Professioneel tekstschrijven

Je eigen bureau starten, als zzp’er aan de slag of in loondienst. Jij weet het zeker: jij wordt professioneel tekstschrijver! In de opleiding Professioneel tekstschrijven leer je alles wat je nodig hebt: van essentiële marketing-communicatievaardigheden en ondernemerschap tot copywriting of eindredactie tijdens de schrijfcursussen.

Tekstschrijven is meer dan teksten schrijven. Je traint en optimaliseert je schrijfvaardigheid met wekelijkse schrijfopdrachten en tenminste twee schrijfcursussen uit het cursusaanbod. Het portfolio waar je negen maanden aan werkt, is je visitekaartje voor toekomstige opdrachtgevers. Je leert welke opdrachtgevers het beste bij jou passen en hoe je ze zoekt én vindt. Je ontdenkt wat voor soort tekstschrijver jij bent: allround of met je eigen niche, als zzp’er met je eigen tekstbureau of (deels) in loondienst.

Handig om te weten

Startmoment 4 oktober 2024
Lesdata Vrijdag 4 oktober 2024 t/m vrijdag 20 juni 2025
Studie-investering Gemiddeld 15 tot 20 uur per week (inclusief les-, mentor- en intervisiesessies en opdrachten)
Kosten

€ 3695 (vrij van btw)

De kosten van deze cursus bedragen € 3695 (vrij van btw). Daarnaast volg je minimaal twee andere schrijfcursussen met 15% korting. Meer informatie lees je bij 'Overige informatie' onder 'Kosten'. Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Deelnemers Maximaal 15
Locatie Koningsbergerstraat 9 Utrecht
Diploma Certificaat van deelname met vermelding van specialisaties

Online open avonden

Bezoek onze online open avonden tussen 28 mei en 7 juni. Wij staan klaar voor jou en je vragen.

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding professioneel tekstschrijven train je alle vaardigheden die je als professioneel tekstschrijver nodig hebt. Tijdens de schrijfateliers en de minimaal twee keuzescursussen leer je optimaal doel- en doelgroepgericht schrijven van diverse tekstsoorten. Je maakt kennis met de essentie van AI (ChatGPT). Je ontwikkelt praktijkgerichte ondernemers- en marketingcommunicatievaardigheden om opdrachtgevers te werven, te bevragen en te adviseren.

Deze opleiding vormt een rode draad van ruim 20 bijeenkomsten op de vrijdagochtend en/of middag, verdeeld over 13 dagen, waarin tekstgenres, marketingcommunicatie, gesprekstechnieken, bedrijfsvoering, ondernemerschap, netwerken en gesprekken met gevestigde tekstschrijvers aan bod komen, aangevuld met (bijna) wekelijkse schrijfopdrachten (het schrijfatelier), mentorgesprekken, intervisie, gastoptredens en een stage. Naast de opleiding volg je nog minimaal twee schrijfcursussen.

Tijdens de intakeprocedure bespreken we welke van de volgende schrijfcursus(sen) je gaat volgen (Informatief schrijven - glasheldere teksten is verplicht):

 • Lesbijeenkomsten: de meeste bijeenkomsten vinden plaats bij Hogeschool Utrecht, locatie Domstad. Sommige ‘ontmoetingen’ houden we online. 
 • Je maakt verschillende schrijf-, samenwerkings-, lees en onderzoeksopdrachten. Je levert wekelijks een blog aan. Dit is naast de opdrachten voor de schrijfcursussen.
 • Stage: je schrijft minimaal drie teksten voor een of meer stagebedrijven.
 • Individuele begeleiding: je bespreekt je leerdoelen en voortgang met je mentor. 
 • Online of live intervisie.

Na de opleiding schrijf jij de best mogelijke teksten en werk jij perfect samen met elke opdrachtgever. Je geeft goede adviezen en je weet precies te motiveren waarom je jouw teksten zo schrijft als je ze schrijft. Je onderbouwingen zijn steekhoudend.

We voeren meerdere malen een evaluatiegesprek over je voortgang. Je bouwt in 9 maanden een portfolio met je allerbeste teksten. Een toetsingscommissie beoordeelt het portfolio.

Deze opleiding vraagt een flinke tijdsinvestering: naast de vele opdrachten en contactmomenten (online of fysiek), volg je ook minimaal twee schrijfcursussen. Reken gemiddeld op ongeveer 15 tot 20 uur per week.

Docenten

De docenten van Professioneel tekstschrijven staan met beide benen in de praktijk als communicatieadviseur of tekstschrijver, hebben diepgaande vakkennis en blinken uit in trainen en coachen. 

Freerk Theunissen, hogeschooldocent post-bachelorcursus Informatief schrijven: glasheldere teksten en Het journalistieke interview, Hogeschool Utrecht

Freerk Teunissen

Freerk Teunissen is onderwijsvernieuwer en professioneel dwarsligger. Hij schreef drie boeken, publiceerde in tijdschriften en dagbladen en is sinds eind jaren negentig schrijftrainer. Hij ontwikkelt lesmethodes, levert bijdragen aan congressen en adviseert schrijftrainers en docenten.

Vakgebied: schrijfvaardigheid

Foto van Judith Kat

Judith Kat

Judith Kat is neerlandica met passie voor onderwijs en onderwijsvernieuwing. Judith coacht en traint startende docenten en studenten in coachings- en communicatievaardigheden. Zij doceerde Nederlands in het voortgezet en hoger onderwijs en werkt nu in haar eigen bedrijf als communicatietrainer en coach. Judith schreef mee aan een hbo-lesmethode voor communicatie. De gemeenschappelijke noemer? Liefde voor taal. 

Vakgebied: communicatie, schrijven en coaching.

Foto van Marèse Peters

Marèse Peters

Tekstschrijver

Marèse Peters is tekstschrijver in hart en nieren. Ze heeft haar eigen tekstbureau sinds 2002 en schrijft het liefst voor gemeentes, ministeries en waterschappen. Ook leert ze overheden graag om begrijpelijke en B1-teksten te schrijven. Als oud-voorzitter van Tekstnet, de beroeps-vereniging van tekstschrijvers, maakt ze zich hard voor de professionalisering van het tekstschrijversvak. 

Toelating

Je hebt minimaal een aantoonbaar hbo-werk- en denkniveau en een proactieve studiehouding. Deelname is afhankelijk van selectie op basis van je cv, een motivatie, drie zelfgeschreven teksten, en een aantal schrijftests en een intakegesprek van een uur. Na beoordeling hiervan hoor je of je bent toegelaten en bespreken we je opleidingstraject. 

Na deze opleiding

Na afronding van de opleiding Professioneel Tekstschrijven beschik je over een portfolio, heb je je netwerk exponentieel uitgebreid en heb je een diploma dat een visitekaartje is voor toekomstige opdrachtgevers. Je ontvangt een certificaat met vermelding van de tekstgenres waarin jij bent gespecialiseerd.

Na de opleiding (inclusief drie schrijfcursussen):

 • schrijf jij efficiënt en effectief doel- en doelgroepgericht;
 • ben je meer dan schrijfrobuust: de schrijfblokkade bestaat niet meer en je kunt vanuit verschillende tonaliteiten schrijven;
 • ken je de meest recente, relevante wetenschappelijke inzichten;
 • beheers je praktijkgerichte kennis en vaardigheden van gesprekstechnieken, marketingcommunicatie en ondernemerschap, wat je helpt bij het opzetten van een eigen tekstbureau, aan de slag te gaan als zzp’er of het vinden van een plek in loondienst;
 • heb je een netwerk gebouwd dat je schrijverschap duurzaam ondersteunt.
   

Zijn er na de opleiding nog tekstsoorten waarin je je verder wilt ontwikkelen? Of wil je meer over communicatie of journalistiek weten? In het cursusaanbod van Hogeschool Utrecht vind je vast iets van je gading.

Overige informatie

De opleiding Professioneel tekstschrijven kost € 3695, vrij van btw. Daarnaast volg je minimaal twee schrijfcursussen (keuze in overleg) met 15% korting. De lesmaterialen, digitale leeromgeving en catering (koffie-, thee- en frisarrangement voor iedere fysieke sessie en zeven lunches) inbegrepen. Reiskosten naar eventuele uitstapjes en stageplek zijn voor eigen rekening.

Deelname is afhankelijk van selectie op basis van je cv, een motivatie, drie zelfgeschreven teksten,en een aantal schrijftests en een intakegesprek van een uur met de programmaleider en/of de mentor. Na beoordeling hiervan hoor je of je toelaatbaar bent. Op basis van het intakegesprek ontvang je van ons een advies over de keuzeonderdelen van de opleiding.

Tijdens de opleiding vind je zelf één of meer stageplekken. De opleidingscommissie beoordeelt of de stageplekken voldoende leermogelijkheden en opdrachten bieden. Je schrijft voor je stage minimaal drie teksten.

Waarom Professioneel tekstschrijven bij de HU?

 • Docenten uit de praktijk

  De docenten van deze opleiding staan met beide benen in de (schrijf)praktijk, hebben diepgaande vakkennis en blinken uit in trainen.

 • Visitekaartje bij potentiele opdrachtgevers

  Het digitale portfolio met je allerbeste teksten is de ultieme introductie bij potentiële opdrachtgevers.

 • Waar anders?

  Deze opleiding tot professioneel tekstschrijven is uniek in Nederland en Hogeschool Utrecht - CCJ heeft meer dan dertig jaar ervaring in het samenkomen van de praktijk, bachelor- en masteropleidingen en onderzoek.

Interesse in de opleiding Professioneel tekstschrijven?