USP-partners gaan voor collectieve warmte- en koudeopslaginstallatie

De Universiteit Utrecht, het UMC Utrecht, Hogeschool Utrecht, de SSH en Stichting Internationale School hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om samen een nieuwe collectieve warmte- en koudeopslaginstallatie (WKO) te realiseren. Met deze installatie wordt een deel van hun gebouwen in het Utrecht Science Park (USP) in de toekomst duurzaam verwarmd en gekoeld.

Met de ondersteuning van de gemeente en provincie Utrecht werken de USP-partners aan het verduurzamen van het energieverbruik binnen het USP. In 2030 willen de HU en de UU CO₂-neutraal zijn.

Bij een WKO-installatie wordt koude of warme energie in de bodem opgeslagen. Door meerdere gebouwen aan elkaar te koppelen met een WKO-installatie kan het warmte- of koude-overschot van het ene gebouw worden gebruikt om het warmte- of koudetekort van een ander gebouw aan te vullen. Zo gaat er minder energie verloren en zorgt de collectieve installatie voor CO₂-besparing en een lagere energierekening. Door samen te werken profiteren alle partijen bovendien van schaalvoordelen doordat er minder bronnen hoeven te worden geboord.

Nu de samenwerkingsovereenkomst is ondertekend start de selectieprocedure voor een aannemer. Als alles volgens plan verloopt kan medio 2023 de opdracht worden gegund voor de aanleg van het WKO-systeem.

Foto: Lotte Stierhout

Deel dit artikel