Digitale geletterdheid wordt een vast onderdeel in het curriculum van het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs. Uit onderzoek blijkt dat de kloof tussen digitaal geletterden en digitaal ongeletterden steeds groter wordt. Wil jij als specialist digitale geletterdheid met een veelheid aan nieuwe kennis, inspiratie én praktische tools een bijdrage leveren aan het dichten van die kloof?

Als specialist digitale geletterdheid geef je niet alleen in je eigen klas(sen) onderwijs in digitale geletterdheid vorm, maar ben je ook een inspirator, vraagbaak en stimulator voor het team. Samen met je team zorg je voor het bestendigen en implementeren van digitale geletterdheid in jullie curriculum.

Voorlichtingsbijeenkomst

Meer weten over de leergang Specialist Digitale Geletterdheid? Kom naar de voorlichtingsbijeenkomst. 

Meld je aan

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Handig om te weten

Startmoment 7 februari 2024
Lesdata Elke woensdag van 09.30 - 16.00 uur op 7 februari, 28 februari, 13 maart (online), 15 mei, 12 juni, 18 september, 2 oktober (online) en 30 oktober 2024.
Studie-investering Totaal 300 uur over 9 maanden
Kosten

€ 2750 (vrij van btw)

Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.
Deelnemers Minimaal 12
Locatie Hogeschool Utrecht Padualaan 97 Utrecht, Marnix Academie Vogelsanglaan 1 Utrecht
Diploma Certificaat met de studie-investering - 300 uur

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding Specialist Digitale Geletterdheid verdiep je je in digitale geletterdheid in de klas en leer je hoe je binnen je school digitale geletterdheid op een duurzame manier kunt integreren en collega’s daarbij kunt betrekken. 

 • Bijeenkomst 1: Introductie digitale geletterdheid
 • Bijeenkomst 2: Digitale geletterdheid in de praktijk
 • Bijeenkomst 3: Integreren van digitale geletterdheid in de klas
 • Bijeenkomst 4: Verandermanagement en digitale geletterdheid
 • Bijeenkomst 5: Vormgeven interventies in de school
 • Bijeenkomst 6: Verdiepingsbijeenkomst digitale geletterdheid
 • Bijeenkomst 7: Verdiepingsbijeenkomst digitale geletterdheid 
 • Bijeenkomst 8: Presentatie portfolio’s

De Post-hbo-opleiding Specialist Digitale Geletterdheid bestaat uit 8 lesdagen. Daarvan zijn 2 dagen online en 6 dagen op locatie. Tijdens de dagen krijg je input op het dagthema en ga je praktisch aan de slag met digitale geletterdheid. Je maakt een vertaling naar je eigen praktijk en onderzoekt en ontwerpt samen met medecursisten de mogelijkheden om digitale geletterdheid te integreren in je klas en school. 

Je leert: 

 • Hoe je digitale geletterdheid bij leerlingen en leerkrachten ontwikkelt; 
 • Hoe je het schoolteam hierin meeneemt en ondersteunt; 
 • Een plan van aanpak te ontwikkelen om digitale geletterdheid in je klas en in de school of opleiding te brengen. 

toelating

De doelgroep van de post HBO Specialist Digitale Geletterdheid zijn leraren en docenten in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Daarnaast is deze post-hbo ook geschikt voor professionals bij uitgeverijen en mensen die al een post-hbo op het gebied van ICT hebben gevolgd.

Docenten

Tijdens de post-hbo Digitale Geletterdheid krijg je les van docenten van Hogeschool Utrecht en de Marnix Academie Utrecht. 

Gerard Dummer

Drs. Gerard Dummer

Opleidingsdocent Digitale Geletterdheid Hogeschool Utrecht

Gerard Dummer is opleidingsdocent Digitale Geletterdheid en onderzoeker bij het lectoraat Curriculumvraagstukken voor het Funderend Onderwijs. Hij is gespecialiseerd in het integreren van digitale geletterdheid in het onderwijs. In zijn onderzoek houdt hij zich bezig met de ontwikkeling van computational thinking bij leerlingen. 

Suzan de Kleer

Suzan de Kleer

Onderwijskundige, docent, adviseur en onderzoeker Marnix Academie

Suzan werkt als onderwijskundige, docent, adviseur en onderzoeker op de Marnix Academie en op scholen. Ze heeft als motto: Practice what you preach! Haar expertisegebieden zijn: ontwerpen van uitdagend onderwijs, (leer)technologie, toekomstgericht onderwijs en innovatie & teamontwikkeling.

Na deze opleiding

Na deze opleiding ben je specialist digitale geletterdheid. Je bent in staat om een veranderproces op gang te brengen in jouw klas en school.

Na deze post-hbo kun je:

 • Onderwijs ontwerpen waarin vanuit onderbouwde keuzes bijgedragen wordt aan de ontwikkeling van digitale geletterdheid van leerlingen. 
 • Op school- of bouwniveau bijdragen aan de ontwikkeling van digitale geletterdheid. 
 • Aspecten van digitale geletterdheid integreren in het vakinhoudelijke onderwijsaanbod van de beroepspraktijk. 

Na het afronden van deze post-hbo kun jij binnen schoolorganisaties een verandertraject realiseren op het gebied van digitale geletterdheid. Dat maakt je een aanwinst voor elke school. 

Wil jij na de post-hbo leergang: Specialist Digitale Geletterdheid verder studeren? Dan is de Master Educational Needs misschien wat voor jou.

Overige informatie

2750 euro (vrij van btw).

Je bent een professional in het onderwijs of betrokken bij de invoering van digitale geletterdheid. Je wil jezelf verdiepen in digitale geletterdheid en daarin binnen jouw schoolorganisatie een voortrekkersrol spelen. Deze opleiding biedt jou handvatten om hier mee aan de slag te gaan. 

Waarom specialist digitale geletterdheid bij de HU?

 • Krijg les van onderwijsexperts

  De docenten zijn specialisten in het vakgebied digitale geletterdheid en zijn in staat je te inspireren en begeleiden met je individuele vragen op klas en schoolniveau.

 • Volg een praktijkgerichte cursus

  De opleiding is praktisch opgezet en koppelt theorie aan de praktijk.

 • Midden in het land

  Utrecht is centraal gelegen. Je kunt de locaties van de HU goed bereiken per openbaar vervoer en de auto.

Direct contact

Gerard Dummer

Drs. Gerard Dummer

Hogeschooldocent Digitale Geletterdheid

Interesse in de opleiding Specialist Digitale Geletterdheid?