Meetup Explainable AI in de Financiële Sector

Het lectoraat Artificial Intelligence van de Hogeschool Utrecht heeft het afgelopen jaar in nauwe samenwerking met Floryn, Researchable en de Volksbank onderzoek gedaan naar explainable AI (XAI) in de financiële sector. Centraal stond daarbij de vraag welke keuzes gemaakt worden bij het implementeren van uitlegbaarheid van AI-toepassingen.

Tijdens deze meetup worden de resultaten van het onderzoek gepresenteerd en komen zaken aan de orde als:

• Waarom explainable AI van belang is in de financiële sector.
  • Waar je als ontwerper en ontwikkelaar van AI-toepassingen aan moet denken als het gaat om de explainability van je AI-toepassing.
  • Waarom we eigenlijk zouden moeten spreken over “explainability by design”.
  • Hoe Floryn, de Volksbank en Researchable omgaan met explainable AI.

Praktische informatie en aanmelden

Datum: Vrijdag 11 november 2022 14:30 – 17:00

Locatie: Hogeschool Utrecht, Heidelberglaan 15, Ruimte 2.050 (2e verdieping) in Utrecht. voor bereikbaarheid, zie www.hu.nl/heidelberglaan-15-utrecht

Aanmelden: Aanmelden kan via de button onderaan deze evenementenpagina

14:30 Ontvangst met koffie en thee

15:00 Welkom en introductie

15:10 Resultaten van het XAI-onderzoeksproject
Door Martin van den Berg - Associate Professor Lectoraat Artificial Intelligence Hogeschool Utrecht

15:40 Uitlegbaarheid van AI binnen de Volksbank
Door Joris Krijger - Ethics & AI Officer
Binnen de Volksbank is een positieve maatschappelijke impact leidend voor AI ontwikkeling. Uitlegbaarheid is dan ook een belangrijk principe. Dankzij de toenemende complexiteit van de systemen ontstaan nieuwe vragen, verwachtingen en uitdagingen rond deze uitlegbaarheid. Tegelijkertijd is het verstrekken van uitleg over services en producten niet nieuw voor de bank (of sector). Hoe brengen we bestaande processen en nieuwe normen en verwachtingen bij elkaar? En hoe vertalen we ze naar de werkvloer en nieuwe werkwijzen? Op deze en meer vragen zullen we ingaan tijdens onze sessie.

16:00 - Pauze

16:15 - Hoe Researchable steeds meer XAI in gaat zetten binnen haar projecten
Door Frank Blaauw - Managing Director
Researchable is een software ontwikkel- en databedrijf toegewijd aan het helpen van organisaties in het ontwikkelen van software-applicaties met analytische componenten zoals machine learning. In de presentatie wordt ingegaan op wat de resultaten van het onderzoek naar XAI betekent voor bestaande en toekomstige projecten van Researchable. We vertellen hoe XAI nu een rol speelt in onze projecten en waarom we verwachten dat XAI een steeds grotere rol gaat krijgen binnen onze projecten

16:35 – Hoe Floryn met behulp van explainable AI MKB bedrijven financiert
Door Marijn van Aerle - Chief Technology Officer
Floryn financiert al sinds 2016 MKB bedrijven gebaseerd op data en met behulp van AI modellen en heeft op deze manier al honderden miljoenen gefinancierd. We leggen kort samengevat uit hoe we zorgen voor een optimale samenwerking tussen mens en model, en hoe we altijd kunnen onderbouwen waarom we iemand wel of niet kunnen helpen.

16:55 - Afsluiting

17:00 - Borrel