Student Chemische technologie bespaart meer dan 140.000 euro door onderzoek

4PET recycling B.V. recyclet voedselverpakkingen van PET (polyethyleentereftalaat) tot nieuwe grondstof. Zo wordt de verspilling van plastic tegengegaan en het milieu minder vervuild. Stefan Raben, student aan de opleiding Chemische Technologie van Hogeschool Utrecht, hielp voor zijn stage mee bij het verbeteren van dit recycleproces. Met zijn onderzoek ontdekte Stefan dat 4PET meer dan €140.000 euro per jaar kan besparen. “Een ongelooflijk mooi resultaat.”

PETOnderdeel van het recycleproces is het wassen van de PET-verpakkingen in reactoren, om residu te verwijderen. Hiervoor wordt een oplossing van natronloog, was- en antischuimmiddel gebruikt. 4PET wilde graag weten wat de ideale omstandigheden zijn voor het wassen van PET-materiaal in de reactoren. Stefan voerde een reeks experimenten uit waarbij hij de omstandigheden in de was-reactor nabootste. “Een aantal experimenten paste 4PET al toe. Wel heb ik - in overleg met mijn stagebegeleider - deze methodes verder geoptimaliseerd om betere resultaten te krijgen. Daarnaast ontwikkelde ik een reeks experimenten om meer inzicht te krijgen in de invloeden van parameters. Met deze experimenten kon ik de omstandigheden in de was-reactor simuleren. Dat bleek de sleutel tot succes, met een mooi resultaat.”

Duurzamer, beter, zuiniger

Hermen Bollemaat, docent Chemische Technologie en Stefans studieloopbaanbegeleider: “Onze studenten doen mooie dingen tijdens hun stage. De resultaten zijn soms indrukwekkend goed. Stefan Raben is een van die studenten die een mooi concreet resultaat heeft behaald.” Stefan ontdekte dat toevoegen van het antischuimmiddel de effectiviteit van het wassen verlaagde: een combinatie van enkel natronloog en wasmiddel bleek veel efficiënter. Het gevolg: een verbetering in de kwaliteit van de gerecycled PET, een duurzamer proces en een besparing van €140.000 per jaar. 

Pionieren

Voor Stefan was het voor een groot deel pionieren: “Ik was de eerste stagiair op de kwaliteitsafdeling van 4PET. De was-reactoren die ik heb onderzocht, zijn onderdeel van een productielijn die pas in juni 2020 volledig ging draaien – tegelijk met de start van mijn onderzoek.” Albert Jan De Groot, Quality Manager bij 4PET Recycling en stagebegeleider van Stefan beaamt dat: “Het recyclen van PET-trays is relatief nieuw en op een aantal essentiële punten anders dan het recyclen van PET-flessen. We hebben voor het recyclen van PET-trays een productielijn ontwikkeld die we nog voortdurend aan het optimaliseren zijn.” 

Het pionieren en de zelfstandigheid zijn Stefan goed bevallen: “Ik ben blij dat 4PET me heel vrij heeft gelaten om mijn onderzoek uit te voeren.” De Groot: “We zijn uitermate geïnteresseerd in wat de verschillende onderdelen van de productielijn uiteindelijk voor invloed hebben op de kwaliteit van het materiaal. Stefan heeft hier op een deelproject een mooie bijdrage aangeleverd, die ook nog eens geleid heeft tot een aanzienlijke besparing. Daarnaast is het voor hem een prima ervaring geweest om te ondervinden hoe er in het bedrijfsleven gewerkt wordt.” Hermen Bollemaat: “Stefan heeft enorm zelfstandig gewerkt, dit was echt zijn project. Dat hij daarmee voor zijn stagebedrijf zo’n besparing realiseert, is een ongelooflijk mooi resultaat.”

Deel dit artikel