De opleiding

Is je scheikundige kennis een beetje weggezakt? Geen nood, tijdens deze deeltijd masteropleiding wordt deze weer helemaal opgefrist en verdiep je je vakkennis. Zo kun jij je ontwikkelen als spil van de sectie scheikunde op jouw school.

Daarnaast ga je aan de slag met onderwijsontwikkeling en kun je aan het einde van deze opleiding met een kritische blik kijken naar het onderwijsaanbod en bedenken hoe je dit gaat verbeteren.

Master Leraar Scheikunde, tijdens de opleiding

Inhoud van de Master Leraar Scheikunde

Vanaf de eerste dag duik je in de wereld van de organische chemie, anorganische chemie, fysische chemie, biochemie en analytische chemie. En je volgt het vak Natuur, leven & technologie (NLT). Je bekijkt de laatste ontwikkelingen in de bovenbouw van havo en vwo en verdiept je pedagogische kennis. Het onderstaande overzicht geldt voor de tweejarige opleiding. Volg je de driejarige opleiding, dan volg je een aangepast programma met minder vakken per jaar.

Vakken eerste jaar

 • Chemische binding
 • Fysische chemie
 • Anorganische chemie
 • Analytische chemie en instrumentele vaardigheden
 • Experimentele vaardigheden en chemiedidactiek

De praktijk neemt een belangrijke plaats in tijdens de master Leraar Scheikunde. Je geeft minimaal 160 uur les in een eerstegraads omgeving, bijvoorbeeld op de bovenbouw van havo en vwo op de school waar je al werkt. Het onderstaande overzicht geldt voor de tweejarige opleiding. Volg je de driejarige opleiding, dan volg je een aangepast programma met minder vakken per jaar.

Vakken tweede jaar

 • Koolstofchemie
 • NLT
 • Biochemie
 • Chemische technologie
 • Onderzoeksstage scheikunde
 • Grenzen aan de chemie
 • Masterdocent Scheikunde 2

Voor je afstudeeronderzoek kies je een onderwerp waar je tijdens je werk dagelijks mee te maken krijgt en waar je graag wat mee zou willen doen. Tijdens je eindassessment laat je zien dat jij helemaal klaar bent om als leraar scheikunde eerstegraads voor de klas te staan.

Wil je een losse module volgen?

Wil je je als leraar in het voortgezet of middelbaar beroepsonderwijs verder professionaliseren, maar weet je niet zeker of je een hele masteropleiding wilt doen? Je kunt ook een of enkele vakoverstijgende en vakspecifieke module(s) los volgen. Na iedere mastermodule kun je besluiten om verder te gaan en de modules te stapelen tot een masteropleiding.

De Leraar Scheikunde docenten

De docenten zijn gerenommeerde deskundigen op hun vakgebied met passie voor hun vak.

Meer weten over deze opleiding?

Je bent zo’n 20 uur (3 jarige variant) tot 30 uur (2 jarige variant) per week kwijt aan de opleiding master Leraar Scheikunde. Je volgt colleges, maar volgt ook digitale lessen. In totaal sta je tijdens deze masteropleiding minimaal 160 uur voor de klas in een eerstegraads omgeving, waarschijnlijk op de school waar je al werkt.

Tijdens de deeltijdmaster Leraar Scheikunde leer je niet alleen in de klas en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en van het contact tussen jou, je medestudenten en docenten.

Wil je de masteropleiding Leraar Scheikunde volgen, dan is het aan te raden als je al op een middelbare school werkt, waar je de 160 praktijkuren voor de klas kunt staan. Het is ook mogelijk om voor deze uren een stageplaats te zoeken.

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt. Ben je al leraar, dan kun je ook in aanmerking komen voor een lerarenbeurs of een tegemoetkoming leraren. Voor boeken, andere lesmaterialen en excursies ben je jaarlijks ongeveer € 400 kwijt.

Je vormt een leerteam met medestudenten die dezelfde ambities hebben als jijzelf. Je leerteambegeleider helpt je bij de aanpak van je opleiding, leerstrategieën, professioneel handelen en het ontwikkelen van je professionele identiteit.

Vragen over de opleiding?