Inspectie- en Keuringstechnieken Level 3 (I&K3)

Als technicus weet jij als geen ander hoe belangrijk inspectie- en keuringsactiviteiten binnen de verschillende industrietakken zijn. Om deze controles en onderzoeken op verantwoorde wijze uit voeren, zijn goed opgeleide deskundigen nodig. De post-bachelorcursus Inspectie- en Keuringsdeskundige Level 3 geeft je de vereiste kennis om als inspectie- of keuringsdeskundige aan de slag te gaan. 

Voorbeeld van een praktijk situatie met studenten

Na afronding van de cursus ontvang je een post-hbo-diploma van Stichting Post HBO Nederland. Daarnaast biedt de cursus toegang tot het certificatietraject van Stichting Hobéon SKO. Met het bekende certificaat van Hobéon toon je aan dat je op verantwoorde wijze en conform de wettelijke eisen een inspectie uitvoert. Dit traject bestaat uit een praktijkverslag en een mondeling examen. Het certificeringstraject van Stichting Hobéon SKO is niet verplicht.

Persoonlijk advies

Heb je een vraag? Neem contact op met Michel Grijpink via michel.grijpink@hu.nl of 088 481 88 73, of Lenneke Kok via lenneke.kok@hu.nl of 088 481 87 01. We helpen je graag verder!

Handig om te weten

Startmoment 5 september 2024
Lesdata Donderdag 13.00 - 18.30 uur. In geval van tentamens of workshops wordt incidenteel eerder gestart.
Studie-investering 15 uur per week (inclusief colleges)
Kosten

€ 12500 (vrij van btw)

Informatie over eventueel aanvullende kosten lees je onder Overige informatie.

Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Deelnemers Ongeveer 20 deelnemers
Locatie Koningsbergerstraat 9 Utrecht , HU locaties
Diploma HU-certificaat of post-hbo diploma met de studie-investering - 1000 uur

Kennismaken op locatie

Heb je je online georiënteerd en wil je ons graag persoonlijk ontmoeten? Kom naar de studiekeuze-events op locatie!

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Opleidingsinhoud

In de verschillende technische industrieën (zoals petrochemische industrie, energietechniek, de staalbouw en de offshore) zijn inspecteurs nodig die de veiligheid en kwaliteit van complexe constructies en insluitsystemen onderzoeken.

In het lesprogramma van de opleiding Inspectie- en Keuringstechnieken Level 3 (I&K3) besteden we aandacht aan de huidige Wet & Regelgeving, Materiaalkunde, NDO Methoden en Risicobeheersing. Tijdens het lesprogramma focussen we ons op zowel de inspectie van de nieuwbouw- als de gebruiksfase.

De opleiding Inspectie- en Keuringstechnieken Level 3 (I&K3) is bedoeld voor technici die te maken hebben met inspectie- en keuringsactiviteiten.

De volgende onderwerpen komen tijdens de colleges aan bod:

 • Semester 1: Instandhouding volgens Wet en Regelgeving
  Wet en regelgeving, managen van inspectieprocessen en instandhouding en kwaliteit.
 • Semester 2: Materiaalkunde
  Kennis van materialen, fabricaprocessen, lassen, lasprocedures, materiaalaanvaarding en destructief materiaalonderzoek.
 • Semester 3: NDO
  Niet-destructieve materiaalonderzoekstechnieken, kwaliteit van NDO, kennis van installaties en opslagtanks
 • Semester 4: Risicobeheersing
  Betrouwbaarheid en faalgedrag, corrosie, breukmechanica, inspectiemanagement

Daarnaast is er tijdens de opleiding aandacht voor het ontwikkelen van persoonlijke vaardigheden en competenties. Denk hierbij aan analyseren, communiceren, managen rapporteren en presenteren. We trainen en begeleiden je hierin en behandelen casussen uit de praktijk. 

Je volgt (hoor)colleges, practica en cases. Het lesmateriaal voor zelfstudie vind je in de digitale leeromgeving moment.

De leerdoelen zijn het behalen van de benodigde competenties zoals beschreven binnen de Regeling SKK. Deze vind je als download op de website van Inspectiedeskundigen.

Toelating

Je hebt een afgeronde hbo-opleiding Werktuigbouwkunde, Metaalkunde, Fijnmechanische techniek, Procestechniek of Scheepswerktuigkunde, of een daarvan afgeleide opleiding.

Heb je een andere vooropleiding? Neem dan contact op met Michel Grijpink via michel.grijpink@hu.nl of 088 481 88 73 om te zien wat de mogelijkheden zijn.

Docenten

Je krijgt les van docenten van Hogeschool Utrecht en vakspecialisten uit het bedrijfsleven. Zij weten wat er speelt en hebben een goed gevoel voor de praktijk. Om de kwaliteit van de opleiding te bewaken zijn vakspecialisten, het bedrijfsleven en de Stichting Hobéon SKO betrokken.

Na deze opleiding

Na succesvolle afronding van de cursus kan je een post-hbo-diploma van Stichting Post HBO Nederland ontvangen.

Als je het certificatietraject bij Hobéon ingaat, dan ontvang je een HU Certificaat. De opleiding is één van de vereiste onderdelen voorafgaand aan het certificatietraject bij de Stichting Hobéon SKO tot Inspectie- en Keuringsdeskundige level 3. In de opleiding leg je de basis voor certificering. Na de opleiding kun je het certificatieonderzoek doorlopen.

Met het bekende certificaat van Hobéon SKO toon je aan dat je op verantwoorde wijze en conform de wettelijke eisen een inspectie uitvoert. Het is een mooie uitgangspositie voor het verrichten van meer gespecialiseerd werk en biedt extra kansen in een schaarse markt.

Het is ook mogelijk om enkel de opleiding te volgen om de handvaten te hebben om als Inspectie en Keuringstechnieken Level 3 aan de gang te gaan. 

Ben je nog niet uitgeleerd en wil je je kennis verder verbreden? Dan is de opleiding International Welding Engineer of Metaaldeskundige een mooie vervolgstap voor je.

Overige informatie

De post-bachelorcursus Inspectie- en Keuringstechnieken Level 3 (I&K3) kost € 12.500, vrij van btw. Hier zijn de catering en de practica bij inbegrepen.

Is je bedrijf aangesloten bij de CAO Metaalunie? Dan kan je werkgever voorafgaand aan de opleiding een tegemoetkoming in de scholingskosten aanvragen. Je regelt deze aanvraag eenvoudig via www.oom.nl.

Bob Martkamp

"Met de kwalificatie van deze opleiding kan ik overal aan het werk."

Bob Martkamp student
Kevin van Everdingen

"Docenten komen uit de praktijk en zijn heel enthousiast."

Kevin van Everdingen student

Waarom Inspectie- en Keuringstechnieken Level 3 (I&K3) bij de HU?

 • Kom verder in je carrière

  De HU geeft eigentijds onderwijs dat goed aansluit op de praktijk.

 • Kies een praktijkgerichte opleiding

  De inzichten en kennis die je tijdens deze cursus opdoet, kun je meteen in je werk gebruiken.

 • Combineer studie, werk en privé

  Door de digitale leeromgeving kun je je studie goed inpassen in je drukke leven.

Interieur gebouw Hogeschool Utrecht Padualaan 99

Interesse in de opleiding Inspectie- en Keuringstechnieken Level 3 (I&K3)?