‘Hoe leef ik met dementie?’ boek voor en door mensen met dementie

Brain Power team
De onderzoeksgroep Brain Power
Het leven is niet afgelopen na de diagnose dementie! Dat bewijst onderzoeksgroep Brain Power, die bestaat uit zeven jonge mensen met dementie. Zij namen samen met onderzoekers Jacoba Huizenga en Herma Tigchelaar van Hogeschool Utrecht het initiatief om een boek te schrijven: 'Hoe leef ik met dementie?’. Want de steeds groter wordende groep mensen met dementie hoeft volgens Brain Power na de diagnose helemaal niet in een diep zwart gat te vallen.

Cover boekHet boek ‘Hoe leef ik met dementie?’ is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek door Jacoba Huizenga, bij en samen met mensen met dementie. Zij zette als eerste in Nederland een groep met ervaringsdeskundigen op die ook mede-onderzoeker zijn.

Jacoba Huizenga, die zelf twee ouders had met dementie, bracht de dagelijkse ervaringen van mensen met dementie in kaart door de analyse van 58 internationale studies waar 800 mensen aan meededen. Ze deed verdiepende interviews met mensen met dementie in de thuissituatie. Interviews waarin ze wandelde, fietste of een museum bezocht met deze mensen.

Ervaringen, tips en gedichten

De resultaten van dit onderzoek zijn vertaald naar het boek ‘Hoe leef ik met dementie?’ Het boek beschrijft ervaringen, en bevat persoonlijke verhalen, tips en gedichten, op creatieve wijze geïllustreerd. Het boek is gemaakt voor mensen die leven met dementie en hun naaste omgeving. En voor professionals zoals huisartsen, casemanagers en anderen.

 

Het boek is voor € 9,50 te koop in de webshop van de HU.

Deel dit artikel

Gerelateerde expertise