Afstudeerproject Jaanika stimuleert circulaire bouw

Gemeente Utrecht i.s.m. de opleiding Built Environment

De gemeente Utrecht wil in 2050 honderd procent circulair bouwen. Een doelstelling waarbij kortweg producten en grondstoffen optimaal worden hergebruikt. Jaanika Makara, opleiding Built Environment, leverde een bijdrage aan die doelstelling met haar afstudeeropdracht. Zij onderzocht hoe de circulaire bouw zich tot nu toe heeft ontwikkeld bij de gemeente en op welke manier dit verder gestimuleerd kan worden. Haar advies ging naar de wethouder.

Scherpere vraagstelling

Jaanika onderzocht alle bouwgerelateerde aanbestedingen vanaf 2017. Van grote invloed op de invulling van aanbestedingen bleek de vraag vanuit de gemeente. Circulaire bouw was voorheen vaak bijzaak; het werd toegevoegd aan een verder traditionele vraagstelling. Als de gemeente wil dat circulaire bouw het uitgangspunt is, dan moet zij dat in aanbestedingen duidelijker eisen, is de conclusie van Jaanika.

Waardevolle input van Thomas Rau

Jaanika heeft tijdens haar afstudeeropdracht bijna twintig mensen geïnterviewd: mensen binnen de gemeente, marktpartijen maar ook de bekende architect Thomas Rau. Hoewel voor dat laatste interview maar een half uur was gepland, sprak ze maar liefst anderhalf uur met hem. Het gesprek bleek zo interessant voor haar onderzoek, dat ze besloot haar adviezen flink aan te scherpen.

Deskundige in circulaire bouw

De gemeente haalde met Jaanika een waardevolle onderzoeker in huis: tijdens haar opleiding Built Environment had ze zich al met verschillende stages en projecten gespecialiseerd in circulaire bouw. Haar frisse blik binnen de gemeente en de mogelijkheid om als externe onbevooroordeeld allerlei vragen te stellen, zijn voordelen die een reguliere medewerker meestal niet heeft.

Opgebouwd netwerk levert baan op

‘Mijn afstudeeropdracht heeft mij meer zelfvertrouwen gegeven. Door de vele interviews heb ik ervaren dat ik goed ben in contacten leggen en onderhouden met mensen van allerlei niveaus’. En dat blijkt: het netwerk dat ze tijdens haar afstudeeropdracht opbouwde, heeft haar inmiddels een baan opgeleverd.

Over deze samenwerking

Bedrijven Gemeente Utrecht
Studies Built Environment
Team Jaanika Makara
Type samenwerking Afstudeeropdracht

Gerelateerde vakgebieden

Heb je een vraag over stage of afstuderen?

Praktijkbureau

  • Telefoon 088 481 40 00
  • Bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 16.00 uur, en vrijdag van 9.00 tot 15.00 uur.