HU stijgt in lijst hbo-opleidingen in nieuwe Elsevier Beste Studies 2019

Elsevier Weekblad heeft haar jaarlijkse vergelijking gepubliceerd van opleidingen aan universiteiten en hogescholen: de Elsevier Beste Studies. In het totaaloverzicht staat Hogeschool Utrecht op de 11e plaats van 15 brede hogescholen. Dit op basis van “trendanalyses over 2014 tot en met 2018”, aldus Elsevier.

 

Elsevier liet de vergelijking uitvoeren door het Nijmeegse onderzoeksbureau ResearchNed. In het verleden waren de uitslagen van de Nationale Studenten Enquête (NSE) van Studiekeuze123 de belangrijkste bron van informatie voor de Elsevier Beste Studies. Dit jaar werden er bij de uitvoering van de NSE echter ernstige tekortkomingen geconstateerd met betrekking tot de kwaliteit en de betrouwbaarheid van de responsdata. Daarom hebben de hogescholen bij monde van Vereniging Hogescholen besloten de medewerking aan de uitvoering van de NSE 2019 stop te zetten. Elsevier had dit jaar voor haar ’Beste Studies’ dus geen beschikking over recente NSE-cijfers voor hogescholen. Daarom heeft Elsevier gekozen voor een trendanalyse van de voorafgaande vijf jaren, van 2014 tot en met 2018. Opleidingen die de laatste drie van de onderzochte vijf jaar goed scoorden in Elsevier Best Studies en daarin tot de beste van hun sector behoorden, krijgen een ‘gouden medaille’. Twee jaar uitblinken in Elsevier resulteert in zilver, één jaar in brons. Hogeschool Utrecht heeft in deze nieuwe methodiek 3 zilveren medailles gekregen en is daarmee gestegen van de laatste naar de  11e plek in de lijst van 15 brede hogescholen.

Accreditaties

De officiële opleidingsaccreditaties worden door Elsevier overigens niet in haar overzicht betrokken. Deze worden verricht door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO), een onafhankelijke kwaliteitszorgorganisatie opgericht door de Nederlandse en Vlaamse overheid. Alle degree-opleidingen van de HU en de Hogeschool Utrecht in haar geheel zijn door de NVAO geaccrediteerd. Op 10 juli 2019 ontving de HU het certificaat van de Instellingstoets kwaliteitszorg (ITK) van de NVAO.

Deel dit artikel