Openbare les Kees Hoogland

Hogeschool Utrecht nodigt je uit voor de online openbare les van Kees Hoogland op woensdag 2 juni 2021 'De mathematisering van de samenleving'. Tijdens de online bijeenkomst wordt Kees officieel geïnstalleerd als lector binnen het lectoraat Wiskundig en Analytisch Vermogen van Professionals van Hogeschool Utrecht. 

Kees Hoogland

Lectoraat Wiskundig en Analytisch Vermogen van Professionals

De toenemende mathematisering van de samenleving stelt nieuwe en hoge eisen aan de vaardigheden van (aanstaande) professionals in complexe en steeds meer gedigitaliseerde beroepspraktijken. Het lectoraat Wiskundig en Analytisch Vermogen van Professionals onderzoekt het gebruik van gecijferdheid, wiskunde, statistiek en analytische vaardigheden in hedendaagse beroepspraktijken vanuit de ambitie om de resultaten van het onderzoek te verbinden met het beroepsonderwijs. Het ontwikkelen van denkvaardigheden, zoals interpreteren, analyseren, communiceren, kritisch beschouwen, modelleren, mathematiseren en probleemoplossen wordt steeds relevanter. Een blik op het Corona-dashboard kan dit treffend illustreren.

Het onderzoek van het lectoraat zal ook bijdragen aan een meer toekomstgerichte invulling van rekenvaardigheid in het funderend onderwijs, zodat deze meer toegespitst is op de hedendaagse ontwikkelingen in de maatschappij. Op deze manier levert het lectoraat een bijdrage aan een doorlopende ontwikkeling van kind tot gecijferde volwassene die met zelfvertrouwen de kwantitatieve aspecten van de samenleving tegemoet treedt als beroepsbeoefenaar en als burger.

Praktische informatie

Datum:  woensdag 2 juni 2021
Tijd:   14.45 - 17.00 uur
Locatie:  Online vanuit de studio op Padualaan 101, Utrecht Science Park
 Aanmelden:  Vul het formulier in 

Programma

 • 14.45 uur: Virtuele inloop
 • 15.00 uur: Opening – dagvoorzitter Ciana Mayam, bekend van o.a. Kassa
 • 15.05 uur: Het lectoraat Wiskundig en Analytisch Vermogen van Professionals – Kees Hoogland – video, verdiepend gesprek en vragen
 • 15.40 uur: Panelgesprek over impact van het lectoraat in onderwijs, onderzoek en de beroepspraktijk
 • 16.00 uur: Korte pauze
 • 16.05 uur: Positionering lectoraat binnen het praktijkgericht onderzoek van Hogeschool Utrecht – Elly de Bruijn, directeur kenniscentrum Leren en Innoveren, en Wilma Scholte op Reimer, College van Bestuur
 • 16.20 uur: Overhandiging lectorenpenning – Wilma Scholte op Reimer & Elly de Bruijn
 • 16.25 uur: Afsluiting openbare les – dagvoorzitter Ciana Mayam
 • 16.30 uur: Online chat met Kees Hoogland (optioneel)
 • 16.45 uur: Online gesprekstafels over thema’s uit de openbare les (optioneel)
 • 17.15 uur: Einde    

Er zijn gebarentolken aanwezig.

Aanmelden en vragen

Klik hier om je aan te melden. Op maandag 31 mei 2021 ontvang je een welkomst-e-mail met de link naar de livestream. Heb je vragen, stuur dan een e-mail naar openbareles@hu.nl.

We kijken ernaar uit je online te ontmoeten.

Deel dit evenement