Unieke samenwerking UMC Utrecht en HU: LEERafdeling voor optometriestudenten

LEERafdeling
Foto: L. Schotte
De opleiding Optometrie van Hogeschool Utrecht en de afdeling Oogheelkunde van het UMC Utrecht gaan een unieke samenwerking aan. In een nieuwe LEERafdeling gaan HU-studenten optometrie patiëntenzorg verlenen in het ziekenhuis, onder begeleiding van HU-docenten, de stafarts en artsen in opleiding. Docent Sigrid Mueller-Schotte: “Dit is nou echt een win-winsituatie.”

De kiem van dit project ligt in de coronatijd, vertelt Sigrid Mueller-Schotte, vanuit de HU aanjager van deze samenwerking. “Het afdeling oogheelkunde van het UMC Utrecht moest zich toen vanwege de maatregelen beperken tot de hoognodige zorg. Onze studenten optometrie konden geen interne stage meer lopen bij ons GEZOND&WEL Centrum, dat de deuren tijdelijk moest sluiten. We hebben toen samen het project TeleTriage opgezet.” Studenten konden hierin stage lopen op afstand: ze bestudeerden de dossiers van de patiënten en belden hen op om de klachten te bespreken, om onder begeleiding van een HU-docent tot een voorstel aan de arts te komen. Bijvoorbeeld om de patiënt op korte of langere termijn te zien of naar een andere zorgprofessional door te verwijzen. Zo kregen patiënten de zorg die ze nodig hadden en werd de wachtlijst van het UMC Utrecht weggewerkt. Het project was een succes. Het draaide zelfs zo goed dat het na de coronatijd werd voortgezet. Nu komt er toch een einde aan, maar niet aan de samenwerking. Integendeel. Met de nieuwe LEERafdeling gaan de HU en het UMC Utrecht deze juist structureel maken. “Het is de eerste leerafdeling in Nederland waar een paramedisch gezondheidsberoep en een specialisme samenkomen in een universitair centrum”, vertelt Sigrid niet zonder trots.

Het hele spectrum

De studenten verdelen hun stage voortaan over het GEZOND&WEL Centrum en het UMC Utrecht. Sigrid: “In ons centrum kunnen mensen die een oogonderzoek willen, gratis terecht. Daar zitten veel mensen bij met milde klachten, en mensen die een contactlenzenaanmeting willen. In het UMC Utrecht daarentegen gaat het om patiënten die onder behandeling staan vanwege gediagnosticeerde oogaandoeningen. Velen hebben een operatie ondergaan en komen voor nazorg. Kortom, het is een hele andere patiëntgroep. Dankzij deze samenwerking kunnen we studenten nu trainen in het hele spectrum, ze komen iedereen tegen die ze later ook in hun praktijk kunnen tegenkomen. Dat is grote winst.”

Multidisciplinair samenwerken

De studenten werken op de LEERafdeling onder supervisie van HU-docenten; goed opgeleide optometristen met ziekenhuiservaring. Indien wenselijk is er overleg met de stafarts of met artsen in opleiding. “Het zijn niet alleen de studenten die profiteren van deze samenwerking”, vertelt Sigrid. “Het UMC Utrecht kan een deel van de protocollaire zorg nu uitbesteden aan ons, wat de werkdruk verlicht. Ook wil het ziekenhuis in hun opleiding voor specialisten meer nadruk leggen op multidisciplinair samenwerken. Dat kunnen ze nu mooi oefenen met onze studenten. Deze samenwerking biedt een nieuw perspectief op hun opleiding én op de onze. Dit is nou echt een win-winsituatie.”

Startschot

De LEERafdeling is officieel geopend in het Medisch Regiecentrum van UMC Utrecht. De afdeling gaat eerst, in augustus, proefdraaien met docenten. De patiëntenzorg door studenten staat gepland voor begin september, bij de start van het nieuwe studiejaar.

Deel dit artikel

Gerelateerde expertise