Professioneel tekstschrijven

Je eigen bureau starten, als zzp’er aan de slag of in loondienst. Jij weet het zeker: jij wordt professioneel tekstschrijver! In de opleiding Professioneel tekstschrijven leer je alles wat je nodig hebt: van essentiële marketing-communicatievaardigheden en ondernemerschap tot wervend schrijven en eindredactie tijdens de schrijfcursussen. 

Tekstschrijven is meer dan teksten schrijven. Je doorloopt alle fases van klanten werven, briefings en rebriefings, de vraag achter de vraag vinden en adviseren. Je ontdekt wat voor soort tekstschrijver jij bent: allround of met je eigen niche, als zzp’er met je eigen tekstbureau of (deels) in loondienst. Je traint je schrijfvaardigheid door wekelijkse schrijfopdrachten en tenminste drie schrijfcursussen. 

Handig om te weten

Start 23 september 2022
Lesdata Kick-off vrijdag 23 september, 14 oktober, 4 november, 18 november, 2 en 16 december, 13 en 27 januari, 17 februari, 17 en 31 maart, 12 mei en 16 juni.
Data van de schrijfcursussen is afhankelijk van je keuze (totaal 20 tot 30 ochtenden of avonden)
Studie-investering 15 uur per week (inclusief les-, mentor- en intervisiesessies, gastoptredens en opdrachten
Kosten € 3495 (vrij van btw)
Deelnemers maximaal 15
Locatie Koningsbergerstraat 9 Utrecht
Diploma Certificaat van deelname met vermelding van specialisaties
Prijsinformatie

Deze opleiding is voortdurend in ontwikkeling. Prijsinformatie is onder voorbehoud.
De kosten voor de lopende cursus bedragen € 3495, vrij van btw. Daarnaast volg je drie schrijfcursussen naar keuze met 15% korting. Meer informatie lees je bij 'Overige informatie' onder 'Kosten'.

Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Studeer voordelig met het STAP budget

Voor deze cursus kun je een STAP-budget aanvragen. Daarmee studeer je met een flinke korting of zelfs gratis. Lees alles over de aanvraagprocedure.

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding professioneel tekstschrijven train je alle vaardigheden die je als professioneel tekstschrijver nodig hebt: praktijkgerichte marketingcommunicatievaardigheden om je opdrachtgevers te bevragen en te adviseren tot ondernemersvaardigheden. Tijdens de mentorsessies en de drie keuzeschrijfcursussen leer je optimaal doel- en doelgroepgericht schrijven van diverse tekstsoorten. 

Deze opleiding vormt een rode draad van 13 bijeenkomsten op de vrijdagochtend en/of middag, waarin tekstgenres, marketingcommunicatie, gesprekstechnieken, bedrijfsvoering, ondernemerschap, netwerken, gesprekken met gevestigde tekstschrijvers aan bod komen, aangevuld met wekelijkse schrijfopdrachten (blogs), mentorgesprekken, intervisie, gastoptredens en een stage.

Die rode draad loopt door drie schrijfcursussen heen, die je kiest op basis van je intakeadvies. Je bouwt 9 maanden aan je portfolio met teksten uit de schrijfcursussen, de wekelijkse schrijfopdrachten, 3 grotere opdrachten en je stageteksten, dat alles onder begeleiding van een mentor.

 • Lesbijeenkomsten: de meeste bijeenkomsten vinden plaats bij Hogeschool Utrecht, locatie Domstad. Sommige ‘ontmoetingen’ houden we online. 
 • Je maakt verschillende schrijf-, samenwerkings-, lees en onderzoeksopdrachten. Je levert wekelijks een blog aan. Dit is naast de opdrachten voor de schrijfcursussen.
 • Stage: je schrijft minimaal vijf teksten voor twee of meer stagebedrijven.
 • Individuele begeleiding: je bespreekt je leerdoelen en voortgang met je mentor. 
 • Online of live intervisie.

Na de opleiding werk jij perfect samen met elke opdrachtgever, achterhaal je de vraag achter de vraag, adviseer je en weet je precies te motiveren waarom je jouw teksten zo schrijft als je ze schrijft. Je onderbouwingen zijn steekhoudend. Uiteraard lever je uitmuntende teksten.

Je bouwt in 9 maanden een portfolio met je allerbeste teksten. Een toetsingscommissie beoordeelt het portfolio.

Deze opleiding vraagt een flinke tijdsinvestering: naast de wekelijkse opdrachten en contactmomenten (online of fysiek), volg je ook drie schrijfcursussen. Reken gemiddeld op ongeveer 15 uur per week.

Docenten

De docenten van Professioneel tekstschrijven staan met beide benen in de praktijk als communicatieadviseur of tekstschrijver, hebben diepgaande vakkennis en blinken uit in trainen en coachen. 

Freerk Theunissen, hogeschooldocent post-bachelorcursus Informatief schrijven: glasheldere teksten en Het journalistieke interview, Hogeschool Utrecht

Freerk Teunissen

Freerk Teunissen is onderwijsvernieuwer en professioneel dwarsligger. Hij schreef drie boeken, publiceerde in tijdschriften en dagbladen en is sinds eind jaren negentig schrijftrainer. Hij ontwikkelt lesmethodes, levert bijdragen aan congressen en adviseert schrijftrainers en docenten.

Vakgebied: schrijfvaardigheid

Irene Grotendorst, docent Strategische communicatieplanning en advies

Irene Grotendorst

Irene Grotendorst heeft marketing en marketingcommunicatie in het bloed zitten. Ze heeft bij verschillende farmaceuten en bij een reclamebureau gewerkt in verkoop, marketing en communicatiefuncties. Werkte bij Schwarzkopf als divisiemanager en was zo’n 8 jaar partner in een consultancybureau. Heeft nu haar eigen bureau voor research & marketing.

Vakgebied: marketing & communicatie

Paul Lekkerkerker

Ondernemerschap: fiscale en juridische randvoorwaarden

Paul Lekkerkerker is docent Ondernemerschap en retail management bij het Institute for Marketing & Commerce van Hogeschool Utrecht. Met hart en ziel deelt hij zijn kennis en vaardigheden op het gebied van business strategieën, financiën, data driven commercie, analytics en 'lean' startup. Daarnaast is hij oprichter van Fascinations NL, dat kleine en grote bedrijven ondersteunt bij hun bedrijfsprestaties.

Vakgebied: ondernemerschap

Toelating

Je hebt minimaal een hbo-werk- en denkniveau. Deelname is afhankelijk van selectie op basis van je cv, een motivatie, drie zelfgeschreven teksten en een aantal schrijftests. Na beoordeling hiervan hoor je of je bent toegelaten en bespreken we je opleidingstraject. 

Na deze opleiding

Na afronding van de opleiding Professioneel Tekstschrijven beschik je over een portfolio, heb je je netwerk exponentieel uitgebreid en heb je een diploma dat een visitekaartje is voor toekomstige opdrachtgevers. Je ontvangt een certificaat met vermelding van de tekstgenres waarin jij bent gespecialiseerd.

Na de opleiding (inclusief drie schrijfcursussen):

 • schrijf jij efficiënt en effectief doel- en doelgroepgericht;
 • ben je meer dan schrijfrobuust: de schrijfblokkade bestaat niet meer en je kunt vanuit verschillende tonaliteiten schrijven;
 • ken je de meest recente, relevante wetenschappelijke inzichten;
 • beheers je praktijkgerichte kennis en vaardigheden van gesprekstechnieken, marketingcommunicatie en ondernemerschap, wat je helpt bij het opzetten van een eigen tekstbureau, aan de slag te gaan als zzp’er of het vinden van een plek in loondienst;
 • heb je een netwerk gebouwd dat je schrijverschap duurzaam ondersteunt.
   

Zijn er na de opleiding nog tekstsoorten waarin je je verder wilt ontwikkelen? Of wil je meer over communicatie of journalistiek weten? In het cursusaanbod van Hogeschool Utrecht vind je vast iets van je gading.

Overige informatie

De opleiding Professioneel tekstschrijven kost € 3495, vrij van btw. Daarnaast volg je drie schrijfcursussen (keuze in overleg) met 15% korting. De lesmaterialen, digitale leeromgeving en catering (koffie- en theearrangement voor iedere fysieke sessie en zeven lunches) inbegrepen. Reiskosten naar eventuele uitstapjes en stageplek zijn voor eigen rekening.

Deelname is afhankelijk van selectie op basis van je cv, een motivatie, drie zelfgeschreven teksten en een aantal schrijftests. Na beoordeling hiervan hoor je of je toelaatbaar bent.

Na toelating nodigen we je uit voor een intakegesprek met de programmaleider en/of de mentor. Op basis hiervan ontvang je van ons een advies over de keuzeonderdelen van de opleiding.

Tijdens de opleiding vind je zelf één of meer stageplekken. De opleidingscommissie beoordeelt of de stageplekken voldoende leermogelijkheden en opdrachten bieden. Je schrijft voor je stage vijf teksten. 

Waarom Professioneel tekstschrijven bij de HU?

 • Waar anders?

  Deze opleiding tot professioneel tekstschrijven is uniek in Nederland en Hogeschool Utrecht - CCJ heeft meer dan dertig jaar ervaring in het samenkomen van de praktijk, bachelor- en masteropleidingen en onderzoek.

 • Docenten uit de praktijk

  De docenten van deze opleiding staan met beide benen in de (schrijf)praktijk, hebben diepgaande vakkennis en blinken uit in trainen.

 • Visitekaartje bij potentiele opdrachtgevers

  Het digitale portfolio met je allerbeste teksten is de ultieme introductie bij potentiële opdrachtgevers.

Interesse in de opleiding Professioneel tekstschrijven?