Opleiding AI zit te springen om experts in life sciences & health, management, recht en veiligheid

Master Human Centered Artificial Intelligence

Het aantal studenten dat kiest voor AI-opleidingen neemt toe, zo kopten diverse media eind januari. Dat is natuurlijk fantastisch nieuws. Maar daarbij willen we graag een misvatting de wereld uit helpen: AI is niet uitsluitend weggelegd voor ict’ers. Integendeel, er is juist behoefte aan experts van buiten de ict, zoals juristen en zorgmedewerkers. Uitgerekend die mensen kunnen AI vertalen naar waardevolle toepassingen.

Afgelopen jaar steeg de populariteit van artificial intelligence naar ongekende hoogte. Aan de basis staat met name OpenAI dat met DALL-E en ChatGPT AI laagdrempelig beschikbaar maakt voor het grote publiek. Tot op de dag van vandaag vergaapt de wereld zich aan de schier oneindige mogelijkheden. Precies dit enthousiasme is de bron van de toegenomen aantrekkingskracht onder studenten. Daar zijn we heel blij mee, de samenleving heeft grote behoefte aan AI-deskundigen.

AI gaat over normen en waarden

Waar het eerste wow-effect vooral ging over technologie, is inmiddels het besef ingedaald dat AI grote impact gaat hebben op onze samenleving, of daar in ieder geval toe in staat is. Het publieke debat is nu breder, het gaat meer over onderwerpen als de AI-ACT, verantwoordelijkheid, normen en waarden. Die verbreding van het vakgebied maakt AI zo mogelijk nog interessanter. Maar de focus op technologie blijft bestaan. En dat is onterecht.

Gezocht: experts uit life sciences & health, management, recht en veiligheid

Want de technologie is er al, beschikbaar voor ons allemaal. Waar onze samenleving nu behoefte aan heeft, zijn mensen die de technologie omzetten naar een waardevolle tool voor een specifiek vakgebied. Mensen met kennis van zorg, management, recht, veiligheid en ga zo maar door. Met de kennis van dagelijkse werkprocessen weet je precies welk deel verbeterd kan worden, waarmee de eindgebruiker echt geholpen is. Zodat je tijd en kosten bespaart, kwaliteit verbetert, werkdruk vermindert.

Verrijk praktijkkennis met AI

De samenleving is erbij gebaat als mensen uit allerlei beroepen hun expertkennis aanvullen met kennis van AI. Dit zijn bijvoorbeeld de mensen die ervan houden om de werkprocessen te verbeteren vanuit hun huidige baan. Of pas afgestudeerden die meteen door willen in een master. Voor hen heeft Hogeschool Utrecht de eenjarige Master Human Centered AI. Wat gevoel voor technologie is daarbij wel gewenst, eventueel helpen we je met bijscholing. Benieuwd? Je bent welkom op de mastermarkt van 27 februari.

Deel dit artikel

Deel dit artikel

Gerelateerde expertise