Digitale lunchlezing - Pabostudenten ontwikkelen probleemoplossend vermogen met Torpedo

Reken-wiskundig probleemoplossend vermogen heb je nodig om de gegevens van je smartwatch te interpreteren, de opbrengst van je zonnepanelen te begroten, een geschikte zorgverzekering te kiezen, etc. Het stelt je in staat om zelf oplossingsmanieren te construeren in reken-wiskundige situaties die nieuw voor je zijn. Basisschoolleerkrachten hebben probleemoplossend vermogen nodig om het reken-wiskundig denken van hun leerlingen te kunnen doorgronden. Dat is soms niet eenvoudig, zoals je hieronder kunt zien.

Torpedo, een digitale leeromgeving voor pabostudenten

Het voorbeeld van Max Verstappen is afkomstig uit Torpedo, de digitale leeromgeving voor de pabo, die Marjolein Kool met behulp van een Comeniusbeurs ontwierp en onderzocht. Met Torpedo kunnen pabostudenten hun reken-wiskundig probleemoplossend vermogen ontwikkelen, om daarmee stevig in hun rekenschoenen te staan. Stevig als deelnemers aan de moderne samenleving, én stevig als toekomstige leerkrachten die het probleemoplossend vermogen van hun leerlingen op de basisschool moeten ontwikkelen. Reflectief studeren, bijvoorbeeld door je te verdiepen in oplossingsmanieren van anderen, is een belangrijk kenmerk van Torpedo.

Lancering van Torpedo voor iedereen

Marjolein Kool deed onderzoek naar de wijze waarop pabostudenten Torpedo gebruikten en wat hen dat opleverde. Ze presenteerde de resultaten op conferenties, waar pabodocenten rekenen-wiskunde uit het hele land haar verzochten om Torpedo toegankelijk te maken voor alle pabostudenten, niet alleen die van de HU. Daar is sindsdien hard aan gewerkt en met succes. Een voor iedereen gratis toegankelijke versie van Torpedo zal tijdens de Torpedo-lunchlezing ceremonieel te water worden gelaten door vier prominenten die het project mede mogelijk hebben gemaakt.

Marjolein Kool is hogeschoolhoofddocent Rekenen-wiskunde van de HU-pabo en onderzoeker in het lectoraat Wiskundig en Analytisch Vermogen van Professionals. De link naar de openbare versie van Torpedo zal na de lunchlezing gepubliceerd worden. Lees hier meer over het onderzoek naar het gebruik van Torpedo door pabostudenten.

• WAT - Digitale lunchlezing ‘Pabostudenten ontwikkelen probleemoplossend vermogen’ door Marjolein Kool
  • WANNEER - Woensdag 10 maart 2021 van 12.30-13.30 uur
  • WAAR - Online
  • AANMELDEN - Ga naar het aanmeldformulier om je aan te melden. Je ontvangt woensdagochtend 10 maart de link naar de lunchlezing.