Promotie onderzoeker Renée van der Nat

Telefoon_Mobiel
Op 1 april verdedigt Renée haar proefschrift Interactive Journalistic Narrative. Balancing authorial, user, and technological agency. De verdediging is om 12.15 uur ook fysiek te volgen in het Akademiegebouw van de Universiteit Utrecht, Domplein 29.

Sinds de publicatie van het veel geprezen Snow Fall: The Avalanche of Tunnel Creek, is interactiviteit niet meer weg te denken uit de journalistiek. De eerste journalisten experimenteerden al in de jaren negentig van de vorige eeuw met interactiviteit, maar het genre komt tot deze publicatie van The New York Times in 2012 nog niet echt van de grond. Het is namelijk een gecompliceerde journalistieke vorm, die om diepgravend onderzoek en technologische vaardigheden vraagt, en daarmee om een behoorlijke investering van nieuwsmedia.

Weerbarstige praktijk

In haar proefschrift onderzoekt Van der Nat de consequenties van interactiviteit voor het journalistieke verhaal, het maakproces en de gebruikerservaring met innovatieve kwalitatieve onderzoeksmethoden. Ze ontdekt dat makers met het toevoegen van interactieve elementen hopen de betrokkenheid van het publiek te vergroten, en zo hun relatie met het publiek anders in te richten. De praktijk blijkt echter weerbarstiger. Interactiviteit wordt misschien veelvuldig verwerkt in journalistieke verhalen, maar ondertussen benaderen journalisten het publiek nog steeds op een traditionele manier, als ontvangers van het verhaal. Toch blijkt uit publieksonderzoek dat de interactiviteit in de verhalen wel degelijk bijdraagt aan de betrokkenheid die gebruikers ervaren, mits de interactie het journalistieke verhaal persoonlijker maakt.

Praktische informatie

Wanneer: 1 april van 12:15-13:15
Locatie:  Hybride: online en voor genodigden in het Academiegebouw van de UU
Promovendus: Renée van der Nat
Proefschrift: Interactive journalistic narratives. Balancing authorial, user, and technological agency
Onderzoeksproject: 
Interactieve verhalen in de journalistiek
Co-promoters: Dr. P. Bakker


Deel dit evenement