Coaching

Organisaties zijn continu in ontwikkeling en we leren ons leven lang. Tijdens de cursus Coaching leer je hoe je dit leren kunt begeleiden. De cursus is voor iedereen die een coachende rol vervult: als leidinggevende, mentor, collega of adviseur.

Cursus Coaching van individuen en teams in organisaties: overleg tussen studenten

De cursus Coaching gaat over het bewust inzetten en verder ontwikkelen van jouw kwaliteiten als coach. In welke rol of welk beroep je ook werkt. Je leert coachingsvaardigheden en gaat dieper in op actuele theorieën.

Handig om te weten

Start 4 september 2021 en 12 februari 2022
Lesdata Lesdata start september 2021 (onder voorbehoud van wijziging):
Zaterdag 4 september 10.00 - 16.30 uur
Vrijdag 17 september 14.00 -20.30 uur
Zaterdag 2 oktober 10.00 - 16.30 uur
Vrijdag 15 oktober 14.00 - 20.30 uur
Zaterdag 20 november 10.00 - 16.30 uur
Vrijdag 3 december 14.00 - 20.30 uur
Zaterdag 18 december 10.00 - 16.30 uur
Vrijdag 14 januari 2022 14.00 - 20.30 uur

Lesdata start februari 2022 (onder voorbehoud van beschikbare ruimte):
Zaterdag 12 februari 10.00 - 16.30 uur
Vrijdag 25 februari 14.00 -20.30 uur
Zaterdag 12 maart 10.00 - 16.30 uur
Vrijdag 25 maart 14.00 - 20.30 uur
Zaterdag 23 april 10.00 - 16.30 uur
Vrijdag 6 mei 14.00 - 20.30 uur
Zaterdag 4 juni 10.00 - 16.30 uur
Vrijdag 17 juni 14.00 - 20.30 uur

Afsluitend assessment wordt altijd in overleg gepland.
Studie-investering 8 cursusdagen (excl. voorbereiding en opdrachten) + assessment
Kosten € 3900 (vrij van btw)
Deelnemers Maximaal 20
Locatie Padualaan 101 Utrecht
Diploma Certificaat met de studie-investering
Prijsinformatie

De kosten zijn exclusief zelf aan te schaffen literatuur.

 

Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Opleidingsinhoud

De cursus bestaat uit twee onderdelen: Coachingsvaardigheden inclusief theorie en Teaminterventie door middel van actieonderzoek. In acht bijeenkomsten ga je dieper in op deze onderwerpen.

Na het volgen van deze cursus:

 • Heb je kennis van en inzicht in actuele trends en ontwikkelingen op het gebied van:
  • coaching en persoonlijke ontwikkeling
  • teams en teamontwikkeling
  • groepsdynamica en groepsprocessen
  • organisaties en ontwikkeling van organisaties,
  • en weet je hoe je deze kennis en inzichten kunt inzetten in de praktijk.
 • Heb je een aantal persoonlijke thema’s onderzocht, uitgewerkt en beschreven.
 • Kun je op een resultaatgerichte manier aansluiten bij de vraagstelling van het individu of het team en verschillende methodieken van coachen toepassen, zowel individueel als op teamniveau.

De coachingsvaardigheden oefen je in trainingen, workshops en tijdens intervisie. De theorie komt ook aan bod in de training, en verder bestudeer je die vooral zelfstandig en in je intervisiegroep. Aan je actieonderzoek werk je in werkcolleges en met elkaar.

De beoordeling van de cursus gebeurt door een assessment. Je mag zelf kiezen hoe jij wilt laten zien dat je je leerdoelen hebt bereikt. Je bespreekt dit met je docenten.

Je gaat actief aan de slag met het vak van coach. Je leert coachmethoden en werkwijzen toepassen. En minstens zo belangrijk is inzicht in jezelf en hoe jij in elkaar zit. Met als doel: het verbeteren van het functioneren van degene die jij als coach begeleidt.

De cursus bestaat uit de volgende twee onderdelen:

Coachingsvaardigheden (inclusief theorie)

Je leert de methoden en concepten van coaching. Je coacht zelf veel en wordt gecoacht. Ook leer je jezelf nog beter begrijpen. Je doet verslag van je ontwikkelingen in een afsluitend groepsassessment.

Teaminterventie door middel van actieonderzoek

Je voert een coachinterventie uit in jouw team of organisatie. Dit doe je volgens de methode van Actieonderzoek. Je zet het onderzoek op en reflecteert op je eigen aanpak en de gevolgen daarvan. Je rondt de interventie af met een verslag.

Naast bovenstaande 8 cursusdagen besteed je tijd aan het zelfstandig bestuderen van literatuur, het maken van opdrachten en samenwerken met medestudenten in intervisiegroepen en in tweetallen.

Toelating

De cursus Coaching is een cursus op hbo niveau.

Je kunt deelnemen aan de cursus als je graag je coachcompetenties binnen je eigen vakgebied wilt versterken.

Je bent bereid te werken aan je persoonlijke ontwikkeling, brengt jouw eigen ontwikkelvragen in en gaat daarover in gesprek.

Docenten

De bijeenkomsten worden verzorgd door docenten die hun sporen hebben verdiend in het vakgebied. Zo kun je er zeker van zijn dat de cursus goed aansluit bij de praktijk.

Joost van Andel

Joost van Andel

Cursuscoördinator

Joost van Andel is trainer en coach. Na zijn studies bedrijfskunde en bedrijfseconomie werkte hij in het bedrijfsleven om vervolgens de overstap te maken naar het hoger onderwijs. Hij volgde meerdere post-hbo opleidingen tot coach/therapeut bij Phoenix Opleidingen.

Joost is aangesloten bij beroepsvereniging het Nederlands Verbond voor Psychologen, Psychosociaal therapeuten en Agogen (NVPA) en bij het Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg (RBCZ). Zowel binnen de HU als in zijn eigen praktijk begeleidt hij individuen en teams bij hun ontwikkeling. Daarnaast doet hij promotieonderzoek op het gebied van coaching voor consultants.

Dianne Beunk

Dianne Beunk

Dianne Beunk is van huis uit psycholoog en werkt sinds 1995 als individueel- en teamcoach. Zij heeft hiervoor diverse coachopleidingen gevolgd en is momenteel “Vitaloog” in opleiding.

Een Vitaloog adviseert en coacht individuen, teams en organisaties naar meer vitaliteit, zodat zij meer resultaat halen uit hun talenten, loopbaan en (werk) leven. Zij werkt parttime als docent bij de Hogeschool Utrecht en parttime als freelance coach en organisatieadviseur, onder andere als partner bij Bureau Kikken.

Esther Radix

Esther Radix

Esther Radix is HR interim manager, trainer en coach. Na haar studie Sociale & Organisatie Psychologie heeft zij eerst een aantal jaren als HR-adviseur, HR manager en Manager Management Development gewerkt bij grote internationale bedrijven.

Sinds 2003 is zij werkzaam als HR interim manager en heeft zij zich mede toegelegd op het begeleiden van groepen en individuen in organisaties en heeft zij op dit gebied meerdere trainingen en opleidingen gevolgd, bijv. bij Phoenix Opleidingen. Sinds 2016 verricht zij als zelfstandige ook werkzaamheden voor de Hogeschool Utrecht, Institute for People & Business (IPB), zowel als docent, assessor, werkvelddeskundige als in het begeleiden van studenten, daarnaast voorziet zij midden en klein bedrijf van HR advies op maat en geeft zij o.a. feedback trainingen.

Marieke Westerhof

Marieke Westerhof

Marieke Westerhof werkte een aantal jaren als advocaat. Nadat ze haar toga in de wilgen heeft gehangen, is ze zich gaan richten op communicatietrainingen aan juristen in opleiding. Sinds 2015 werkt ze als personal en teamcoach.

Ze volgde opleidingen tot coach en trainer bij Phoenix Opleidingen en ze heeft diverse opleidingen gevolgd in systemisch werken.

Na deze opleiding

Na de cursus krijg je een certificaat met daarop de studie-investering.

Na deze opleiding ben je in staat om coaching in te zetten in je eigen praktijk als adviseur, docent of hulpverlener.

Overige informatie

De cursus Coaching kost € 3900, vrij van btw. De kosten zijn exclusief zelf aan te schaffen literatuur.

Tijdens het onderdeel Coachingsvaardigheden werk je met casuïstiek van jezelf en die van medecursisten. Wat je tijdens de bijeenkomsten leert, pas je direct toe in de praktijk. Dit geldt ook voor het onderdeel Teaminterventie door middel van actieonderzoek.

Waarom Coaching bij de HU?

 • Pas wat je leert meteen toe

  Jouw eigen ervaringen zijn input voor de lessen die je volgt. En wat je leert, kun je meteen toepassen in de praktijk.

 • Aandacht voor jouw ontwikkeling

  Je werkt aan jezelf en je eigen ontwikkeling als mens en daarmee aan je vakmanschap als coach.

Direct contact

Joost van Andel

Joost van Andel

Cursuscoördinator

Deze opleiding is ook onderdeel van:

Vragen over de opleiding?