Coaching

Organisaties zijn continu in ontwikkeling en we leren ons leven lang. Tijdens de cursus Coaching leer je hoe je dit leren kunt begeleiden. De cursus is voor iedereen die een coachende rol vervult: als leidinggevende, mentor, collega of adviseur.

Cursus Coaching van individuen en teams in organisaties: overleg tussen studenten

De cursus Coaching gaat over het bewust inzetten en verder ontwikkelen van jouw kwaliteiten als coach. In welke rol of welk beroep je ook werkt. Je leert coachingsvaardigheden en gaat dieper in op actuele theorieën.

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Handig om te weten

Start 8 februari (vol)
september 2020 (exacte data nader te bepalen)
Lesdata Geïnteresseerden voor de start van 8 feb. 2020 kunnen zich aanmelden via werkenstudie@hu.nl voor de wachtlijst.
Studie-investering ongeveer 10 uur per week (inclusief colleges)
Kosten € 3690 (vrij van btw)
Deelnemers Maximaal 25
Locatie Padualaan 101 Utrecht
Diploma Certificaat met de studie-investering (840 uur)
Prijsinformatie Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Opleidingsinhoud

De cursus bestaat uit twee onderdelen: Coachingsvaardigheden inclusief theorie en Teaminterventie door middel van actieonderzoek. In acht bijeenkomsten ga je dieper in op deze onderwerpen.

Na het volgen van deze cursus:

 • Heb je kennis van en inzicht in actuele trends en ontwikkelingen op het gebied van:
  • coaching en persoonlijke ontwikkeling
  • teams en teamontwikkeling
  • groepsdynamica en groepsprocessen
  • organisaties en ontwikkeling van organisaties,
  • en weet je hoe je deze kennis en inzichten kunt inzetten in de praktijk.
 • Heb je een aantal persoonlijke thema’s onderzocht, uitgewerkt en beschreven.
 • Kun je op een resultaatgerichte manier aansluiten bij de vraagstelling van het individu of het team en verschillende methodieken van coachen toepassen, zowel individueel als op teamniveau.

De coachingsvaardigheden oefen je in trainingen, workshops en tijdens intervisie. De theorie komt ook aan bod in de training, en verder bestudeer je die vooral zelfstandig en in je intervisiegroep. Aan je actieonderzoek werk je in werkcolleges en met elkaar.

De beoordeling van de cursus gebeurt door een assessment. Je mag zelf kiezen hoe jij wilt laten zien dat je je leerdoelen hebt bereikt. Je bespreekt dit met je docenten.

Je gaat actief aan de slag met het vak van coach. Je leert coachmethoden en werkwijzen toepassen. En minstens zo belangrijk is inzicht in jezelf en hoe jij in elkaar zit. Met als doel: het verbeteren van het functioneren van degene die jij als coach begeleidt.

De cursus bestaat uit de volgende twee onderdelen:

Coachingsvaardigheden (inclusief theorie)

Je leert de methoden en concepten van coaching. Je coacht zelf veel en wordt gecoacht. Ook leer je jezelf nog beter begrijpen. Je doet verslag van je ontwikkelingen in een afsluitend groepsassessment.

Teaminterventie door middel van actieonderzoek

Je voert een coachinterventie uit in jouw team of organisatie. Dit doe je volgens de methode van Actieonderzoek. Je zet het onderzoek op en reflecteert op je eigen aanpak en de gevolgen daarvan. Je rondt de interventie af met een verslag.

Toelating

De cursus Coaching is een cursus op hbo niveau.

Je kunt deelnemen aan de cursus als je graag je coachcompetenties binnen je eigen vakgebied wilt versterken.

Je moet bereid zijn te werken aan je persoonlijke ontwikkeling: je brengt jouw eigen ontwikkelvragen in en gaat daarover in gesprek.


Docenten

De bijeenkomsten worden verzorgd door docenten die hun sporen hebben verdiend in het vakgebied. Zo kun je er zeker van zijn dat de cursus goed aansluit bij de praktijk.

Josefien Paap | opleiding Coaching | Hogeschool Utrecht

Josefien Paap

Opleidingsmanager

Josefien Paap werkte ruim tien jaar als HRM-adviseur en consultant met teams en leidinggevenden. Zij is opgeleid tot psychodynamisch therapeut en heeft een master Sociale Wetenschappen. Daarnaast heeft zij diverse vervolgopleidingen (systemisch werk, running- en ademtherapie, professionele begeleiding) afgerond, onder andere bij Bram Bakker en Phoenix Opleidingen.

Hilda Zuidam heeft jarenlang in het bedrijfsleven gewerkt als HRM-manager. Zij is supervisor en staat bij de LVSC (Landelijke Vereniging voor Supervisoren en Coaches) geregistreerd als begeleidingskundige.

Joost van Andel is trainer en coach. Na zijn studies bedrijfskunde en bedrijfseconomie volgde hij een post-hbo registeropleiding (met vervolgopleidingen) tot coach/therapeut bij Phoenix Opleidingen. Verder is Joost als psychosociaal therapeut aangesloten bij beroepsvereniging Nederlands Verbond voor Psychologen, Psychosociaal therapeuten en Agogen (NVPA). Zowel binnen de HU als in zijn eigen praktijk begeleidt hij individuen en teams bij hun ontwikkeling.


Na deze opleiding

Na de cursus krijg je een certificaat met daarop de studie-investering (840 uur).

Na deze opleiding ben je in staat om coaching in te zetten in je eigen praktijk als adviseur, docent of hulpverlener.


Overige informatie

De cursus Coaching kost € 3690, vrij van btw. Hier zijn de lesmaterialen bij inbegrepen.

Tijdens het onderdeel Coachingsvaardigheden werk je met casuïstiek van jezelf en die van medecursisten. Wat je tijdens de bijeenkomsten leert, pas je direct toe in de praktijk. Dit geldt ook voor het onderdeel Teaminterventie door middel van actieonderzoek.

Waarom Coaching bij de HU?

 • Pas wat je leert meteen toe

  Jouw eigen ervaringen zijn input voor de lessen die je volgt. En wat je leert, kun je meteen toepassen in de praktijk.

 • Aandacht voor jouw ontwikkeling

  Je werkt aan jezelf en je eigen ontwikkeling als mens en daarmee aan je vakmanschap als coach.

Direct contact

Josefien Paap | opleiding Coaching | Hogeschool Utrecht

Josefien Paap

Opleidingsmanager

Deze opleiding is ook onderdeel van:

Vragen over de opleiding?