Nele Goetier | onderzoeker | Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie

Nele Goutier

Docent-onderzoeker

Nele Goutier specialiseert zich als onderzoeker in journalistieke innovaties rondom Artificial Intelligence en nieuwe vertelvormen zoals Virtual en Augmented Reality. Graag werkt ze aan creatieve manieren om de inzichten uit haar wetenschappelijk onderzoek te vertalen naar de journalistieke beroepspraktijk en het onderwijs.

Nele Goutier studeerde in 2015 Cum Laude af van de tweejarige internationale master Journalism, Media & Globalization aan de Aarhus University (Denemarken) en de Universiteit van Amsterdam. Eerder studeerde ze Culturele Antropologie en Ontwikkelingsstudies in Nijmegen, politicologie in Montpellier (Frankrijk) en volgde ze een summerschool documentaire-regie in Havana (Cuba).

Nele deed ervaring op als schrijvend en multimedia-journalist bij onder andere Human, Filosofie Magazine, RTL Nieuws, Radio Netherlands Worldwide, het Parool en OneWorld. Op de redacties waar ze werkte, zag Nele hoe journalisten worstelen met de snelle digitale veranderingen. Ze besloot zich daarom te verdiepen in de mogelijkheden van journalistieke innovatie.

Als onderzoeker is Nele medeverantwoordelijk voor de uitvoer van het project Van Black Box Naar Glass Box, waarin de invloed van AI op de Nederlandse journalistiek wordt onderzocht in samenwerking met de NOS, RTL Nieuws, Universiteit Wageningen, de Universiteit van Wenen, de ombudsman van de NPO, Stichting Beeld en Geluid en Fontys Hogeschool. Eerder werkte ze onder meer aan het project Immersive Journalism, dat innovatieve journalistieke technieken en vormen onderzocht (een samenwerking met de NOS, KRO-NCRV, VPRO, NTR, Stichting Beeld en Geluid, de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Wenen). Op de School voor Journalistiek doceert Nele onderzoeks- en schrijfvaardigheid.

Expertises

  • Jounalistieke innovatie

Projecten

Wil je samenwerken of heb je een vraag?

Nele Goetier | onderzoeker | Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie

Nele Goutier

  • Docent-onderzoeker
  • Lectoraat: Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie