Basisvaardigheden journalistiek

Wat is nieuws? En wie bepaalt dat? Wat maakt een tekst journalistiek en wat zijn de kenmerken van journalistieke genres? Wil je een goed journalistiek verhaal maken, dan zijn er verschillende geschreven en ongeschreven regels om je aan te houden.

Cursus Basisvaardigheden Journalistiek: overlegsituatie tussen studenten

Tijdens de cursus Basisvaardigheden Journalistiek leer je wat de regels van de journalistiek zijn en hoe jij je verhaal via verschillende media communiceert. Je gaat aan de slag en schrijft diverse artikelen voor print en web.

Informatie aanvragen

Meer weten over deze opleiding?

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Handig om te weten

Start Voorjaar 2019
Lesdata Voorjaar 2019: 28 maart t/m 11 juli
Studie-investering 6 – 10 uur studiebelasting per bijeenkomst
Kosten € 1495 (vrij van btw)
Deelnemers Maximaal 15 deelnemers
Locatie Incompany, Koningsbergerstraat 9 Utrecht
Diploma Certificaat van deelname

Opleidingsinhoud

Tijdens de cursus Basisvaardigheden journalistiek staat de veranderende mediawereld centraal. Wat wordt er van de moderne journalist verwacht en hoe kun je verschillende media moeiteloos bedienen? Hoe vertel je je journalistieke verhaal, terwijl je rekening houdt met de doelgroep?

De nadruk ligt tijdens de cursus Basisvaardigheden journalistiek op geschreven pers, maar de cursus geeft een zo breed mogelijke blik op de journalistiek.

De cursusonderdelen:

 • wat is nieuws, hoe selecteer je nieuws
 • onderwerpkeuze en invalshoek
 • kennismaking journalistieke genres
 • informatie krijgen (via internet en interviews)
 • brongebruik, hoor- en wederhoor
 • opbouw van een verhaal, structuur
 • publiceren via verschillende platforms
 • ethiek, journalistieke houding
 • freelancen

Je volgt 14 klassikale lessen, 's avonds van 19.00 tot 22.00. Daarnaast schrijf je artikelen en heb je toegang tot de digitale leeromgeving. Hier vind je je huiswerkopdrachten en kun je feedback op je opdrachten vinden.

Je verdiept je in de basiskennis en –vaardigheden van de journalistiek. Door vakgericht met nieuws bezig te zijn, ontwikkel je je journalistieke ‘antenne’. Je leert de kenmerken van de bekendste journalistieke genres en oefent met het schrijven ervan. De cursus gaat van smal naar breed. Via het bewerken van pers- en nieuwsberichten, een sfeerverslag maken en een interview houden werk je toe naar een groter verhaal. Bijvoorbeeld een achtergrondverhaal, samengestelde productie of reportage.

Toelating

Je hebt hbo-denkniveau. Graag ontvangen wij bij aanmelding ook je cv.


Docenten

Tijdens de cursus Basisvaardigheden Journalistiek krijg je les van docenten met veel praktijkervaring. De cursus sluit daardoor perfect aan op de dagelijkse realiteit.

Paul de Lange

Paul de Lange geeft sinds 1995 les op de School voor Journalistiek in Utrecht. Van 1989 tot 2012 was hij als schrijver en eindredacteur verbonden aan de sportredactie van NRC Handelsblad. Daarnaast heeft hij freelancewerk gedaan voor onder meer Panorama, Primeur, Club Veronica en Management Team.

Marjolein Doomen, docent post-bachelorcursus Basisvaardigheden journalistiek

Marjolein Doomen

Marjolein Doomen is zelfstandig hoofdredacteur, trainer, schrijf- en redactiecoach. Ze is ontwikkelaar van onder andere de Expeditie Bladenmaken en de Kijk op Beelddagen.

Maaike de Gruyter

Maaike de Gruyter is programmamaker en docent journalistiek. Ze maakte in 2015 ‘Oorlog en Operette’, een documentaire over een leuke vader die fout blijkt te zijn geweest in de oorlog.  Op dit moment werkt ze aan een documentaireserie over Cuba, voor de VPRO televisie.


Na deze opleiding

Volg ook een van de andere post-hbo opleidingen uit het aanbod van Hogeschool Utrecht. Bekijk het totale overzicht aan (schriftelijke) communicatie en journalistieke opleidingen.

We besteden aandacht aan de doelgroep waarvoor jij schrijft, de bronnen om aan je informatie te komen en het verschil tussen schrijven voor krant, tijdschrift en web. Ook krijgt je inzicht in het leven als freelancer.

Je maakt kennis met het journalistieke vak: de vaardigheden, de eisen, de ethiek, de objectiviteit en de verschillende media-uitingen. Met deze handvatten kun je de markt op!

Volg ook een van de andere post-bacheloropleidingen uit het aanbod van Hogeschool Utrecht. Bekijk het totale overzicht aan (schriftelijke) communicatie en journalistieke opleidingen.


Overige informatie

De cursus Basisvaardigheden journalistiek kost € 1495, vrij van btw. Hier zijn de lesmaterialen bij inbegrepen.

Deze cursus is bedoeld voor iedereen die een goede journalistieke basis wil krijgen of wil doorstromen naar één van de specialisatiecursussen.

Waarom Basisvaardigheden journalistiek bij de HU?

 • Docenten uit de praktijk

  De docenten zijn gerenommeerde deskundigen op hun vakgebied met passie voor hun vak.

 • Kom verder in je carrière

  De HU geeft eigentijds onderwijs dat goed aansluit op de praktijk.

 • Vergroot je netwerk

  Je hebt veel contact met vakgenoten en docenten. Hierdoor bouw je aan een sterk netwerk.

Direct contact

Sabine Donker

Programmaleider journalistiek
Voorbeeld van een lessituatie

Interesse in de opleiding Basisvaardigheden journalistiek?