Coaching

Organisaties zijn continu in ontwikkeling en we leren ons leven lang. Tijdens de cursus Coaching leer je hoe je dit leren kunt begeleiden. De cursus is voor iedereen die een coachende rol vervult: als leidinggevende, mentor, collega of adviseur.

Cursus Coaching van individuen en teams in organisaties: overleg tussen studenten

De cursus Coaching gaat over het bewust inzetten en verder ontwikkelen van jouw kwaliteiten als coach. In welke rol of welk beroep je ook werkt. Je leert coachingsvaardigheden en gaat dieper in op actuele theorieën.

Handig om te weten

Startmoment 10 februari 2024
Lesdata

Zaterdag 10 februari, vrijdag 1 maart, zaterdag 9 maart, vrijdag 22 maart, zaterdag 20 april, vrijdag 17 mei, zaterdag 1 juni en vrijdag 14 juni. Lestijden op vrijdag 14:00-20:30 uur en zaterdag 10:00-16:30 uur.Voor het afsluitend assessment wordt later nog een extra dagdeel ingepland.
Studie-investering 8 cursusdagen (excl. voorbereiding en opdrachten) + assessment
Kosten

€ 3900 (vrij van btw)

De kosten zijn exclusief zelf aan te schaffen literatuur.

 

Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Deelnemers Maximaal 20
Locatie Padualaan 101 Utrecht
Diploma Certificaat met de studie-investering

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Opleidingsinhoud

De cursus bestaat uit twee onderdelen: Personal Coaching en Teamcoaching. Tijdens acht intensieve opleidingsdagen ga je actief in op deze onderwerpen. Daarbuiten doe je verschillende praktijkopdrachten en werk je samen in intervisiegroepen. Literatuur bestudeer je grotendeels zelfstandig.

Na het volgen van deze cursus:

 • beschrijf je met behulp van een aangeboden model hoe organisatieambities kunnen worden gerealiseerd door middel van ontwikkelinterventies op individueel- en teamniveau.
 • heb je kennis van en inzicht in de aspecten waarmee een krachtige leeromgeving ontstaat. Je past deze inzichten op methodische wijze toe tijdens de begeleiding en interventies op individueel en teamniveau.
 • beheers je coachingstechnieken en gebruik je coachingsvaardigheden binnen een personal coachtraject en een teamcoachtraject in de praktijk. Je draagt daarmee bij aan de hantering van vraagstukken ten aanzien van persoonlijk en team functioneren. Je kunt op je eigen coachingskwaliteiten reflecteren.
 • reflecteer je vanuit een coachperspectief op je eigen doelen, ethische aspecten, parallelle processen en maatschappelijke ontwikkelingen. Je kijkt kritisch naar zowel inhoud als proces bij de begeleiding van organisatievragen.

Tijdens de cursus werken we in verschillende werkvormen. Ook maak je meerdere beroepsproducten waarmee je de leeruitkomsten aantoont.

De werkvormen die je tijdens deze cursus tegenkomt:

 • Training
 • Intervisie
 • Zelfstudie
 • 1-op-1 coaching door trainers
 • Consulting

De beroepsproducten die je maakt:

 • Intake en Coachplan
 • Analyse en Reflectie coachsessie
 • Reflectieverslag ‘Ik en de Groep’
 • Praktijkverslag Teamcoaching

Je gaat actief aan de slag met het vak van coach. Je leert coachmethoden en werkwijzen toepassen. En minstens zo belangrijk is inzicht in jezelf en hoe jij in elkaar zit. Met als doel: het verbeteren van het functioneren van degene die jij als coach begeleidt.

De cursus bestaat uit de volgende twee onderdelen:

Personal Coaching

Verschillende methoden en concepten van individuele coaching komen aan de orde. Je schrijft een coachplan en gaat zelf coachen. Daarnaast leer je veel over jezelf en je persoonlijk leiderschap, doordat ook jij gecoacht wordt door een medestudent en door een ervaren coach.

Teamcoaching

Na een inleiding in het vak van teamcoach ga je samen met een medestudent een team met een ontwikkeldoel coachen. Je leert te interveniëren in teamprocessen en jouw persoonlijke kwaliteiten en ontwikkelpunten daarin. Daarvoor krijg je training en begeleiding van een ervaren coach. Je doet verslag van het teamproces en van jouw ontwikkeling als begeleider daarvan.

In het afsluitend assessment doe je verslag over jouw professionele en persoonlijke ontwikkeling gedurende de cursus en bespreken we de gemaakte beroepsproducten.

Naast bovenstaande 8 cursusdagen besteed je tijd aan het zelfstandig bestuderen van literatuur, het maken van opdrachten en samenwerken met medestudenten in intervisiegroepen en in tweetallen.

Toelating

De cursus Coaching is een cursus op hbo niveau.

Je kunt deelnemen aan de cursus als je graag je coachcompetenties binnen je eigen vakgebied wilt versterken.

Je bent bereid te werken aan je persoonlijke ontwikkeling, brengt jouw eigen ontwikkelvragen in en gaat daarover in gesprek.

Docenten

De bijeenkomsten worden verzorgd door docenten die hun sporen hebben verdiend in het vakgebied. Zo kun je er zeker van zijn dat de cursus goed aansluit bij de praktijk.

Foto van Hilda Zuidam

Hilda Zuidam

Na verschillende managers- en HR-functies te hebben bekleed, heeft Hilda Zuidam in 2007 de overstap gemaakt naar het beroepsonderwijs. Zij heeft zich vanaf 2010 verder verdiept in het begeleiden van individuen en teams binnen een organisatiecontext. Zij is aangesloten bij de beroepsvereniging Landelijke Verenging van Supervisors en Coaches (LVSC).

Sinds januari 2018 is zij medeoprichter van Stichting Het Bezinningshuis, waar zij mensen begeleidt rondom levensvragen met het thema ‘verlies, rouw en sterven’. Daarnaast geeft zij trainingen o.g.v. coachen in het algemeen en begeleiden op existentieel niveau tijdens de stervensfase in het bijzonder. Ze heeft HRM en Begeleidingskunde gestudeerd en een post hbo-opleiding stervensbegeleiding gedaan.

Joost van Andel

Joost van Andel

Cursuscoördinator

Joost van Andel is trainer en coach. Na zijn studies bedrijfskunde en bedrijfseconomie werkte hij in het bedrijfsleven om vervolgens de overstap te maken naar het hoger onderwijs. Hij volgde meerdere post-hbo opleidingen tot coach/therapeut bij Phoenix Opleidingen.

Joost is aangesloten bij beroepsvereniging het Nederlands Verbond voor Psychologen, Psychosociaal therapeuten en Agogen (NVPA) en bij het Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg (RBCZ). Zowel binnen de HU als in zijn eigen praktijk begeleidt hij individuen en teams bij hun ontwikkeling. Daarnaast doet hij promotieonderzoek op het gebied van coaching voor consultants.

Na deze opleiding

Na de cursus krijg je een certificaat met daarop de studie-investering.

Na deze opleiding ben je in staat om coaching in te zetten in je eigen praktijk als adviseur, docent of hulpverlener.

Overige informatie

De cursus Coaching kost € 3900, vrij van btw. De kosten zijn exclusief zelf aan te schaffen literatuur.

Tijdens het onderdeel Personal Coaching werk je met casuïstiek van jezelf en die van medecursisten. Wat je tijdens de bijeenkomsten leert, pas je direct toe in de praktijk. Bij het onderdeel Teamcoaching werken we eerst enkele weken in de trainingsgroep. Daarna ga je met één of twee medecursisten een team begeleiden in de praktijk.

Waarom Coaching bij de HU?

 • Pas wat je leert meteen toe

  Jouw eigen ervaringen zijn input voor de lessen die je volgt. En wat je leert, kun je meteen toepassen in de praktijk.

 • Aandacht voor jouw ontwikkeling

  Je werkt aan jezelf en je eigen ontwikkeling als mens en daarmee aan je vakmanschap als coach.

Deze opleiding is ook onderdeel van:

Vragen over de opleiding?