Inspectie- en Keuringstechnieken Level 3 (I&K3)

Inspecties worden steeds belangrijker bij de kwaliteitscontrole van nieuwe producten en voor veilig en economisch verantwoord gebruik van installaties in verschillende industrietakken. De petrochemische industrie, energietechniek, de staalbouw en de offshore maken gebruik van complexe constructies en insluitsystemen, al dan niet onder druk.

Voorbeeld van een praktijk situatie met studenten

Gedegen inspectie daarvan kan van levensbelang zijn. Om deze controles en onderzoeken op verantwoorde wijze uit te kunnen voeren, zijn goed opgeleide deskundigen nodig.

Persoonlijk advies

Heb je een vraag? Neem contact op met Michel Grijpink via michel.grijpink@hu.nl of 088 481 88 73, of Lenneke Kok via lenneke.kok@hu.nl of 088 481 87 01. We helpen je graag verder!

Handig om te weten

Start 8 september 2022
Lesdata Donderdag 13.00 - 18.30 uur. In geval van tentamens of workshops wordt incidenteel eerder gestart.
Studie-investering 15 uur per week (inclusief colleges)
Kosten € 12500 (vrij van btw)
Deelnemers 16 - 30
Locatie Koningsbergerstraat 9 Utrecht , HU locaties
Diploma Certificaat met de studie-investering - 1000 uur
Prijsinformatie Informatie over eventueel aanvullende kosten lees je onder Overige informatie.

Online open avonden

Bezoek onze online open avonden tussen 1 en 12 februari. Wij staan klaar voor jou en je vragen.

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Opleidingsinhoud

In de petrochemische industrie, energietechniek, de staalbouw en de offshore zijn inspecteurs nodig die de veiligheid en kwaliteit van complexe constructies en insluitsystemen onderzoeken. Dit kan zowel in de nieuwbouw- als de gebruiksfase zijn.

In het lesprogramma van de opleiding Inspectie- en Keuringstechnieken Level 3 (I&K3) besteden we de nodige aandacht aan de huidige Wet & Regelgeving, Materiaalkunde, NDO Methoden en Risicobeheersing.

De opleiding Inspectie- en Keuringstechnieken Level 3 (I&K3) is bedoeld voor technici die te maken hebben met inspectie- en keuringsactiviteiten.

De volgende onderwerpen komen tijdens de colleges aan bod:

 1. Semester 1: Instandhouding volgens Wet en Regelgeving
  Wet en regelgeving, managen van inspectieprocessen en instandhouding en kwaliteit.
 2. Semester 2: Materiaalkunde
  Kennis van materialen, fabricaprocessen, lassen, lasprocedures, materiaalaanvaarding en destructief materiaalonderzoek.
 3. Semester 3: NDO
  Niet-destructieve materiaalonderzoekstechnieken, kwaliteit van NDO, kennis van installaties en opslagtanks
 4. Semester 4: Risicobeheersing
  Betrouwbaarheid en faalgedrag, corrosie, breukmechanica, inspectiemanagement

Daarnaast is er aandacht voor persoonlijke vaardigheden en competentie ontwikkeling. Ook behandel je diverse cases uit de praktijk op het gebied van lassen, NDO, inspectieplannen en –rapportages en persoonlijke vaardigheden.

Je volgt (hoor)colleges, practica en cases. Het lesmateriaal voor zelfstudie vind je in de digitale leeromgeving moment.

Als je door COVID klachten thuis moet blijven, dan hoef je geen onderwijs te missen. Door gebruik te maken van verschillende technische middelen maken wij hybride onderwijs mogelijk.

De leerdoelen zijn het behalen van de benodigde competenties zoals beschreven binnen de Regeling SKK. Deze vind je als download op de website van de Stichting Hobéon SKO.

Toelating

Je hebt een afgeronde hbo-opleiding Werktuigbouwkunde, Metaalkunde, Fijnmechanische techniek, Procestechniek of Scheepswerktuigkunde, of een daarvan afgeleide opleiding.

Heb je een andere vooropleiding? Neem dan contact met ons op om te zien wat de mogelijkheden zijn door middel van een Deficiëntieonderzoek. De kosten van een Deficiëntieonderzoek zijn € 300. Je vooropleiding wordt in dit onderzoek vergeleken met de direct toelaatbare onderdelen.

Docenten

Je krijgt les van docenten van Hogeschool Utrecht en vakspecialisten uit het bedrijfsleven. Zij weten wat er speelt en hebben een goed gevoel voor de praktijk. Om de kwaliteit van de opleiding te bewaken zijn vakspecialisten, het bedrijfsleven, de Stichting Hobéon SKO en de Nederlandse Vereniging voor Kwaliteitstoezicht, Inspectie en Niet-destructieve Techniek (KINT) betrokken.

Na deze opleiding

Na de opleiding Inspectie- en Keuringstechnieken Level 3 (I&K3) krijg je een post-hbo-diploma van Stichting Post HBO Nederland.

Als je het certificatietraject bij Hobéon ingaat, dan ontvang je een HU Certificaat. De opleiding is één van de vereiste onderdelen voorafgaand aan het certificatietraject bij de Stichting Hobéon SKO tot Inspectie- en Keuringsdeskundige level 3. In de opleiding leg je de basis voor certificering. Na de opleiding kun je het certificatieonderzoek doorlopen.

Na de opleiding kun je het certificatieonderzoek aanvragen voor de Hobéon SKO-certificering tot Inspectie- en keuringsdeskundige level 3 (I&K3). Met het bekende certificaat van Hobéon toon je aan dat je op verantwoorde wijze en conform de wettelijke eisen een inspectie uitvoert. Dit traject bestaat uit een praktijkverslag en een mondeling examen.

Op de website van de Stichting Hobéon SKO vind je de eisen die aan je beroepsopleiding, werk- en denkniveau en werkervaring worden gesteld.

Met het bekende certificaat van Hobéon SKO toon je aan dat je op verantwoorde wijze en conform de wettelijke eisen een inspectie uitvoert. Het is een mooie uitgangspositie voor het verrichten van meer gespecialiseerd werk. Het is ook mogelijk enkel de opleiding te volgen.

Ben je nog niet uitgeleerd en wil je je kennis verder verbreden? Dan is de opleiding International Welding Engineer een mooie vervolgstap voor je.

Overige informatie

De post-bachelorcursus Inspectie- en Keuringstechnieken Level 3 (I&K3) kost € 12.500, vrij van btw. Hier zijn de practica bij inbegrepen.

Is je bedrijf aangesloten bij de CAO Metaalunie? Dan kan je werkgever voorafgaand aan de opleiding een tegemoetkoming in de scholingskosten aanvragen. Je regelt deze aanvraag eenvoudig via www.oom.nl.

De opleiding is ontwikkeld in overleg met vakspecialisten, het bedrijfsleven, de Stichting Hobéon SKO en de Nederlandse Vereniging voor Kwaliteitstoezicht, Inspectie en Niet-destructieve Techniek (KINT).

Waarom Inspectie- en Keuringstechnieken Level 3 (I&K3) bij de HU?

 • Kom verder in je carrière

  De HU geeft eigentijds onderwijs dat goed aansluit op de praktijk.

 • Kies een praktijkgerichte opleiding

  De inzichten en kennis die je tijdens deze cursus opdoet, kun je meteen in je werk gebruiken.

 • Combineer studie, werk en privé

  Door de digitale leeromgeving kun je je studie goed inpassen in je drukke leven.

Werkruimte voor studenten Hogeschool Utrecht

Interesse in de opleiding Inspectie- en Keuringstechnieken Level 3 (I&K3)?