De dovengemeenschap heeft een heel eigen taal en cultuur. Wie hier alles over wil leren  – doof, slechthorend of horend – is bij Hogeschool Utrecht aan het juiste adres. Als enige opleider in Nederland bieden we opleidingen op bachelor- en masterniveau aan over gebarentaal en dovenstudies. Naast taaltechnische aspecten, zoals het vaardig worden in de Nederlandse Gebarentaal (NGT), is er aandacht voor het beroepsperspectief. 

Samen met de dovengemeenschap

Samenwerking met en inclusie van de dovengemeenschap staat centraal binnen de opleiding. Niet alleen kijk je naar de laatste ontwikkelingen op het gebied van taalstoornissen en medische technieken maar vooral ook naar sociale aspecten en gevolgen.. Hoe kan er een brug worden geslagen tussen de horende en niet-horende gemeenschappen? 

 

Je studiekosten worden vaak vergoed

Wil je als leraar een opleiding volgen? Dan ontvang je met een lerarenbeurs een flinke vergoeding!

En misschien kom je (ook) in aanmerking voor andere subsidies.

Opleidingen binnen het thema Gebaren, Taal & Dovenstudies

Open avond

Behoefte aan meer informatie of persoonlijk studieadvies? Bezoek de open avond pagina voor de meest actuele informatie.

Waarom bij de HU?

  • Experts en vooraanstaand onderzoek

    Hogeschool Utrecht speelt een belangrijke rol in onderzoek naar de dovengemeenschap. Onderzoekers kijken over de grenzen van hun vakgebieden (taalkunde, psychologie, pedagogiek) naar manieren om de participatie van doven en slechthorenden te stimuleren. Uiteraard profiteer jij als student van deze kennis en ontwikkelingen.

  • Opleidingen die bij jou passen

    Een aanbod op bachelor- en masterniveau, met modules die ook los te volgen zijn: de HU biedt onderwijs dat bij jouw situatie past. Bijvoorbeeld als je in het onderwijs werkt, en je graag wilt specialiseren in de dovengemeenschap.