Projectmanagement voor Engineers

Hoe blijf je in control over je projecten? Hoe kun je kansen optimaal benutten, risico's verminderen en onnodige bijstellingen voorkomen? In de post-bachelorcursus Projectmanagement voor Engineers leer je de do's en don'ts van projectmanagement in een technische omgeving.

Cursus Projectmanagement voor Engineers: voorbeeld van lessituatie

De eisen die worden gesteld aan de uitvoering van projecten binnen het technisch domein nemen toe. Projectbeheersing is belangrijk onnodige budgetoverschrijdingen worden minder geaccepteerd. Als projectleider speel je hierbij een belangrijke rol. Zorgen voor stabiele projecten met een gezond rendement is jouw verantwoordelijkheid. Met deze cursus word jij de projectmanager 2.0.

Persoonlijk advies

Heb je een vraag? Neem contact op met Michel Grijpink via michel.grijpink@hu.nl of 088 481 88 73, of Alex Harsveld via IEDforprofessionals@hu.nl, of 088 481 88 72. We helpen je graag verder!

Handig om te weten

Start Utrecht: 15 oktober 2021 (gegarandeerde start)
Hoogeveen: 2 november 2021
Lesdata Utrecht: Vrijdag 13.00 - 18.30 uur
Hoogeveen: dinsdag 15.00 - 20.00 uur
Studie-investering Neem voor meer informatie contact op met de opleiding.
Kosten € 5250 (vrij van btw)
Deelnemers 12 - 16
Locatie Koningsbergerstraat 9 Utrecht , Incompany
Diploma Post-hbo diploma met de studie-investering 500 uur
Prijsinformatie

De kosten voor Utrecht bedragen € 5250 (vrij van btw).
De kosten voor Hoogeveen bedragen € 5750 (vrij van btw), inclusief avondmaaltijd.

 

Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?  Meld je direct aan voor Utrecht of Hoogeveen via een van onderstaande aanmeldbuttons.

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Opleidingsadvies op maat

Kom je er niet uit of heb je vragen? Ga in gesprek en laat je adviseren.

Opleidingsinhoud

Tijdens de post-bachelorcursus Projectmanagement voor Engineers groei je uit tot een projectleider 2.0. Je leert hoe je het rendement verhoogt, ervoor zorgt dat de productiviteit toeneemt en hoe er een hogere EMVI-score ontstaat door een betere gunfactor en creatievere, grensoverschrijdende oplossingen.

Het programma bestaat uit vier onderdelen:

 • Kick-off: algemene inleiding en uitleg van het groepsproces
 • Theorie over projectmanagement: IPMA-systematiek en technische, gedragsmatige en de contextuele competenties
 • Persoonlijke effectiviteit, communicatie en leiderschap: mondelinge en schriftelijke communicatie, simulaties en praktijkcases, situationeel leidinggeven en adaptief leiderschap, teambuilding
 • Projectmanagement in de technische omgeving: marktontwikkeling en strategie, stakeholder- en verandermanagement, conflicthantering en onderhandelen, risicomanagement, juridische aspecten en contractvormen

In een persoonlijk ontwikkelingsplan vertaal je de leerstof steeds naar je eigen leerdoelen.

Je krijgt tijdens de cursus te maken met klassikaal onderwijs, simulaties met de cursusgroep en het uitvoeren van wat je leert in de praktijk. Je stelt je eigen ontwikkelingsplan samen.

Binnen Hogeschool Utrecht wordt deze opleiding op 4 niveaus geëvalueerd, hierdoor wordt de return of investment (ROI) van je investering in de opleiding bewaakt:

 1. Leerklimaat
 2. Beheersing van kennis en vaardigheden
 3. Gebruik kennis en vaardigheden op de werkvloer (transfer)
 4. Resultaten (ROI)

Als je door COVID klachten thuis moet blijven, dan hoef je geen onderwijs te missen. Door gebruik te maken van verschillende technische middelen maken wij hybride onderwijs mogelijk.

Gedurende de leergang krijg je keer op keer de opdracht om de behandelde stof te vertalen naar je eigen leerdoelen en ontwikkeling. Dit doe je in een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP). Een 360 graden-feedback en intervisiesessies geven extra feedback. Je POP kun je met je leidinggevende afstemmen en bespreken. Daarmee zorg je ervoor dat de cursus optimaal aansluit op wat jij nodig hebt in de praktijk.

Omdat er voor de behandeling van de projectmanagementtheorie aansluiting wordt gezocht bij de IPMA-systematiek, kun je besluiten om het IPMA level C certificaat te behalen. De certificering bestaat uit een theorie-examen en een assessment en wordt verzorgd door het CITO.

Dit traject maakt geen integraal onderdeel uit van de opleiding. De kosten hiervoor zijn niet bij de opleidingskosten inbegrepen.

Toelating

Je beschikt over een relevante hbo-opleiding.

Docenten

De post-bachelorcursus Projectmanagement voor Engineers bestaat uit een interessante mix van interne vakdocenten van Hogeschool Utrecht en een aantal gastdocenten vanuit de beroepspraktijk. Zo zorgen we ervoor dat alles wat je leert actueel is en optimaal aansluit op de beroepspraktijk.

Na deze opleiding

Na het afronden van de post-bachelorcursus Projectmanagement voor Engineers krijg je een post-hbo-diploma van de HU. Je kennis en vaardigheden als projectleider zijn state of the art. Hiermee draag je niet alleen bij aan een hogere ROI voor je bedrijf, maar geef je ook je carrière een flinke impuls.

Je verhoogt het rendement en zorgt ervoor dat de productiviteit toeneemt. Ook ontstaat er een hogere EMVI-score door een betere gunfactor en creatievere, grensoverschrijdende oplossingen. Tot slot bereik je een hogere return-on-investment (ROI) door een hoger percentage gescoorde projecten, omdat je een beter concurrerend aanbod opzet.

Overige informatie

De post-bachelorcursus Projectmanagement voor Engineers in Utrecht kost € 5250, vrij van btw. Hier zijn de lesmaterialen bij inbegrepen. 

Kies je ervoor om de opleiding in Hoogeveen te volgen, dan kost de post-bacheloropleiding € 5750, vrij van btw. In deze kosten zijn digitale lesmaterialen en avondmaaltijd inbegrepen.

Waarom Projectmanagement voor Engineers bij de HU?

 • Kom verder in je carrière

  De HU geeft eigentijds onderwijs dat goed aansluit op de praktijk.

 • Volg praktijkgericht onderwijs

  Jouw ervaringen zijn input voor de lessen die je volgt. Wat je leert, pas je meteen toe in je werk.

 • Midden in het land

  Utrecht is centraal gelegen. Je kunt de locaties van de HU goed bereiken per openbaar vervoer en de auto.

Deze opleiding is gecertificeerd door:

De post-bacheloropleiding Projectmanagement voor Engineers is gecertificeerd door Stichting Post Hoger Beroepsonderwijs Nederland.

Logo Stichting Post Hoger Beroeps Onderwijs Nederland
Exterieur Padualaan 99, Utrecht Science Park

Interesse in de opleiding Projectmanagement voor Engineers?