Projectmanagement voor Engineers

Hoe blijf je in control over je projecten? Hoe kun je kansen optimaal benutten, risico's verminderen en onnodige bijstellingen voorkomen? In de post-bachelorcursus Projectmanagement voor Engineers leer je de do's en don'ts van projectmanagement in een technische omgeving.

Ontdek de opleiding Projectmanagement for Engineers

Video afspelen
1:42
Sebastiaan over Projectmanagement for Engineers

De eisen die worden gesteld aan de uitvoering van projecten binnen het technisch domein nemen toe. Projectbeheersing is belangrijk onnodige budgetover- schrijdingen worden minder geaccepteerd. Als projectleider speel je hierbij een belangrijke rol. Zorgen voor stabiele projecten met een gezond rendement is jouw verantwoordelijkheid. Met deze cursus word jij de projectmanager die klaar is voor de toekomst.

Persoonlijk advies

Heb je een vraag? Neem contact op met Michel Grijpink via michel.grijpink@hu.nl of 088 481 88 73, of Alex Harsveld via alex.harsveld@hu.nl, of 088 481 88 72. We helpen je graag verder!

Handig om te weten

Startmoment Hoogeveen: 23 oktober 2024
Utrecht: 15 november 2024
Lesdata Hoogeveen: woensdag 15.00 - 20.00 uur
Utrecht: vrijdag 12.00 - 17.30 uur
Studie-investering 10 uur per week (inclusief 5 uur colleges)
Kosten

€ 5350 (vrij van btw)

De kosten voor Hoogeveen bedragen € 5650 (vrij van btw), inclusief avondmaaltijd.

De kosten voor Utrecht bedragen € 5350 (vrij van btw).

Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Deelnemers ongeveer 15 deelnemers per locatie
Locatie Koningsbergerstraat 9 Utrecht , Incompany
Diploma Post-hbo diploma met de studie-investering 500 uur

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?  Meld je direct aan voor Utrecht of Hoogeveen via een van onderstaande aanmeldbuttons.

Kennismaken op locatie

Heb je je online georiënteerd en wil je ons graag persoonlijk ontmoeten? Kom naar de studiekeuze-events op locatie!

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Opleidingsinhoud

Tijdens de post-bachelorcursus Projectmanagement voor Engineers groei je uit tot een projectleider van de toekomst. Je leert hoe je het rendement verhoogt, ervoor zorgt dat de productiviteit toeneemt en hoe er een hogere EMVI-score ontstaat door een betere gunfactor en creatievere, grensoverschrijdende oplossingen. Zo gebruik je je eigen werkomgeving als casus om te analyseren en een advies te schrijven om de projecten effectiever te laten verlopen. Daarnaast ontwikkel je je competenties op het gebied van projectmanagement verder om je rol als projectmanager te ondersteunen. 

 • Inleiding projectmanagement
  Theorie over projectmanagement, zoals IPMA-systematiek en technische, gedragsmatige en de contextuele competenties. Verder, oriëntatie op het vakgebied door middel van het analyseren en omschrijven van een project op eigen werkomgeving.
 • Verdieping projectmanagement
  Op de volgende thema's wordt dieper ingegaan om projectmanagement te ondersteunen: financiën, business case, planning, fasering en projectbeheersing.
 • Persoonlijke effectiviteit
  Je leert te reflecteren op de ontwikkeling van je competenties. Er wordt met name aandacht besteed aan leiderschap, samenwerken en je schriftelijke vaardigheden om een goed rapport en advies op te stellen. In een persoonlijk ontwikkelingsplan vertaal je de leerstof naar je eigen leerdoelen.
 • Projectmanagement in een technische omgeving
  Marktontwikkeling en strategie, stakeholder- en verandermanagement, conflicthantering en onderhandelen, risicomanagement, juridische aspecten en contractvormen.
 • Verbeterplan voor eigen organisatie opstellen
  Door middel van de risico's te analyseren en af te prijzen kan je een advies opstellen om een aantoonbare verbetering in te voeren binnen je eigen organisatie. Hiermee is het doel om ten minste een financieel voordeel te behalen ter hoogte van de studiekosten. 
 

Je krijgt tijdens de cursus te maken met klassikaal onderwijs, simulaties met de cursusgroep en het uitvoeren van wat je leert in de praktijk. Je stelt je eigen ontwikkelingsplan samen.

Binnen Hogeschool Utrecht wordt deze opleiding op 4 niveaus geëvalueerd, hierdoor wordt de return of investment (ROI) van je investering in de opleiding bewaakt:

 1. Leerklimaat
 2. Beheersing van kennis en vaardigheden
 3. Gebruik kennis en vaardigheden op de werkvloer (transfer)
 4. Resultaten (ROI)

Gedurende de leergang krijg je keer op keer de opdracht om de behandelde stof te vertalen naar je eigen leerdoelen en ontwikkeling. Dit doe je in een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP). Een 360 graden-feedback en intervisiesessies geven extra feedback. Je POP kun je met je leidinggevende afstemmen en bespreken. Daarmee zorg je ervoor dat de cursus optimaal aansluit op wat jij nodig hebt in de praktijk.

Omdat er voor de behandeling van de projectmanagementtheorie aansluiting wordt gezocht bij de IPMA-systematiek, kun je besluiten om het IPMA level C certificaat te behalen. De certificering bestaat uit een theorie-examen en een assessment en wordt verzorgd door het CITO.

Dit traject maakt geen integraal onderdeel uit van de opleiding. De kosten hiervoor zijn niet bij de opleidingskosten inbegrepen.

Toelating

Je beschikt over een relevant mbo- of hbo-opleiding en enige jaren werkervaring met projecten. Je hoeft overigens geen projectleider te zijn om met de opleiding te starten. Heb je vragen hebben over de toelating? Neem dan contact op met Michel Grijpink via michel.grijpink@hu.nl of 088 481 88 73, of met Alex Harsveld via alex.harsveld@hu.nl, of 088 481 88 72. 

Docenten

De post-bachelorcursus Projectmanagement voor Engineers bestaat uit een interessante mix van vak- en gastdocenten vanuit de beroepspraktijk. Zo zorgen we ervoor dat alles wat je leert actueel is en optimaal aansluit op de beroepspraktijk. 

Na deze opleiding

Na het afronden van de post-bachelorcursus Projectmanagement voor Engineers krijg je een post-hbo-diploma van de HU. Hiermee draag je niet alleen bij aan je bedrijf, maar geef je ook je carrière een flinke impuls. Zo kan je bijvoorbeeld doorgroeien naar een projectmanagement gerelateerde functie bij je huidige werkgever of ergens anders. 

Je kennis en vaardigheden als projectleider binnen een technisch omgeving zijn geoptimaliseerd. Je verhoogt het rendement en zorgt ervoor dat de productiviteit in je werkomgeving toeneemt. Ook ontstaat er een hogere EMVI-score door een betere gunfactor en creatievere, grensoverschrijdende oplossingen. Tot slot bereik je een hogere return-on-investment (ROI) door een hoger percentage gescoorde projecten, omdat je een beter concurrerend aanbod opzet.

Tijdens de opleiding werk je aan de ontwikkeling van je persoonlijke vaardigheden om jouw rol als projectmanager zo goed mogelijk uit te voeren. Zo werk je aan de verbetering van je situationele en adaptieve leiderschap, samenwerken en je communicatieve vaardigheden. Gedurende de gehele opleiding leer je hierop reflecteren en documenteer je dit in een ontwikkelingsplan. 

Overige informatie

De post-bachelorcursus Projectmanagement voor Engineers in Utrecht kost € 5350, vrij van btw. Hier zijn de lesmaterialen bij inbegrepen. 

Kies je ervoor om de opleiding in Hoogeveen te volgen, dan kost de post-bacheloropleiding € 5650, vrij van btw. In deze kosten zijn digitale lesmaterialen en avondmaaltijd inbegrepen.

Waarom Projectmanagement voor Engineers bij de HU?

 • Kom verder in je carrière

  De HU geeft eigentijds onderwijs dat goed aansluit op de praktijk.

 • Volg praktijkgericht onderwijs

  Jouw ervaringen zijn input voor de lessen die je volgt. Wat je leert, pas je meteen toe in je werk.

 • Midden in het land

  Utrecht is centraal gelegen. Je kunt de locaties van de HU goed bereiken per openbaar vervoer en de auto.

Deze opleiding is gecertificeerd door:

De post-bacheloropleiding Projectmanagement voor Engineers is gecertificeerd door Stichting Post Hoger Beroepsonderwijs Nederland.

Logo Stichting Post Hoger Beroeps Onderwijs Nederland