer’. 

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Handig om te weten

Startmoment 13 september 2023 [groep VOL]
Lesdata De opleiding voor september is vol. Je kunt je echter al wel inschrijven voor de opleiding Groepsleerkracht die start in februari 2024. Zodra de data bekend zijn worden deze gecommuniceerd na inschrijving.
15 verplichte bijeenkomsten op woensdagmiddag van 13-17 uur tot en met 24 januari in Utrecht (congrescentrum Domstad). De bijeenkomsten vallen in de periode van september 2023 tot en met januari 2024.
Studie-investering 16 uur per week
Kosten € 4800 (vrij van btw)
Deelnemers Minimaal 12 deelnemers
Locatie Incompany, HU locaties
Diploma Certificaat bevoegd lesgeven in de onderbouw van het vmbo-basis/kader

Opleidingsinhoud

Het traject bestaat uit de volgende onderdelen: algemeen pedagogisch/didactisch handelen gericht op leerlingen onderbouw vmbo; vakinhoud en vakdidactiek van Nederlands, rekenen/wiskunde en naar keuze een profieldeel (Mens & Maatschappij, Mens & Natuur of Engels). Je breidt dus je vakkennis en didactische vaardigheden uit en bouwt voort op wat je tijdens de pabo en in de praktijk al hebt geleerd.

Je leert op verschillende manieren, dankzij blended learning: een passende combinatie van zelfstudie, leerteamleren, digitale omgeving, workshops en werkplekleren/stage. Door de verschillende werkvormen leer je snel nieuwe kennis toepassen. Gedurende dit traject kom je twaalf keer samen op de hogeschool op woensdag van 13.00 tot 17.00 uur, verspreid over zes maanden.

  • Behalen van bevoegdheid 'Groepsleerkracht onderbouw vmbo'.
  • Bevoegdheid voor de vakken rekenen/wiskunde, Nederlands en vakken uit de profielkeuze.
  • Bevoegdheid voor de onderbouw (eerste twee leerjaren) vmbo basis-kader.

Toelating

Dit traject is bedoeld voor pabo-gediplomeerden (en PA) die werkzaam zijn in de onderbouw vmbo basis-kader en VSO. De student moet een contract hebben op een vo-school en lessen geven op vmbo basis-kader jaar 1 en/of 2.

Docenten

De docenten van deze leergang zijn verbonden aan de HU lerarenopleidingen en zijn bekend met het vmbo-onderwijs.

Na deze opleiding

Je sluit de opleiding af met een assessment, waarna je bevoegd les kunt geven in de onderbouw vmbo basis-kader. Je bent dan flexibeler inzetbaar als docent en kunt met nieuwe groep jongeren aan de slag.

Je verdiept je kennis en versterkt je pedagogisch/didactisch handelen gericht op leerlingen onderbouw vmbo. Je bouwt voort op wat je tijdens de pabo en in de praktijk al hebt geleerd.

Het certificaat dat je haalt geeft je een bevoegdheid voor de eerste twee leerjaren van het vmbo basis en kader. Hiermee ben je flexibeler inzetbaar en dus aantrekkelijker voor werkgevers in het onderwijs.

Overige informatie

Dit opleidingstraject kost € 4800. Met ingang van 1 januari 2022 is het weer mogelijk om subsidie aan te vragen voor dit traject. Bij aanmelden dien je de factuur altijd op eigen naam te laten zetten.

Je bent als pabo-gediplomeerde (en PA) werkzaam in de onderbouw vmbo basis-kader of  VSO.

Waarom DE LEERGANG Groepsleerkracht Onderbouw VMBO VOLGEN bij de HU?

  • Blended learning

    Blended learning, waarvan een belangrijk deel via zelfstudie, digitale omgeving, leerteamleren en werkplekleren.

  • Helder studietraject

    Studietraject van zes maanden (exclusief vakantieperiodes).

  • Meerdere lesdagen

    Twaalf contactmomenten op het opleidingsinstituut, op woensdag of vrijdag.

Direct Contact

Bureau Assessment & Validering

Voor vragen over assessments:

Centrum Archimedes

Voor vragen mbt inschrijving: