Motorisch leren in de sportcontext

Elke sporter is uniek. Coaching van sporters gericht op 'Return to Sports' en een verbeterde performance is maatwerk. Dit vraagt van jou als (sport)fysiotherapeut onder andere specialistische kennis en vaardigheden op het vlak van motorisch leren waarmee jij de sporter op een attractieve manier uitdaagt zijn of haar performance duurzaam te optimaliseren.

Sportfysiotherapeut begeleidt vrouw die bal in de lucht gooit

Tijdens deze eendaagse cursus 'Motorisch leren in de sportcontext' leer je:

 • Verdiepend kennis maken met 'ecological dynamics' als fundament achter motorisch leren interventies.
 • Redeneren en analyseren vanuit deze ecologische benadering.
 • Verdiepende kennis achter de Constraints Led Approach als coachingsmodel.
 • De toepassing van dit coachingsmodel in de praktijk middels klinische vraagstukken.

Persoonlijk advies

Heb je een vraag? Neem contact op met Stefan Janssen via stefan.janssen@hu.nl. We helpen je graag verder!

Stuur direct een e-mail

Handig om te weten

Startmoment n.t.b.
Lesdata n.t.b.
Studie-investering De totale studiebelasting van de cursus bedraagt 9 uur.
Kosten

€ 235 (vrij van btw)

Deelnemers 15 - 30
Locatie Heidelberglaan 7 Utrecht
Diploma Certificaat van deelname

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Opleidingsinhoud

Tijdens de cursus Motorisch leren in de sportcontext staan vragen die er leven in het (sport)fysiotherapeutische werkveld over de specialistische toepassing van motorisch leerconcepten centraal. Hoe kan jij vanuit een ‘ecological dynamics’ benadering een sporter effectief coachen richting ‘Return to Sports’ en de ontwikkeling van een optimale performance?

Met een klinisch vraagstuk als vertrekpunt gaat de aandacht uit naar een benaderingswijze vanuit ‘ecological dynamics’. De capaciteiten van de sporter, de uit te voeren taak en de interactie met de context en alle uitdagingen die deze context met zich meebrengt zijn leidend in het tot stand komen van motoriek en performance. Vanuit deze optiek en het klinisch vraagstuk zullen gerichte analyses worden vormgegeven en wordt er toegewerkt naar de uitvoering van een effectieve interventiestrategie en het bijpassende coachingsmodel de ‘Constraints Led Approach’.

Het onderwijs wordt aangeboden middels een attractief aanbod van online voorbereidingsactiviteiten en verschillende didactische vormen die fysiek plaatsvinden.

 • Je ontwikkelt kennis over 'ecological dynamics' als fundament achter motorisch leren interventies.
 • Je redeneert en analyseert vanuit deze ecologische benadering.
 • Je kent en begrijpt de Constraints Led Approach als coachingsmodel.
 • Je past dit coachingsmodel effectief toe bij klinische vraagstukken in de praktijk.

Toelating

Je beschikt over een HBO denk- en handelingsniveau.

Docenten

Tijdens de cursus Motorisch leren in de sportcontext krijg je les van docenten met veel affiniteit, expertise en praktijkervaring op het vlak van motorisch leren.

Rik Geus

Rik Geus, MPt

Docent

Rik Geus is kerndocent bij de Master Sportfysiotherapie Hogeschool Utrecht. Daarnaast is Rik als Sportfysiotherapeut werkzaam in zijn eigen eerstelijns praktijk in Haarlem. Rik zijn focus en expertise ligt op de eindrevalidatie (Retun To Play) van sporters met een gezondheidsprobleem van de onderste extremiteit. Rik combineert evidence based zorg met veel creativiteit waarbij de uniciteit van bewegen centraal staat. Hij heeft ruime ervaring met het begeleiden van topsporters en is gefascineerd door het oneindige oplossingsvermogen van het menselijk lichaam. “Als we als sportfysiotherapeut onze cliënt op de juiste manier prikkelen en uitdagen om bepaalde complexe beweegproblemen op te lossen, kunnen we de optimale situatie creëren waarbij het lichaam het snelste en beste herstelt”.

Stefan Janssen

Stefan Janssen, M PT

Hoofd master Sportfysiotherapie

Stefan is hoofd van de master Sportfysiotherapie. Samen met een team van hoogopgeleide docenten en andere afdelingen van het Instituut voor Bewegingsstudies werkt hij met veel passie aan het continue verbeteren van een onderwijsprogramma waarbij de sportfysiotherapeutische beroepspraktijk, de wetenschap en actuele ontwikkelingen vanuit de maatschappij samengebracht worden.

Stefan is daarnaast werkzaam als sportfysiotherapeut in de eerstelijns beweegzorg waarbij hij gespecialiseerd is in het onderzoeken en behandelen van sportgerelateerde knie- en schouderklachten. Naast het klinisch handelen als sportfysiotherapeut heeft hij kennis en ervaring opgedaan als ondernemer binnen de (sport)fysiotherapeutische zorg.

Na deze opleiding

Na het volgen van deze cursus ben je in staat om sporters effectief te coachen richting ‘Return to Sports’ en ter optimalisatie van performance.

De ontwikkelde kennis en vaardigheden sluiten aan bij de rol van zorgverlener vanuit het beroepsprofiel (sport)fysiotherapeut.

Volg een van de andere mastermodules of de masteropleiding Sportfysiotherapie voor verdere verbreding en verdieping.

Overige informatie

In het studiejaar 2023-2024 kost de cursus Motorisch leren in de sportcontext € 235, vrij van btw.

Ben jij afgestudeerd algemeen fysiotherapeut, sportfysiotherapeut, kinderfysiotherapeut of manueel therapeut met affiniteit op het gebied van motorisch leren? Dan is deze post-bachelor cursus voor jou bedoeld.

Werk je interprofessioneel samen met andere experts (trainer, coach, sportarts, etc.) op het vlak van sportperformance en wil je je profileren als expert binnen dit domein? Ook dan is dit de cursus voor jou.

Waarom Motorisch leren in de sportcontext?

 • State of the art

  Kennis komt tot stand middels onderzoek en de beroepspraktijk.

 • Toepassing theoretische concepten

  Er is veel aandacht voor de praktische toepassing van theoretische concepten.

 • In het midden van het land

  Een centrale ligging met goede bereikbaarheid.

Certificering post-bachelor cursus Motorisch Leren in de Sportcontext

De post-bachelor cursus Motorisch Leren in de Sportcontext is door het Kwaliteitshuis Fysiotherapie geaccrediteerd voor 5 punten voor zowel de registers Algemeen Fysiotherapeut en Sportfysiotherapeut van het KRF (KNGF) en Keurmerk Fysiotherapie onder nummer 532330.

Direct contact

Stefan Janssen

Stefan Janssen, M PT

Cursusleider
Voorbeeld van een leeromgeving met studenten met laptops in overleg

Interesse in de opleiding Motorisch leren in de sportcontext?

Heb je nog vragen?