Onderhoudstechnologie

Houd je je bezig met industrieel onderhoud? Wil je weten wat de laatste trends en innovaties zijn in het vakgebied en je verder professionaliseren? De post-bachelorcursus Onderhoudstechnologie tilt in relatief korte tijd je kennis over onderhoudstechnologie naar een hoger niveau.

HU Deeltijdopleidingen

Onderhoudstechnologie is het in kaart brengen van onderhoudsbehoeften, het ontwikkelen van een goed onderhoudsconcept én het sturen van het onderhoudsproces. In één jaar krijg je alle benodigde theoretische kennis en praktische tools aangereikt om dit op een professionele manier te doen. Ook ontdek je hoe de onderhoudsfunctie kan bijdragen aan een verhoging van de bedrijfsomzet en de verbetering van kwaliteit.

Persoonlijk advies

Heb je een vraag? Neem contact op met Michel Grijpink via michel.grijpink@hu.nl of 088 481 88 73, of Alex Harsveld via IEDforprofessionals@hu.nl, of 088 481 88 72. We helpen je graag verder!

Handig om te weten

Startmoment Hoogeveen: 21 mei 2024
Utrecht: 3 oktober 2024
Lesdata Hoogeveen: dinsdag 16.30 - 21.30 uur
Utrecht: donderdag 13.00 - 18.30 uur
Studie-investering 15 uur per week (inclusief 6 uur colleges)
Kosten

€ 6000 (vrij van btw)

De kosten voor Utrecht bedragen € 6000 (vrij van btw).

De kosten voor Hoogeveen bedragen € 6300 (vrij van btw).

Deze prijs is inclusief avondmaaltijd.

 

Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Deelnemers Minimaal 16 deelnemers
Locatie Incompany, Hoofdstraat 5 Hoogeveen, Koningsbergerstraat 9 Utrecht
Diploma Post-hbo diploma met de studie-investering 500 uur

Kennismaken op locatie

Heb je je online georiënteerd en wil je ons graag persoonlijk ontmoeten? Kom naar de studiekeuze-events op locatie!

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Zin om te beginnen met deze opleiding?  Meld je direct aan voor Utrecht of Hoogeveen via een van onderstaande aanmeldbuttons.

Opleidingsinhoud

Hoe kun je met de onderhoudsfunctie geld verdienen? Hoeveel onderhoud is genoeg en hoe kan onderhoud bijdragen aan het complete bedrijfsresultaat? In de post-bachelor-opleiding Onderhoudstechnologie ga je dieper in op deze vragen en de bijbehorende antwoorden. Binnen een jaar mag jij je expert noemen als het aankomt op onderhoudsbehoeften, -concepten en -processen.

In de post-bachelorcursus Onderhoudstechnologie komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Onderhoudsconcepten en -plan
 • Lean en continu verbeteren
 • Onderhoudsmanagementtechnieken
 • Conditiebewaking en inspectiemethoden
 • Onderhoudsbewust ontwerpen
 • Materiaalkennis, schadeanalyse en reparatietechnieken

De opleiding heeft een sterke focus op de praktijk. Cases en uitwisseling van ervaringen met medecursisten vormen een belangrijk onderdeel van de opleiding. De kennis die je opdoet kun je meteen toepassen in je eigen werkomgeving. Ook je afsluitende werkstuk gaat over een onderwerp uit je eigen werk. De lessen worden afgewisseld met lezingen van professionals uit het werkveld.

Na deze opleiding heb je een stevige basiskennis van het brede werkterrein van industrieel onderhoud. Je weet hoe je de juiste onderhoudsbehoefte in kaart brengt en een bijbehorend onderhoudsplan opstelt. Je kunt de onderhoudstechnieken in de praktijk toepassen en weet hoe je het totale onderhoudsproces het beste kunt sturen. Daarbij heb je geleerd hoe de onderhoudsfunctie kan bijdragen aan vergroting van de bedrijfsomzet en de verbetering van kwaliteit.

Toelating

Je hebt een hbo- of een daaraan gelijkwaardig diploma. Heb je een relevant mbo-diploma in combinatie met voldoende werkervaring? Dan ben je in de meeste gevallen ook toelaatbaar tot de opleiding. Toelating vindt plaats in overleg met de cursusleiding.

Docenten

De opleiding wordt verzorgd door specialisten uit het vakgebied die, naast hun werk als docent, nog dagelijks werkzaam zijn in de beroepspraktijk. Dit biedt je de garantie dat de opleiding goed aansluit bij de praktijk.

Na deze opleiding

Na de post-bacheloropleiding Onderhoudstechnologie krijg je een post-hbo diploma van de Stichting Post Hoger Beroeps Onderwijs Nederland.

Neem voor meer informatie contact op met de opleiding.

De opleiding wordt in de markt zeer goed gewaardeerd. Bij een aantal grote opdrachtgevers wordt deze opleiding jaarlijks incompany aangeboden om personeel bij te scholen.

Heb je na deze opleiding de smaak van studeren te pakken? Dan is de post-bacheloropleiding Onderhoud en Asset Management of Projectmanagement voor Engineers een mooie aanvulling. De Master of Engineering is ook een goede vervolgopleiding.

Overige informatie

De post-bacheloropleiding Onderhoudstechnologie kost in Utrecht € 6000, vrij van btw. Kies je ervoor om de opleiding in Hoogeveen te volgen, dan kost de post-bacheloropleiding Onderhoudstechnologie € 6300, vrij van btw. In deze kosten zijn digitale lesmaterialen bij inbegrepen.

Is je bedrijf aangesloten bij de CAO Metaalunie? Dan kan je werkgever voorafgaand aan de opleiding een tegemoetkoming in de scholingskosten aanvragen. Je regelt deze aanvraag eenvoudig via www.oom.nl.

Het is wenselijk dat je al wat jaren praktijkervaring in het werkgebied hebt. Op die manier profiteer je het meeste van de uitwisseling van ervaringen met je medecursisten. Wat je leert, kun je direct toepassen in je dagelijks werk.

Waarom Onderhoudstechnologie bij de HU?

 • Docenten uit de praktijk

  De docenten zijn gerenommeerde deskundigen op hun vakgebied met passie voor hun vak.

 • Krijg begeleiding die werkt

  Jouw groei als professional staat voorop, daarom steekt de HU veel tijd en energie in begeleiding en advies.

 • Volg interactieve colleges

  Je studeert samen met andere professionals. Tijdens de colleges is er veel ruimte voor eigen inbreng.

Deze opleiding is gecertificeerd door:

De post-bacheloropleiding Onderhoudstechnologie is gecertificeerd door Stichting Post Hoger Beroepsonderwijs Nederland.

Logo Stichting Post Hoger Beroeps Onderwijs Nederland

Interieur gebouw Hogeschool Utrecht Padualaan 99

Interesse in de opleiding Onderhoudstechnologie?