Heb jij je pabo-diploma en wil je de vakken rekenen/wiskunde, Nederlands en vakken uit de profielkeuze geven in de onderbouw van vmbo basis-kader? Met dit traject haal je de bevoegdheid 'groepsleerkracht vmbo-onderbouw basis/kader', zodat je mag lesgeven in de eerste twee leerjaren van het vmbo basis en kader.

Dit traject komt in aanmerking voor de subsidie korte scholingstrajecten vo. De kosten van het traject wordt daarmee 80% vergoed. Let op: vraag subsidie aan voor minimaal één jaar, zodat je ruim de tijd hebt om af te studeren.

Online open avonden

Behoefte aan persoonlijk studieadvies? Ook in deze tijd staan we (online) voor je klaar! Kijk hier voor meer informatie. 

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Handig om te weten

Aanmelddeadline Voor de groep van februari 2021 kun je je tot en met zondag 24 januari 2021 inschrijven. Bij voldoende aanmeldingen (>12) gaan we van start.
Start 3 februari 2021
Lesdata Woensdag, zoals de situatie nu is (oktober 2020) start het traject online via Microsoft Teams.
Studie-investering 16 uur per week
Kosten € 4800 (vrij van btw)
Deelnemers Minimaal 12 deelnemers
Locatie Incompany, HU locaties
Diploma Certificaat bevoegd lesgeven in de onderbouw van het vmbo-basis/kader

Opleidingsinhoud

Het traject bestaat uit de volgende onderdelen: algemeen pedagogisch/didactisch handelen gericht op leerlingen onderbouw vmbo; vakinhoud en vakdidactiek van Nederlands, rekenen/wiskunde en naar keuze een profieldeel (Mens & Maatschappij, Mens & Natuur of Engels). Je breidt dus je vakkennis en didactische vaardigheden uit en bouwt voort op wat je tijdens de pabo en in de praktijk al hebt geleerd.

Je leert op verschillende manieren, dankzij blended learning: een passende combinatie van zelfstudie, leerteamleren, digitale omgeving, workshops en werkplekleren/stage. Door de verschillende werkvormen leer je snel nieuwe kennis toepassen. Gedurende dit traject kom je twaalf keer samen op de hogeschool op woensdag van 13.00 tot 17.00 uur, verspreid over zes maanden.

 • Behalen van bevoegdheid 'Groepsleerkracht onderbouw vmbo'.
 • Bevoegdheid voor de vakken rekenen/wiskunde, Nederlands en vakken uit de profielkeuze.
 • Bevoegdheid voor de onderbouw (eerste twee leerjaren) vmbo basis-kader.

Toelating

Dit traject is bedoeld voor pabo-gediplomeerden (en PA) die werkzaam zijn in de onderbouw vmbo basis-kader en VSO. De student moet een contract hebben op een vo-school en lessen geven op vmbo basis-kader jaar 1 en/of 2.


Docenten

De docenten van deze leergang zijn verbonden aan de HU lerarenopleidingen en hebben passie voor het onderwijs.


Na deze opleiding

Je sluit de opleiding af met een assessment, waarna je bevoegd les kunt geven in de onderbouw vmbo basis-kader. Je bent dan flexibeler inzetbaar als docent en kunt met nieuwe groep jongeren aan de slag.

Je verdiept je kennis en versterkt je pedagogisch/didactisch handelen gericht op leerlingen onderbouw vmbo. Je bouwt voort op wat je tijdens de pabo en in de praktijk al hebt geleerd.

Het certificaat dat je haalt geeft je een bevoegdheid voor de eerste twee leerjaren van het vmbo basis en kader. Hiermee ben je flexibeler inzetbaar en dus aantrekkelijker voor werkgevers in het onderwijs.


Overige informatie

Dit opleidingstraject kost € 4800. Je kunt bij de overheid de subsidie korte scholingstrajecten vo aanvragen. De kosten van het traject wordt daarmee 80% vergoed.

Je bent als pabo-gediplomeerden (en PA) werkzaam in de onderbouw vmbo basis-kader en VSO.


Waarom DE LEERGANG Groepsleerkracht Onderbouw VMBO VOLGEN bij de HU?

 • Blended learning

  Blended learning, waarvan een belangrijk deel via zelfstudie, digitale omgeving, leerteamleren en werkplekleren.

 • Helder studietraject

  Studietraject van zes maanden (exclusief vakantieperiodes).

 • Meerdere lesdagen

  Twaalf contactmomenten op het opleidingsinstituut, op woensdag of vrijdag.

Direct Contact

Bureau Assessment & Validering

Utrecht Science Park met uitzicht op Padualaan 97

Interesse in Groepsleerkracht Onderbouw VMBO